HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Türkiye genelinde olduğu gibi Hakkari’de de sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. Kentte kış mevsimi boyunca yükselen sebze meyve fiyatları hem vatandaşları hem de esnafları kara kara düşündürüyor.
 
Son zamanlarda sebze ve meyve fiyatlarında artan artış nedeniyle evlerine sebze ve meyve alamadıklarını kaydeden vatandaşlar;  “Sebze ve meyve fiyatları bu sene hiç düşmedi, aksine arttı. Geçtiğimiz kış aylarında 1-1,5 TL’ye kilosunu aldığımız mandalinalar bu sene 3,5 ila 4,5 TL´den aşağı düşmedi. Portakal 3,5 TL,  Elma 4,5 TL. Bugün baktığınızda soğanın kilosu olmuş 5-6 TL, patatesin kilosu olmuş 5 TL. Çarliston biber 8 TL, Patlıcan 10 TL. Domates 5 TL. Kış sebzelerinin fiyatları ortada zaten. Lahana 3,5, Ispanak 6, Karnabahar 4 TL’den satılıyor. Hemen neredeyse her şey çok pahalı. Diğer sebze ve meyveleri hiç saymıyoruz. O yüzden alacağımız şeyleri de az alıyoruz. Gerçekten biz vatandaşlar evimize sebze ve meyve alamaz duruma geldik.”
 
Sebze ve meyve satan esnaflar ise, onlar da vatandaşlar gibi dert yanıyor. Yaşanan fiyat artışları yüzünden satışların düştüğünü belirttiler.
 
Esnaflar, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Hakkari’de de maalesef bu yıl sebze meyve fiyatlarında artışlar oldu. Bildiğiniz gibi Hakkari’ye gelen sebze ve meyvelerin çoğu Adana, Mersin illerinden gelmektedir. Buna yakıt, nakliye ve kira gibi giderler ve soğuk havalar da eklenince ister istemez sebze meyve fiyatları yükseliyor. Ancak dövize bağlı olması nedeniyle akaryakıt fiyatları biraz burada belirleyici rol oynuyor. İmkanı olan esnaflar ise Van ve Batman’daki hallardan alıyor. Tabi onlarda Mersin, Adana ve Antalya illerinden getirdikleri için masraflarına göre fiyat verip, Hakkari’de de o şekilde fiyatlar şekilleniyor. Özellikle bu seneye bakacak olursak, havaların aşırı soğuk olması, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış, nakliye, olayı gibi birçok etkenin fiyatların yükselmesinde rol oynadığını söyleyebiliriz.” 

dsc_6021.jpg

dsc_6025.jpg

dsc_6026.jpg

 

Editör: Haber Merkezi