HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ
 
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Vali Yardımcısı Aziz Gölbaşı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri Öztürk, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Koca, konuyla ilgili birimler ve madenciler katıldı. 

Toplantıda gazetecilere açıklama yapan Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, hazırlanan projeler ile kentte yapılan yatırımlara değindi. Her alanda projelerin hayata geçirildiğini belirten Vali İdris Akbıyık, kentin kalkınması için tarımdan, sanayiye birçok projenin hayata geçirilerek gerçekleştirdiklerini kaydetti.
 

untitled-1-018.jpgHakkari’de İl Proje Birimi oluşturduklarını ifade eden Vali Akbıyık, “Hakkari’de göreve geldikten sonra Vali Yardımcımız Aziz Gölbaşı başkanlığında İl Proje Birimi oluşturduk. Valiliğimizde proje birimi yoktu. Bu birimimiz Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülüyor. Birkaç kurumdan konu ile ilgili arkadaşlar aldık. DAKA ile birçok eğitimler yaptık. Çeşitli kurumlara başta DAKA, DAP olmak üzere Hakkari ile ilgili projeler hazırlıyorlar. Bunlardan bir tanesi de Hakkari İlinde Maden Zenginleştirilmesine Yönelik Teknoloji Kullanım Alt Yapısı İncelenmesi Fizibilite Projesi. Buradan her konuda vermiş oldukları desteklerden dolayı Sanayi Bakanlığımıza, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımıza teşekkür ediyoruz. Proje çerçevesinde İlimiz çinko ve kurşun yatakları açısından Türkiye’nin en potansiyeli yüksek yerlerinden birisi. İstanbul Üniversitesi Cerrah Paşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile birlikte bu projeyi gerçekleştirdik. Bu konuda da daha önce çalıştayda düzenlendi ve yerinde incelemeler yapıldı. Bu konuyla ilgili olarak Fizibilite Raporu hazırlandı.”

“Metalürji fabrikasının kurulması ekonomiye büyük katkı sağlar”

Hakkari’de bir izabe tesisinin kurulması hem ülke ekonomisine hem de Hakkari ekonomine ciddi katkı sağlayacağını belirten Vali Akbıyık, “Bizim Valilik olarak amacımız, hedefimiz madem İlimizde bu kadar zengin rezervler var. Tabii bu rezervleri tespit etmemiz gerekir. Hakkari’de ciddi bir üretim de yapılıyor. 2004 yılında yaklaşık 400-500 bin ton civarında iken 2018 yılında İstanbul Maden İhracatçıları Birliği verilerine göre 900 bin tona ulaşmış. Bilimsel olarak İlimizde bir izabe tesisi metalürji fabrikasının kurulması gerekiyor. Buna kanaat getirmiş arkadaşlar. 330 dolara satıyoruz, 1950 dolara cevher alıyoruz. Bir izabe tesisinin kurulması hem İlimize hem de ülkemize ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu Fizibilite Raporu’nun ana temel amacı da bu çerçevede hem özel sektöre hem ilgili devlet kurum ve kuruluşlarına yol gösterici olmasıdır. Hakkari’de bu madenler ekonomiye tam manasıyla kazandırılacak. Ülkemizin de Hakkari’mizin de gelişmesinde, kalkınmasında doku motif olacak. Projemiz hayırlı uğurlu olsun. İnşallah İlimizde veya bölge civarında en kısa zamanda izabe tesisi metalürji fabrikasına vesile olur.”

dsc_6616.jpg

Toplantıda Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Koca, hazırlanan Fizibilite Raporu’nda yer alan bilgiler hakkında sunum yaptı. Müdür Koca, fizibilite projesi çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmaların detaylarını şöyle açıkladı;
 
1. Hakkari, Çukurca ve Şırnak bölgesindeki kurşun - çinko yatakları projede yer alan teknik heyet tarafından ziyaret edilmiş, yatakların özellikleri ve madencilik açısından potansiyelleri ortaya konmuştur.
 
2. Bölgede yer alan ve maden analizlerinin yapıldığı Ölmez madencilik bünyesinde hizmet veren kimyasal analiz laboratuvarının kapasitesi ve analiz olanakları irdelenmiş, kapasite artışı ve ileri analiz imkânları irdelenmiştir.
 
3.  Bölgedeki sülfürlü cevherler için kurulan ve sülfürlü cevherler için zaman zaman çalışan Ölmez madenciliğe ait flotasyon tesisi ziyaret edilmiş, tesisin kapasitesi ve bölgedeki sülfürlü cevherleşme için yeterliliği proje çerçevesinde ele alınmıştır. 
 
4. Proje çerçevesinde projede görev alan akademisyenler  İran’ın Zencan Bölgesindeki  kurşun çinko metalurji tesislerinde incelemeler yapmışlar  ve inceleme   sonuçlarını da projeye aktarmışlardır.
 
5. Projenin bir parçası olarak Hakkari’de 2019 yılının Ekim ayında  “Hakkari  kurşun çinko madenciliği  çalıştayı“ düzenlenmiş, Türkiye’nin  çeşitli üniversitelerine ait akademisyenler, maden şirketlerinin mühendisleri ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ( MAPEG) ve  Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) katılımlarıyla  Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası ( HATSO) konferans  salonunda  bölgenin yataklarının jeolojik konumu ve özellikleri tanıtılmış,  madenciler, akademisyenler ve  Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü katılımıyla  “Hakkari  kurşun çinko madenciliği   ve sorunları “ adlı panel düzenlenmiş madenciliğin geliştirilmesi  için yapılması gerekenler saptanmış  ve  basın duyurusu oluşturulmuştur.
 
6. Bu kapsamda yapılacak olan bir izabe tesisinin toplam sabit yatırım tutarı, yıllık işletme giderleri, yatırım finansmanı,  işletme dönemi bilgileri, finansal analizleri detaylı bir şekilde çalışılıp rapora finansal hesaplamalı tablolar şeklinde rapora aktarılmıştır.

dsc_6655.jpg
 
 Müdür Koca, proje ile ulaşılan sonuçlar ise şöyle özetledi;
 
•         Hakkari - Şırnak  bölgesinin  Türkiye'nin en büyük Çinko kurşun provensi olduğu ve yüz milyon ton düzeyinde kurşun çinko potansiyeli içerir.
 
•         Bölgedeki yataklardan üretilecek cevherin yılda bir  milyon tona kadar  çıkabileceği ve bunun  en az iki fabrikayı besleyebilecektir.
 
•         Bölgedeki yatakların tıp mukavele  çerçevesinde MTA tarafından incelenip sondajlayarak yatakların rezerv miktarlarının ve cevher türleri ve cevher niteliğinin tespiti yapılması gereken ilk iştir.
 
•         Çinko  kurşun metalürjisi fabrikaları için en büyük ekonomik girdi  enerjidir ve  yüksek enerji fiyatı nedeniyle devlet teşviki almadan metalürji tesisinin ekonomikliği zor görünmektedir.
 
•         Metalürjik Devlet teşviki uygulamasında yatırım alt sınırının azaltılması gerekmektedir.
 
•         Hakkari – Van arasında kurulacak çinko kurşun izabe tesisiyle bölgede binlerce kişiye istihdam ve ülkeye yılda en az 500 milyon dolar döviz  girdisi sağlanacaktır.
 
•         Yapılacak olan izabe tesisinin yatırımcı açısından değerlendirildiğinde %36,42 oranında yatırım karlılığı, başa baş noktası kapasite kullanım oranı %21 olarak hesaplanmıştır.
 
•         Milli Ekonomi Yönünden değerlendirildiğinde yatırım üretkenliği % 52,79 olarak hesaplanmıştır

dsc_6611.jpg

dsc_6614.jpg

dsc_6653.jpg

Editör: Haber Merkezi