HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ-HİKMET TEMEŞ

Hakkari kent merkezinden yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta bulunan Depin bölgesinde Nasturiler döneminde inşa edildiği tahmin edilen Tarihi Halil Kilisesi, bu günlerde ziyaretçi akınına uğruyor.

Bayram tatilini fırsat bilen bir çok vatandaş ailesi ile birlikte Zap Suyu kenarında piknik yaparken, diğer taraftan da kiliseyi ziyaret edip, yapı ile ilgili bilgi edindiler. Şehrin görülüp gezilebilecek tarihi mekanlarının başına gelen dini mabet, vatandaşların yanı sıra yerli yabancı bir çok insanın uğrak yeri oldu.

Asırlık kilise kaderine terk edilirken, bölgede ağır geçen kış koşullarından da etkilendiği ve yıkılmaya yüz tuttuğu gözlendi . Bayram tatili boyunca ziyaretçi akının hız kesmediği kilisede, vatandaşlar ellerine aldıkları cep telefonları ile değişik açılardan tarihi mabedi karelerken, yetkililere de tepki gösterdiler.

Yetkililerin yıkılmaya yüz tutmuş ve adeta zamana direnen kiliseyi onarıp restore etmelerini istediklerini kaydeden bir çok ziyaretçi, yapının dini bir mekan olmasından dolayı özellikle korunması gerektiğini savundular.

Ziyaretçiler, “ İslam dini bütün dn ve inanışlara saygı ile yaklaşan bir dindir. Bizlerde bu dinin mensupları olarak böyle tarihi bir mekanın korunması gerektiği kanaatindeyiz. Sadece burası değil, il genelinde farklı yer ve köylerde değişik büyüklükte bir çok tarihi kilise bulunuyor.

Fakat içine girip baktığınız zaman defineciler tarafından harap hale getirildiğine şahit oluyoruz. Dini inanışı ne olursa olsun İslam her türlü inanış ve farklılığa saygı ve höş görü ile yaklaşan bir dindir.

 Yetkililerden tek ricamız bu ve benzeri yapıların biran önce restore edilip hem korunması hem turizme kazandırılmasıdır. Bir sonraki bayramda tekrar geleceğiz inşallah kiliseyi onarılıp restore edilmiş bir halde buluruz.” Şeklinde konuştular.

Editör: Haber Merkezi