HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Genellikle Doğu Anadolu Bölgesi Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerinin yüksek kesiminde kendiliğinden yetişen uçkun, tezgahlarda vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Hakkari'de de havaların ısınmasıyla yüksek kesimlerde yetişen uçkun bir yandan maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara ekmek kapısı olurken, diğer taraftan da ekşimsi tadından dolayı şeker hastalıklarına ve ayrıca Amerikalı bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda kanser hücrelerini yayılmasını engellemedeki etkisi nedeniyle doldurduğu tezgahlarda kısa sürede satılıyor.

Tezgahta uçkun satan vatandaşlar satışlardan memnun olduklarını belirttiler. Destesini 5 liradan satan satıcılar uçkuna yoğun ilginin olduğunu belirttiler. Satıcılar; “ Bizler bahar aylarında dağların yüksek kesimlerinde karların erimesiyle kendiliğinden yetişen uçkunları toplayarak şehir merkezinde vatandaşlara satıyoruz. Bu Allah’ın nimeti bizlere de ekmek parası oldu. Her ne kadar getirilmesi zor olsa da işsiz olduğumuz için bahar aylarında geçimlerimizi uşkun satarak elde ediyoruz. Çok şükür vatandaşların da ilgisi büyük. Çoğu vatandaş bizlerin dağlarda topladığımız uçkunları Büyükşehirlerde ve Türkiye’nin diğer illerinde yaşayan akraba ve dostlarına gönderiyor. Bu bizi çok sevindiriyor. Çünkü topladığımız uçkunlar kısa sürede satın alınıyor. Bu durum bizleri de çok mutlu ediyor. Allah bereketini arttırsın.” Şeklinde konuştular.

Uçkun satın alan Hüsnü Karaman isimli vatandaş ise, Ankara’da yaşayan akrabasının isteği üzerine 10 deste satın aldığını ve kargo ile akrabasına göndereceğini söyledi. Ankara’da yaşayan akrabalarının komşularının da ilgisini çektiğini belirten Karaman, “Akrabalarımız şuan Ankara’da yaşıyorlar. Malum Hakkarili olunca bahar aylarında uçkun akla geliyor. Böyle olunca akrabalarımız bizden Uçkun göndermemizi istiyorlar. Bizler de her yıl bahar aylarında tezgahlarda satılan uçkunları akrabalarımıza gönderiyoruz. Akrabalarımız orada kendi komşularında ikram edince orada yaşayan insanlardan da yoğun talep geliyor. Bizler de onların isteği kadar burada satıcılardan satın alarak kargoya veriyoruz. Uçkunu bu kadar kıymetlendiren bazı hastalıklara iyi geldiği içi. Özellikle yapılan araştırmalardaki uçkunun kanser hücrelerini yok ettiği yönünde olması nedeniyle kıymetlendi. ” Dedi.

Kanser hücrelerini yok ediyor

ABD'nin Atlanta Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, doğuda yetişen ‘uçkun’ diğer adı ile “yayla muzu” kanser hücrelerinin gelişimini durdurduğu ortaya çıktı. İki aşama hâlinde yapılan deneyler fareler üzerinde gerçekleştirildi. Işgında bulunan parietin isimli kırmızı pigmentler kanser hücrelerine enjekte edildi. Sadece iki gün içinde kanser hücrelerinin yarısının öldüğü görüldü. Pigmentlerin modifiye edilmiş bir çeşidinin de tümörlerin gelişimini azalttığı belirlendi. Araştırmadan çıkan bu bulgu yeni bir kanser ilacının da habercisi. Uzmanlar ışgından yapılmış kanser ilacının birkaç yıl içinde kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor. Ancak her ne kadar deney sonuçları olumlu olsa da ışgının ilaca dönüştürülmesi için birçok yeni araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor. 

Editör: Haber Merkezi