HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Hakkari İl Müftüsü Faruk Gürbüz, Çevre ve Şehircilik Müdürü Nazmi Yakar, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Abdulmecit Yılmaz, İHH Hakkari İl Başkanı Orhan Temel, STK temsilcileri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan konferansta İnsani Yardım Vakfı Hakkari İl Temsilcisi Orhan Temel, programın açılış konuşmasını yaptı. Temel, yurt içi ve yurt dışında yapmış oldukları yardımlar hakkında bilgiler verdikten sonra programa katılanlara teşekkür etti.

33-001.jpgDaha sonra İnsani Yardım Vakfı (İHH)  Başkan Yardımcısı İHH Mütevelli Üyesi Osman Atalay tarafından uyuşturucu, alkol, kumar, sigara ve teknoloji bağımlılığı konuları hakkında bilgiler verdi.

İnsani Yardım Vakfı olarak 2018 yılı Ocak ayında Trabzon’da başlayarak bağımlılık konuları ile ilgili öğretmen, din adamları, muhtar, STK ve öğrencilere yönelik bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak amacıyla konferanslar düzenlediklerini belirten Atalay, Türkiye’de Hakkari dahil 32 ilde ve balkanlarda bulunan 5 ülkede bağımlılık konuları hakkında konferanslar düzenlediklerini anlattı.

Türkiye'deki bağımlılıkları beş ana bölüme ayıran Atalay, bunların tütün, alkol, teknoloji, kumar ve uyuşturucu bağımlılıklarının olduğunu ve bunlardan uyuşturucu hariç diğer dördünün de yasal statüde erişime açık olmasından kaynaklı sorunlarla mücadele etmenin zorluklarına işaret etti.

“12-17 yaş arası gençler büyük risk altında”

Bağımlılığın beyin hastalığı ve tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğu aktaran Atalay, Türkiye'de en çok kullanılan uyuşturucuların ilk sırasında sentetik kimyasallar olduğuna vurgu yaptı. Atalay, “Çocuk, çocukluğunu da ergenliğini de yetişkinliğini de okulda yaşıyor. Ailenin 5 yaşına kadar çocuk üzerinde bir etkisi var ama 5 yaşından sonra çocuğun en büyük sosyal topluluğu çevresi okul oluyor. Bu noktada okulu ve öğretmenleri çok önemli görüyorum. Ülkemizde sigara, alkol ve uyuşturucu maddeleriyle tanışma ve madde kullanım yaşı giderek düşüyor. Ancak 12-17 yaş arası gençler ise büyük risk altında. Ülkemiz coğrafi konumu ve genç nüfusu ile uyuşturucu probleminden doğrudan etkilenen bir ülke. Asya’dan üretilen ve Avrupa’ya transfer edilen eroin, esrar, sentetik uyuşturucu ve ara kimyasal maddelerin kaçakçılığında transfer köprü ve hedef bir ülke konumundayız. Afganistan’da yola çıkan İran’dan geçerek batıya uzanan uyuşturucu trafiğinden 32 ülke etkileniyor. Buradan elde edilen gelir ise 10 milyar dolardır” dedi. 

dsc_9180-001.jpg

dsc_9210.jpg

dsc_9214.jpg

dsc_9222.jpg

Editör: Haber Merkezi