HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari'de Türkiye Kurşun - Çinko Çalışma Grubu ve Hakkari Valiliği Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Hakkari Kurşun Çinko Çalıştayı"nın ardından katılımcılar, bölgedeki maden yataklarını gezerek incelemelerde bulundu.

Hakkari Sanayi ve Teknoloji Müdürü Murat Koca'nın da aralarında bulunduğu Türkiye Kurşun, Çinko Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa’dan Prof. Dr. Sabah Yılmaz Şahin, Doç. Dr. Nurullah Hanilçi, Arş. Gör. Fatih Özbaş, Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Bozkaya, Prof. Dr. Gülcan Bozkaya, Gümüşhane Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alaaddin Vural, Aksaray Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Demirala kentte düzenlenen “Hakkari Kurşun Çinko Çalıştayı"nın ardından bölgedeki maden yataklarını gezerek buralarda çıkarılan maden çeşitlerini yakından inceledi.

Bölgedeki maden sahaları ile ilgili haritalar üzerinde detaylı bilgiler alan Türkiye Kurşun-Çinko Çalışma Grubu üyeleri, daha sonra Meskan Tepesi’ne çıktı. Burada yüzeysel incelemeler yapan heyet, ardından maden ocaklarına indi. Yerin 400 metre altına inen araştırmacılar, buradaki potansiyeli ve çıkarılan maden çeşitlerini yakından inceledi.

Müdür Koca: “Amacımız Hakkari’nin kalkınmasını sağlamaktır”

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Koca, Hakkari’de düzenledikleri Kurşun-Çinko Çalıştayı’nın önemine değindi. Amaçlarının Hakkari’deki yer altı zenginliklerini duyurmak ve yatırımcıları bölgeye getirmek olduğunu ifade eden Koca, ”Valimiz Sayın İdris Akbıyık ile DAKA’dan bir destekle fizibilite projesi hazırladık. Fizibilite projesini hazırlarken İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Türkiye Kurşun Çinko Çalışma Grubuyla çalışma fırsatı bulduk. Onlarla çalışırken buradaki madenlerle çalıştıklarını fark ettik. Bununla ilgili büyük bir çalıştay yapmayı planladık. Bu çalıştayda Hakkari’mizin yer altı zenginliklerini öne çıkarıp ve bu çalıştayda çok farklı üniversitelerin katılımcılarıyla ve uzmanlarla madenin ne kadar zengin olduğunu, yer altı zenginliklerimizin ne kadar potansiyeli olduğunu dünyaya göstermek istedik. Şuan Türkiye’nin çok büyük yatırımcı firmaları da burada. Burada yatırım yapmak için potansiyele bakıyorlar. Amacımız Hakkari’nin kalkınmasını sağlamaktır. Bunun için çalışmalarımız devam edecektir.” dedi.

0c9f4ef7-1a1e-4395-a28a-467646e492b6.jpg

“Devlet, bölgeye metalürji fabrikası kurmalı”

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurullah Hanilçi, Toros Dağları’nda 20 yıldır kurşun ve çinko madenleri üzerine araştırmalar yaptıklarını kaydetti. Hakkari bölgesinde de son 14 yıldır

kurşun ve çinko maden yatakları üzerine araştırmalar yaptıklarını ifade eden Hanilçi, “Yaptığımız araştırmalara göre bu bölgedeki kurşun ve çinko değerleri Türkiye’deki ve Toroslardaki cevherleşmelere göre çok büyük potansiyellere sahip. Bu nedenle burada çinko ve kurşun çalıştayı yapmaya karar verdik. İki gün süren çalıştayımızın ikinci gününde saha çalışmalarına başladık. Şuan da Meskan maden sahasındayız. Bölgenin en önemli maden yataklarından bir tanesi Meskan bölgesidir. Bunun dışında Karakaya yatağı var. Bu bölgedeki madenlerimiz maalesef üretildikten sonra yurt dışına satılmakta. Ancak bölgenin potansiyeli oldukça fazla rezerv çalışmaları kısmen devam etmekle beraber bölgedeki potansiyelin rezerve dönüştürülmesi ve bu rezerve dönüştürüldükten sonrada mutlaka metalürji fabrikasının kurulması yönünde devletimizin veya özel sektörlerin adım atması gerekiyor. Bu anlamda hem bölgedeki madencilerin hem de biz akademisyenler bu konuda çalışanların yıllardan beri talepleri ve gündeme taşıdığımız bir konu bunun için devlet yetkililerinin bu anlamda bölgeye pozitif ayrımcılık yaparak bölgeye kurulabilirler yada bölgeye özel teşvikler sunarak metalürji fabrikasının kurulumunu ve cevherlerimizin uç ürüne dönüştürülerek metal kurşun ve çinkoya dönüştürerek sağlayabilir. Buda bölgeye ve devlet ekonomisine çok ciddi bir istihdam sağlayacaktır”

 “Bölgede zengin bir potansiyel var”

Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Bölümünden Prof. Dr. Gülcan Bozkaya ise, bölgede bulunan maden yataklarının zengin bir potansiyele sahip olduğunu kaydederek, “Yaklaşık yüzeyden 50 metre derinde, 400 metre uzunluğunda yerin altında incelemelerde bulunduk. Hem sülfürlü, hem oksitli cevheri inceliyoruz. Hakkari kurşun ve çinko çalıştayının oldukça başarılı geçtiğini düşünüyorum. Hem yerel madenlerin hemde farklı üniversitelerden çinko ve kurşun çalışmaları olan hocalarımız buradalar. Ortak sorunlar ve çözümler üzerine panel düzenlendi. Yaklaşık 20 yıl süreden beri ben batı anadoludaki çinko yataklarında çalışıyorum. Hakkari’deki çinko yataklarını ilk ziyaretim. Ama hem çalıştaydan hemde buradaki incelemelerden bölgenin oldukça büyük bir potansiyele sahip olduğunu görmekteyiz. Dilerim bu potansiyel yakın sürede daha verimli bir şekilde kullanılır ve ülkemize ve milletimize faydalı olur” dedi.

8a8aa740-91f2-4683-98b2-2d93859ab1d4.jpg

223cf78b-1ae0-4f16-8b93-dc8826b21c08.jpg

bca7e0e5-76c4-4665-afc7-fb64de9c414c.jpg

e1413e56-e1fe-4955-a41e-66623ebe7eec.jpg

6ba37e0c-6973-40c4-8cb0-0b1f0cd6dfd7.jpg

24cdc120-e7b3-42c3-b332-8d17a5ade9f8.jpg

Editör: Haber Merkezi