HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ/HİKMET TEMEŞ

Hava sıcaklığının mevsim normallerine dönmesiyle besiciler, hayvanlarını meralara çıkararak otlatmaya başladı. Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın yaygın yapıldığı kentlerin başında Hakkari’de,   havaların ısınmasıyla besiciler uzun geç kış mevsimi sonrasında hayvanlarını yeniden meralarda otlatmaya başladı.

Doğu Anadolu’da bir süre önce etkili olan kar yağışıyla beyaza bürünen Hakkari merkez  ve köylerinden hava sıcaklığının mevsim normallerine dönmesiyle karlar erirken, besiciler hayvanlarını ahırlardan çıkarak meralarda otlatmanın heyecanını yaşıyor. Besiciler, köylerin yüksek kesimlerindeki meralarda hayvanlarını otlatarak, yem ve samandan tasarruf ediyor.

Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan çoğu çiftçi , kış mevsiminin uzun geçmesi ve yağan karın yerde fazla kalmasından dolayı hayvanlarını uzun süre ahırlarda beslemek zorunda kaldıklarını ve aynı zamanda hayvanlarına yem bulma konusunda sıkıntı çektiklerini kaydederek, bazı yıllarda bahara varmadan ellerindeki yem ve samanın tükendiğini bu sebepten dolayı büyük sorunlarla karşılaştıklarını söylediler.

Çiftçiler, “ Hakkari’de  kış mevsimi 7-8  sürüyor. Bizim için bir gün, bir saat hayvanların dışarıda otlaması çok önemli çünkü bu şekilde yemden büyük oranda tasarruf ediyoruz. Bu da bizim hem maddi kayıplarımızı engelliyor hem de hayvanların daha sağlıklı beslenmelerini sağlıyor. Samanın 1 tonu 300-350 liradan satılıyor. Hayvanlar dışarıda bir saat otlarsa en az 250-300 kilo saman karımız oluyor. Hayvanların dışarıda otlamaya başlması maddi olarak bizim yükümüzü hafifletirken, hayvanların sağlığı açısındanda olumlu sonuçlar doğuruyor şeklinde konuştular.

 

Editör: Haber Merkezi