HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 81 İl doğalgaza kavuşacak açıklamasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) harekete geçti. Doğalgaz ile tanışamayan "Artvin" ile "Hakkari, Şırnak, Yüksekova, Cizre, İdil ve Silopi" için doğalgaz ihaleleri yapıldı. EPDK'nın yaptığı planlamaya göre Artvin, Hakkari, Şırnak, Cizre, İdil ve Silopi 2018 yılında doğalgaza kavuşacak. Yüksekova'da ise gaz arzı 2019 yılını bulacak. Önümüzdeki yılda doğalgaza kavuşacağı belirtilen Hakkari’de vatandaşlarda büyük heyecanla bekliyor. Özellikle bronşit, astım hastalarının büyük sıkıntı çektiği kentte doğalgazın geleceği günü iple çekiliyor. 

Kışın yakılan sobaların bacalarından çıkan duman şehri zehir ile kaplıyor. Bu durum özellikle astım hastası vatandaşlara büyük sıkıntılar doğuruyor. Kimileri hastalarını doğalgaz olan kentlere götürürken, bu imkanı olmayan vatandaşlar ise kışı ya hastanede yada evde hapis hayatı geçiriyor.

Vedat Akbulut isimli vatandaş, Hakkari’ye doğalgaz geleceği için çok mutlu olduklarını belirtti. Akbulut, “Kentimiz maalesef doğalgaz yok. Kışın insanlar kömür ve odun yakarak ısınmaya çalışıyor. Bazı firmaların kentte soktuğu kalitesiz kömür yüzünden kent zehir bulutu içinde kalıyor. Bu durum kronik bronşit, düşük akciğer kapasitesi, kalp rahatsızlıkları ve akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara yol açıyor. Zaten astım ve bronşit hastaları çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Kışı hemen hemen hastanede geçiriyor. Bazı vatandaşlar astım olan hastalarını doğalgaz olan kentlere götürüyor. Bazı vatandaşlar da imkanları yok. Bu sıkıntı içinde yaşıyor. Doğalgazın gelmesiyle kentin havası da temizlenmiş olacak. Hastalarda rahat nefes alacak. Doğalgazın geleceği günü sabırsızlıkla bekliyoruz. Altyapının kurulması biraz zaman alacak bu çalışmaların bitirilmesini dört gözle bekleyeceğiz. İnşallah en kısa zamanda kentimizde diğer şehirlerde olduğu gibi doğalgaza kavuşur.” 

Hakkari havası en kirli üçüncü şehri

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) dünya genelindeki hava kirliliği raporuna göre, Avrupa’daki havası en kirli 10 şehrin 8’i Türkiye olarak açıkladı.  Avrupa’nın havası en kirli, üçüncü şehri Hakkari olarak kayıtlara geçti.  Avrupa’daki şehirler baz alındığı zaman ilk 10’da sırası ile Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta Avrupa’nın ve Türkiye’nin havası en kirli şehirleri konumunda.

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı bir başka listede de yine Türkiye başı çekiyor. Avrupa’da öne çıkan büyük şehirlerde İstanbul  birinci sırada. İstanbul’u Varşova, Budapeşt, Bükreş ve Prag gibi şehirler takip ediyor.

 

Editör: Haber Merkezi