HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ-HİKMET TEMEŞ

Hakkari’de her geçen yenisi açılına büyük AVM’lerin küçük esnafı zor durumda bıraktığını belirten esnaf Suphi Aktaş ; “Büyük AVM’lerin şehir merkezinde olması bizleri çok etkiliyor. Rekabet etmekte çok zorlanıyoruz. Birde esnafımız ödemelerini zamanında yapamayınca, ihtiyaç kredilerine yöneliyor. Bu durum esnafın daha da zor durumda kalmasına neden oluyor.

Hükümetten beklentilerimiz var. Bunlar vergilerin düşürülmesi gerekiyor.Bizler de zor durumdayız. Prim ödemelerinde indirim istiyoruz.  Hükümetimiz bizlere destek olmalı. Bizim gibi küçük esnafların içinde olacağı en az 200 esnafımızı bir araya getirerek alışveriş merkezi gibi yer yapmasını ve bizleri bir araya toplamasını bekliyoruz. Bizler ancak bu şekilde diğer AVM’ler ile rekabet edebiliriz ama bununda Hakkari gibi küçük bir yerde imkansız olduğunu belirtti.

 Küçük esnaflarımız AVM’lerin şehir merkezinde atması ile  birlikte artık onlarla rekabet edebilmekte zorlanıyor. Küçük esnaflarımız ihtiyaç kredilerinin artmasıyla ev ve araç kiralarına yoğunlaşmalarından dolayı ilk etkilenen kesim küçük esnaflardır. İkinci sırada da AVM’lerin şehir içinde olmaları sebebiyle büyük markaların konseptlerin düzgün olması ve insanların yağmurda çamurda kapalı mekânlarda ve ihtiyaçların tamamını hepsini aynı yerde karşılayabildikleri için küçük esnafları ikinci sırada tercih ediyorlar. Bu durumda da küçük esnaflar bu şekilde etkileniyor.

AVM’lerde alışveriş şekli insanlara biraz daha cazip geliyor. Taksitlendirmeler var, ikincisi artık küçük esnafla büyük esnafla arasındaki fiyat makası da daraldı. Yani bugün AVM’lerde ki esnaflarda bizle aynı fiyatları yakın fiyatlarda satıyorlar. Sattıkları için de insanlar AVM’leri tercih ediyor.

Son günlerden art arda açılan market zincirleri yanlız benim yaşadığım mahallede bile 6 dükkanın kepenk kapatığını belirten Aktaş Fiyat konusunda bir farklılık olmadığını görecekler. Yerel esnafımızdan alışveriş yaparak hem esnafımız kazansın hem Hakkari kazansın dedi.

 

 

Editör: Haber Merkezi