HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Akbıyık, bir süre önce Vangölü Elektrik Anonim Şirketi (VEDAŞ) tarafından düzenlenen iftar programında yaptığı açıklamada kaçak elektrik kullanımı ile ilgili konuşmanın yanlış anlaşıldığını ve bu yanlışı düzeltmek amacıyla açıklama yapma gereği duyduklarını belirtti.

İl genelinde kaçak elektrik kullanımıyla ilgili bilgi veren Vali Akbıyık, şuan Hakkari’nin yüzde 60’ının halen kaçak elektrik kullandığını belirterek, “Kaçak elektrik kullanmak bir nevi hırsızlıktır. Bunun bedelini hep beraber ülke olarak, Hakkari halkı olarak ödüyoruz.” dedi.

Kaçak kullanımlara bağlı olarak yaşanan kesintiler ile ilgili konuşan Vali Akbıyık, son beş yılda kaçak elektrik kullanımının önüne geçilmesi için yürütülen çalışmalar sayesinde önemli oranda elektrik kesintilerinin azaldığına dikkat çekti.

Hakkari merkez ve 4 ilçede 68 bin 404 aboneye elektrik hizmeti verildiğini anlatan Vali Akbıyık, “Elektrikteki kaçak kullanımın önlenmesi, enerjide verimin artırılması amacıyla bir dizi çalışmalar gerek Vangölü Elektrik Anonim Şirketi (VEDAŞ) tarafından gerekse diğer kurumlarımız tarafından yapılmakta. Enerjiden sağlanan verimin arttırılması, elektrik kesinti sürelerinin en aza indirilmesi, kaçak elektrik kullanımının önüne geçilmesi ve vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlendirilmesi adına hem İlimiz hem de ülkemiz genelinde yapılan yatırımlar, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları devam etmektedir. Hakkari’de 2017 yılında 21 bin 270 elektrik kesintisi meydana gelirken 2018 yılında 19 bin 749 elektrik kesintisi yaşanmıştır. 2019 yılının ilk 3 ayında ise bin 973 kez elektrik kesintisi yaşanmıştır. Meydana gelen plansız elektrik kesintilerinde en geç 1-2 saat içerisinde arıza giderilerek vatandaşlarımızın mağduriyeti en aza indirilmektedir. Vatandaşlarımızın memnuniyeti ve hizmet kalitesinin arttırmak adına yapılan tüm çalışmalara rağmen bazı vatandaşlarımız halen kaçak elektrik kullanılmaktadır.”

Kaçak elektrik kullanımının önlenmesi konusunda yapılan çalışmaların semeresini gösterdiğini ancak halen Hakkari’nin Türkiye genelinde kaçak elektriğin en çok kullanıldığı ilk 5 il arasında yer aldığını kaydeden Vali Akbıyık, “Ciddi bir düşüş var ama yine en çok kaçak elektrik kullanan ilk 5 il arasındayız. Bunun bedelini hep beraber ülke halkı olarak, Hakkari halkı olarak ödüyoruz.” dedi.

akbiyik-003.jpg

"Kaçak elektrik kullanımı hırsızlıktır"

Kaçak elektrik kullanımı ile ilgili son 5 yılın istatistiklerini paylaşan Vali Akbıyık, “Kaçak elektrik kullanımı 2014 yılında yüzde 75, 2015 yılında yüzde 74, 2016 yılında yüzde 72, 2017 yılında yüzde 71, 2018 yılında ise Hakkari genelinde kaçak kullanım oranı yüzde 63’e düşmüştür. 2019 yılına geldiğimizde ise ilk 3 ayda bu yüzde 60’lardadır. Bu veriler de gösteriyor ki her geçen gün İlimizde kaçak elektrik kullanım oranı azalmaktadır. Bunun için vatandaşlarımıza da kaçak elektrik kullanmamaları hususunda bir çağrıda bulunmuş olalım. Unutulmamalıdır ki kaçak elektrik kullanmak da bir çeşit hırsızlıktır. Kullanılan her kaçak elektrik bedeli devletimize ödenen vergilerden çalınmakta ve ülkemize ciddi zararlar vermektedir. Bugün devletimize ödediğimiz her vergi yarın çocuklarımıza ve bizlere ulaşım sağlık ve haberleşme olarak döneceğini unutmayalım, yarınlarımızdan çalmayalım. İlimiz kaçak elektrik kullanımının en aza indirilerek her vatandaşımızın elektriği ve diğer enerji kaynaklarımızı bilinçli olarak tüketmesini temenni ediyorum. Amacımız ve hedefimiz kaçak elektriğin en az kullanan iller arasında Hakkari’nin de olmasıdır. " şeklinde konuştu. 

Editör: Haber Merkezi