HİKMET TEMEŞ/ HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ

Hakkari Belediyesi  tarafından Süryani kadınlarının direniş sembolü olan Sürme Hanim adına yaptırılan ve 2014 Yılı Mart ayında hizmete açılan ilk kadın parkı, kış mevsimi ile beraber kapanma durumuna gelirken, kar altında kalan ve bakımsızlıktan dolayı tahrip olan park alanı ile beraber içindeki banklarında çürümeye yüz tutmuş vaziyette olduğu gözlendi.

Yazın Mahalle sakinlerinin yanı sıra birçok vatandaşın uğrak yeri olan park, ailelerin çocukları ile birlikte güzel vakit geçirdiği kentteki az sayıdaki sosyal yaşam alanlarının başına geliyor. Oturma bankları, dinlenme alanları, çocuk parkı ve yeşil görünümüyle şehir insanının doğayla bütünleştiği park, kış mevsiminde yağan kar tabakası altında kalıp çürümeye terk edilirken, şimdilerde ise kimsenin uğramadığı terk edilmiş bir viraneyi andırıyor.

Kentte yaz kış yılın dört mevsimi park ve sosyal dinlenme alanı gibi yerlerden yoksun olan vatandaşlar, ya yakın yerlerdeki köylere ya da Zap Suyu kenarına inerek hafta sonunu aileleri veya  yakın eş dost akrabalarıyla değerlendirmeye çalışıyor. Kendisine ait vasıta ya da özel aracı olan vatandaşlar çözümü iki günlük il dışı tatillerinde görürken, maddi imkanları kısıtlı ve il nüfusunun çoğunluğunu oluşturan vatandaşlar ise sayıları bir elin beş parmağını geçmeyen sosyal alanlara akın ediyor.

 Yıllardan beri süre gelen işsizlik ve imkansızlık içindeki kent insanı, şehir olarak geri kalmışlığın bütün yükünü sırtlarında hissederken, az sayıdaki sosyal yaşam alanlarının da bakımsız bırakılması dahası çürümeye terk edilmesi, ilde yaşayan ve maddi her türlü imkandan uzak kalıp başka alternatifi olmayan kent sakinlerini çözümsüzlüğün kucağına atmış durumda.

Hakkari Belediyesi tarafından yaptırılan ve oldukça yüklü miktarda paralara mal olan park, yetkililerin gözü önünde çürümeye yüz tutarken,  çoğu oturma bankının kullanılamaz duruma geldiği park alanındaki bir çok aydınlatma direği lambalarıyla beraber yerinden sökülmüş vaziyette olduğu gözlendi.

 Kurulan spor aletleri bakımsızlık ve boyasızlıktan paslanıp çürümeye yüz tutarken, parktan sorumlu Hakkari Belediyesinin parktaki tahribatı ne zaman göreceği dahası ne zaman bir çalışma başlatacağı merak konusu.

Mahalle halkı ise çürümeye terk edilen parkın halinden oldukça rahatsız olduklarını söyledi. İlkbahar mevsimini yaşadığımız bu aylarda gün içerisinde az da olsa güneş yüzü gördüklerini ifade eden vatandaşlar, parkın kar yığınları altında olmasından dolayı çok az ve nadiren ısınan havada, dışarda vakit geçirmek istediklerini fakat parkın durumundan dolayı evlerine kapanmak zorunda kaldıklarını kaydettiler.

Vatandaşlar, "  Büyük paralara mal olan parkın özellikle kış mevsiminde karlardan temizlenmeyip, ilkbaharda da bu şekilde bakımsız bırakılması mahalleli olarak bizleri rahatsız ediyor. İlimiz de park sayısı çok az. Elimizden gelse mahalleli olarak kendimiz onarıp bakım yapacağız.  Oturma banklarının çoğu kırılmış, spor aletleri bakımsızlıktan paslanmış durumda. Burada  iyi bir bakım ve onarım çalışması gerekecek.  İlimiz zaten sosyal yaşam alanlarından yoksun, Yetkililerden ilimizin hemen hemen tek sosyal yaşam alanı olan parkımızda gerekli onarım ve bakım çalışmalarını istiyoruz" şeklinde konuştular. 

 

 

Editör: Haber Merkezi