Ardından İzmir’deki balık lokantalarıyla şubelerini artıran Aksaç, “Başarının yolu, sürekli yenilikler üretmek” dedi
 

Kerem Aksaç 17 yaşına kadar kaldığı memleketi Hakkari'de boş zamanlarında lokantalarda çalışmaya başladı. O dönemlerde hayali kendi lokantasında, özgün lezzetler üreterek insanlara sunmaktı. 11 kardeşten birisi olarak artık yeni bir yol çizmek zorunda olduğunu hissetti ve 1984 yılında önce İzmir'e geldi, birkaç gün kaldıktan sonra yaz sezonunda en hareketli yer olan Ayvalık'a geçti. Hayatında ilk kez memleketinden dışarı çıkıyordu.
Bambaşka bir dünyayla tanışmıştı. Ayvalık'ta restoranlarda iş aramaya başladı.
Bulaşıkçı olarak bir restoranda çalışmaya başladı. Gece restoranda yatıyor, sabah temizliğini yapıp gecede bulaşıklarını yıkıyordu.

ÖNCE 'ETİ' DENEDİ

Birkaç yıl böyle çalıştı, restoran sahibinin güvenini kazandı. Sonra garsonluğa başladı. Arada hayali olan meze yapımına da el attı. Artık bir restoranın her kademesinde çalışmış tecrübeli bir personeldi. 1993 yılında kendi işyerini açmaya karar verdi. Stratejik bir karar vererek her tarafta balık lokantalarının bulunduğu Ayvalık'ta ilk et restoranını açtı. Kolay bir süreç değildi ancak kendine ve yaptığı işe güveniyordu. İyi mutfak ve güler yüz Kerem Aksaç'ın işlerini patlattı. Ardından Ayvalık Balıkçısı Kerem adıyla bir balık restoranını hizmete soktu. Burada balığın farklı versiyonlarını denedi ve yarattığı lezzetler hayranlık uyandırdı. Ayvalık'ta zamanla 4 şube açtı.

ARANAN MARKA OLDU

Aksaç, ardından İzmir'e geldi. Bostanlı ve Kordonda birer restoran daha açtı.
İzmir'in aranan isimleri arasına girdi. Kerem Aksaç, "Ne iş yaparsanız yapın en iyisini yapmak ve üretmek zorundasınız. Ben her gün, her gece ne yapacağımı, nasıl bir yeni ürün ortaya çıkaracağımı düşünüyorum. Ülkemizin sahip olduğu zenginliği katma değere dönüştürebiliriz. Bu dönemde en nemli konu ülkemiz için üretmek ve istihdam" dedi.

FARK YARATMAK ŞART

Hakkari doğumlu Kerem Aksaç, ekonomik durumu sıkıntılı bir ailede büyüdü. 11 kardeşten biri olarak, "Babamızı genç yaşta kaybettik. Ticaretle uğraşan bir ağabeyim vardı. Ama Hakkari'de çok fazla iş imkanı yoktu. Ev ekonomisine katkı için önce Hakkari'de lokantalarda bulaşıkçılık yaptım. Ama aklımda hep kendi restoranımda insanlara değişik tatlar sunmak vardı. Liseyi bitikten sonra İzmir'de bir arkadaşımın yanına gittim. O da Ayvalık'ta iş olduğunu söyledi. Sezon bitmek üzereydi ve deniz ürünleri konusunda usta bir isim olan Ayvalık Canlı Balık'ın kurucusu merhum Ali Kanber'in yanında işe girdim. Ali Kanber, bir sonraki sezon da yanında çalışabileceğimi söyledi. Bir yandan bulaşık yıkıyordum, bir yandan da ustama yardım ediyordum" dedi.

1993'e kadar bu şekilde devam eden Aksaç, "Patronuma güven verdim. O da bunun karşılığını verdi. Önce garsonluğa geçtim, arada mutfağa giriyordum ve kendime özgü mezeler hazırlıyordum. 1993 yılında kendi restoranımı açmaya karar verdim. Ayvalık'ta hiç et lokantası yoktu ve burada ilk et lokantasını açarak farklı bir konsept yarattım. Zor bir karardı. Ancak insanlar sahip çıktı ve et restoranı çok iyi iş yaptı" dedi.

Ardından bir de balık restoranı açan Kerem Aksaç, "Kısa sürede Ayvalık'ta 4 dükkan açtım. İşlerim iyi gidiyordu. Rezervasyonsuz konuk alamıyordum ve Ayvalık'ta belli bir noktaya ulaştık. Artık dışarı açılma zamanı gelmişti. En yakın lokasyon İzmir'i seçtik. İzmir'de önce Bostanlı, ardından da Kordon'da iki şube açtık. Bir de Cunda Adası'nda bir taş otel hizmete sunarak turizm sektöründe iyice yerleştik" dedi.

İSTİHDAM ARTMALI

Üretmenin ve istihdamın Türkiye'nin vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Aksaç, "Ben farklı lezzetli yemek yaparsam, yurtdışından gelen turistin aklında iz bırakırım. O başkalarını getirir, derken çoğalır. 100 kişi istihdam ediyorum. Üretmek ve istihdam yaratmaktan başka çaremiz yok" dedi.

Editör: Haber Merkezi