Bitkisi örtüsü bakımından çok zengin olan Hakkari, yayları ve doğal sularıyla temiz havasıyla bilinen bir coğrafya. Dağlık alanları, bin bir çeşit çiçekleriyle ve zengin ekosistemi nedeniyle Hakkari’de üretilen bal, hem bölge illerinde hem de tüm dünyada aranan lezzetlerin başında geliyor. 

İlkbahar aylarında yüksek bölgelere ve yaylara arılarını doğaya bırakan arıcılar, Eylül ve Ekim aylarında bal hasadına başlıyor. El değmemiş doğası  ve endemik bitkileri nedeniyle çok zengin bir ekosisteme sahip olan Hakkari, arıcıların tercih ettiği yerlerin başında geliyor. En büyük özelliği organik olmasıyla öne çıkan Hakkari balı, genellikle 3 bin ile 3 bin 500 metre yüksekteki yaylalarda elde ediliyor. 

Doğal İlaç Hakkari Balı

Bahar aylarında Hakkarili arıcıların yanı sıra bölge illerinden ve Türkiye’nin birçok kentinden arıcıları arılarını Hakkari’ye getiriyor. Özellikle Hatay, Adana, Urfa gibi kentlerden gelen arıcıların özellikle Hakkari coğrafyasını tercih etmesinin nedeni ise çok zengin bitki örtüsüne sahip olması, bol su kaynakları ve temiz havası olması.  Doğal ilaç olarak da tasvir edilen bu bal çeşidi bağışıklık sistemini güçlendirip, antiseptik özelliği ile mikropları yok etmektedir. Kalp damar ve göz sağlığı dahil olmak üzere vücudumuza doğal destek olan bu bal çeşidi, kanser ve ülser gibi çeşitli hastalıklara antioksidan özelliği ile iyi gelmektedir.

Kuraklık bal üretimi etkiledi

Tüm dünyada etkili olan kuraklık ve iklim değişikliği, bölge illerini de etkiledi. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarının kurak geçtiği Hakkari’de başta tarım ürünleri olmak üzere hayvancılığı ve arıcılığı olumsuz etkiledi. Hakkari ve ilçelerinde binlerce kişi arıcılık yaparak geçimini sağlıyor.  Yaşanan kuraklık nedeniyle yeterli yağışları olmaması, bitki örtüsünü de etkiledi. Yeterli düzeyde bitki örtüsü olmaması bal üretiminin yarı yarıya düşmesine neden oldu. Arıcılar geçen yıllara göre düşük verim aldığını ifade ediyor. 

“Bu yıl verim yüzde 50 düştü”

20 yıldır Hakkari’de arıcılık yapan Mehmet Çiftçi, arıcılığın ve zevki ve güzel bir meslek olduğunu söyledi. 
Bu yıl yeterli şekilde yağışların olmaması nedeniyle elde edilen verimin yüzde 50’e yakın düştüğünü ifade eden Çiftçi, geçen yıllarda alınan göre zararlarının çok büyük olduğunu vurguladı. Tüm olumsuzluklara rağmen arıcılığı kaynakları olduğunu söyleyen Çiftçi, şöyle konuştu: “Bu gün Hakkari’de yüzlerce kişi bu meslek geçimini sağlıyor. Arıcılık çok zor bir meslek. Herkes bu mesleği yapamaz. Arıcılık yapmak için, ilk önce doğayı iyi tanımak gerekiyor. Hemen hemen bitkinin, çiçeği iyi bilmek gerekir. Ayrıca arılar, çok hassas canlılar onların ne istediğini ve onlara nasıl davranacağımızı bilmemiz gerekiyor. Dışardan göründüğü gibi kolay bir iş değildir.”

“Ürettiğimiz bal tamamen doğal”

Hakkari balını özel kılan özelliği coğrafyamızın kendine has bitkilerin olması olduğunu dile getiren Çiftçi, “Hakkari’de çok sayıda çiçek olduğundan, balın kalitesini artırıyor. Bu yüzden buradan ürettiğimiz bal, tamamen doğaldır ve hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Biz ilkbahar ayların arılarımızı yaylalara çıkartıyoruz. 7 ay boyunca arılarımızı yaylarda bin bir çeşit çiçeklerle besleniyor. Eylül ve Ekim aylarına kadar yaylada kalıyoruz. Daha sonra arılarımızı aşağıya indiriyoruz. Bu nedenlerden dolayı Hakkari balı dünya da tercih edilen bir haldır. Balımızın bir diğer özelliği ise doğal oluşu nedeniyle birçok hastalığa iyi geliyor. Yani Hakkari balı, tam bir şifa kaynağıdır.” diye konuştu. 

a89dae88-caee-458f-88c8-ae60e7a4debe.jpg

bal-2.jpg

bal-3.jpg

ad2bec59-cb3e-45f2-83f8-377e6a6715d1.jpg

Editör: Haber Merkezi