Hakkari Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) tarafından desteklenen  “Hakkari İli Böğü (Solifugae, Arachnida) Faunasının Araştırılması ve Biyoçeşitliliğe Katkısı” adlı proje kapsamında Hakkari´nin çeşitli bölgelerinde yapılan biyoçeşitlilik araştırmaları sonucunda Zap Suyu boyunca karşılıklı lokalitelerde konumlanan yeni bir böğü türü keşfetti. Türün, palearktik olarak geniş bir yayılım gösteren ve en büyük vücut ölçüsüne sahip olan böğü türlerini içeren “Galeodes” cinsine ait bir tür.

Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Melek Erdek, Hakkari ilinin biyocoğrafik olarak çok daha zengin bir faunaya sahip olduğunu ve İran-Turan ve Saharoarabian elementlerini içeren, biyoçeşitlilik bakımından keşfedilmeyi bekleyen bakir bir bölge olduğunu vurguladı.

Erdek; Medyada özellikle yaz aylarında sıkça “et yiyen örümcek” başlığı altında karşımıza çıkan paylaşımların gerçeklikten uzak olduğuna dikkat çeken Öğretim Üyesi Erdek; “Böğülerin örümcek olmadığını, örümceklerin aksine zehirsiz bir araknid grubu ve herhangi bir et parçası üzerinden beslenmeyen avcı ve predator canlılar olur. Üniversite bünyesinde kurulan, Hakkari Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (HAKBİYOM) en önemli amacı, Hakkari ilinin biyolojik çeşitliliğini ortaya koyarak bilim dünyasına bu çeşitliliği tanıtmak, söz konusu keşfedilen yeni türlerin tip materyalleri bu merkez bünyesindeki zooloji müzesinde (HAKBİYOM-Zooloji Müzesi) muhafaza edilmektedir.

SCI-Expanded kategorisindeki “Zootaxa” dergisinde 23.06.2021 tarihinde yayınlanan “A new species of the solifuge genus Galeodes Olivier, 1791 from southeastern Turkey (Solifugae, Galeodidae)” başlıklı makale ile bilim dünyasına tanıtılan türe Hakkari iline atfen “Galeodes hakkariensis” ismi verildi.

 

 

Editör: Haber Merkezi