HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ/HİKMET TEMEŞ

İlkbahar mevsimini yaşadığımız bu aylarda havaların ısınmasıyla beraber yüksek kesimlerinde bulunan karlar eriyip yerini yeşilliğe bırakırken, başlayan sağanak yağışlarla beraber Zap Suyunun yanı sıra kent merkezinden geçen irili ufaklı birçok dereninde debisi yükseldi. Zap Suyunun debisinde de görülen yükselmeler sonucu asma birçok köprü yıkılmış, Kent merkezi ile ilçeler arasındaki bağlantı yollarında tahribat meydana gelmiş ve büyük tehlikeler atlatılmıştı.

Kışın oldukça fazla yağış alan kentte tehlikeler sadece Zap Suyu ile Sınırlı değil, debisi yükselen kent içindeki bütün dereler ayrı birer tehlike oluştururken, bu tehlikeler en çok çocukları tehdit ediyor. Merkez Bağlar Mahallesinden geçen dere ise başlı başına ölümlere ve ciddi yaralanmalara sebep olabilecek tehlikeler barındırıyor.

Bağlar Mahallesinde bulunan Hacı Salih Şen İlk ve Ortaokulu öğrencileri, ders başı yaptıkları okullarına varabilmek için okul binası ile evlerinin arasından geçen dere yatağı üzerine mahalleliler tarafından kurulmuş ağaç dalları ve tahtalardan yapılmış köprülerden geçiyorlar. Bu tehlikeli yolculuk her gün tekrarlanırken, debisi artan derenin olası bir kazada içine düşebilecek bir öğrenciyi ailesi ve okulundan koparabileceği belirtildi. Derse yetişebilmek için okula giden öğrenciler, korku dolu anlar yaşarken, Mahalle sakinleri ise duruma biran önce çözüm bulunarak, dere üzerine köprü yapılmasını istediklerini kaydettiler.

Dere yatağına mahalleli tarafından kurulmuş sayıları 5 in üzerinde olan köprülerden, öğrencilerin yanı sıra mahalledeki herkesin geçtiğini ifade eden mahalle sakinleri, tehlikeli duruma biran önce çözüm bulunması gerektiğin, aksi taktirde mevcut köprülerin kullanılmaya devam edilmesi halinde ciddi sonuçlarla karşılaşılabileceği vurgulandı.

Mahalleliler,” Mahallemizde dereler özellikle ilkbaharda yağan şiddetli sağanak yağmur ve kar sularının erimesi ile taşıyor. Mahallenin öğrencileri ise Hacı Salih Şen İlk ve Ortaokuluna gitmek için her gün 30 santimetre genişliğinde yaklaşık 15 metre uzunluğunda ve 2 metre yüksekliğindeki sırat köprüsünü andıran bu ilkel köprülerden geçerek ders başı yapıyorlar.

Yetkililerin bu tehlikeli durumu görmelerini ve çözüm bulmalarını istiyoruz fakat şimdiye kadar bu sorun maalesef giderilmedi. Aklımız sürekli okul ile ev arası mekik dokuyan çocuklarımızda. Yetkililerden sesimizi duymalarını ve duruma biran önce çözüm bulmalarını istiyoruz” şeklinde konuştular.

Editör: Haber Merkezi