HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ-HİKMET TEMEŞ

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs salgınına karşı sosyal mesafenin sağlanmasına yönelik olarak dün gece yayımladığı genelge ile market alışverişinden, şehir için ve şehirlerarası ulaşıma kadar yeni sınırlamalar getirdi.

Genelgenin 81 ilin valiliklerine gönderilmesinin ardından, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası (HESOB) ile Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Odası orta açıklama yaptı.

Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tüm dünyada can kaybı ve vaka sayısının artmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, Covid-19 salgınında en temel risk unsuru virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması nedeniyle vatandaşların toplu olarak bulunduğu mekanlar ve alanlar olduğuna dikkat çekildi.

Devletin tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşların hayatlarını tehdit etmesini engellemek için umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Yaşanan salgının bir an önce engellenmesi için tüm marketler (manav, şarküteri vb. işyerleri) ve şehir içi ile şehirler arası yolcu taşıma araçları için İçişleri Bakanlığı tarafından ilave tedbirlerin alınması uygun görülmüştür. Bu kapsamda;

1- İl ve ilçelerimizdeki tüm marketler 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verecektir. Market içindeki en fazlamüşteri sayısı müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın onda biri (depoler, idari bürolar vb. hariç )kadar olacaktır. Örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alan 100 metrekare ise aynı anda içeride enfazla 10 müşteri olması gerekmektedir. Tüm marketler hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunacak maksimum müşteri sayısını market girişine asarak ilan edecekler, içeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirleri alacaklardır. Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeri alınmayacaktır.

2- İl ve ilçelerimizdeki tüm şehir içi ve şehirler arası çalışan toplu taşıma araçları araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edecekler; araç içindeki oturma şekli yolcuların bir birleriyle temasını engelleyecek şekilde olacaktır.

Yukarıda belirtilen tedbirlere tüm işyerlerimizin ve toplu taşıma yapan firmalarımızın büyük hassasiyetle uymalarını, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini insan ve toplum sağlığının korunması yönünden önem arz ettiğini kamuoyuyla paylaşıyoruz”

Açıklamada ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’na bağlı meslek kuruluşları olarak esnaf, tüccar ve iş insanlarını Koronavirüs nedeniyle, içinde bulundukları ekonomik ve ticari sıkıntıların haftalık olarak TOBB ve TESK ‘e iletildiği ve sorunlara çözüm bulmak için çaba içerisinde oldukları bilgisine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi