Türkiye Dağcıık Fedarasyonu( TDF)  Hakkari il temsilcisi Naci Ertunç ve Bursa Budak kulübünden Yüksel Işık Sümbül dağının en tehlikeli parkuru olan batı yüzünden tırmanış yaptılar.


Cuma günü  sabahın erken saatlerinde  Depin noktasından başlayıp,tırmanışa geçen iki dağcı ağır kamp yükü çantalarıyla 1300 metreden başlayıp 2900 metre olan ana kamp mağarasına sekiz buçuk saatte ulaştılar.Kampta akşam yemeğinden sonra dinlenmeye geçen dağcılar ikinci günün sabah 05.00 da hazırlık yaparak zirveye doğru tırmanmaya başladılar.Beş saatte zirveye ulaşan dağcılar yarım saat zirvede kaldıktan sonra hemen inişe başlayıp ana kampa ulaşarak,kamp malzemelerini toplayıp ağır çantalarla hızlı bir şekilde inişe geçtiler.Akşam saatlerinde depin noktasına ulaşan dağcılar,araç ile Hakkari merkezine geldiler.

 

TDF Hakkari il temsilcisi Naci Ertunç faaliyeti şöyle anlattı. İlk defa Sümbül dağına kış faaliyeti yapılıyor,bu bana ve Bursa Budak üyesi Yüksel Işık arkadaşıma nasip oldu.Tırmanış esnasında çok zorluklarla karşılaştık,ilk eteklerde tırmanırken kar yoktu,yükseldikçe yerini yumuşak kar zeminine bıraktı.

Kayalık bölgelerde çok dikkatli tırmanmak zorundaydık,bazen kar ve kaya arasında ayaklarımız sıkışıp kalıyordu.Tırmanışımız devam ederken dik kayaların karla kaplı ve zeminin buzlu olduğunu fark edince temkinli davranmadan tırmanışımıza odaklandık.Zaman zaman çok tehlikeli alanlardan geçmek zorunda kalıyorduk,aslında yaptığımız tamamen risk taşıyordu.Bu gibi geçişlerde emniyet almalıydık.en ufak bir hata yaralanma veya ölümle karşılaşa bilirdik.Fakat birbirimize çok güveniyorduk zaman ile yarışıyorduk.

İkinci gün zirve tırmanışında tehlikeli bölgelerin arkası hiç kesilmiyordu.yine emniyet almadan ayak Kramponlarını takarak tırmanışa devam ettik..Kar yüzeyini sert alt tabakanın yumuşak olması tırmanışımızı zorluyordu.Gücümüzü tecrübemizi beynimizle birleştirip,zirveye odaklandık.Ne pahasına olursa olsun zirve yapılacaktı.Nihayet beş saat sonra zirveye ulaşmış,zirve keyfini Allah  nidalarıyla kutlamıştık.

İnişimiz çok hızlı başlamak zorundaydı,zaman ile yarışıyorduk akşam saatlerinde depin noktasına varmalıyız kararıyla inişe geçtik kara bata çıka düşe kalka kamp alanımıza vardık.tehlikeli bölge bitmediği için dağın ortalarına kadar ayaklarımızdaki kramponları çıkaramadık. Daha sonra yumuşak kar zemini bizi bir nebze rahatlatmıştı. Zirveden depin noktasına beş saatte inmiştik.Toplam on sekiz  buçuk saatte (iki gün) yaptığımız bu zorlu sümbül dağı kış faaliyetini çok az sayıda profesyonel dağcı başara bilir.Çok zor bir etaptı.

Rüzgarın etkisiyle bölgenin yüksek kesimleri çok dik ve uçurum teşkil etmişti.Buna rağmen işin üstesinden geldiğimiz için çok mutluyuz. Katkılarından dolayı Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğüne, bize destek veren arkadaşlarıma ve değerli aileme teşekkür eder,saygı ve sevgilerimi iletiyorum dedi.

 

Editör: Haber Merkezi