HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ 

Hakkari Valiliği himayelerinde Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün destekleri ile Hakkari Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından organize edilen “Kariyer ve İstihdam Günü” etkinlikleri kapsamında öğrencilere yönelik “Kendini Keşfet, Kariyerini Planla” sloganı ile bir program düzenlendi. Kariyer ve geleceğin mesleklerinin anlatıldığı programda geleceğin meslekleri hakkında önemli bilgiler verildi.
 
Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Yardımcısı Mustafa Pala, Kişisel Gelişim ve Eğitim Uzmanı Sıtkı Aslanhan, Hakkari Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Kızılkaya, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Koca, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, kurum müdürleri, üniversite ve lise öğrencileri katıldı. 

iskur-muduru-ahmet-kizilkaya.jpg
 
“Bilgi ve bilişim teknolojileri vaat eden mesleklere yönelin”
 
Programın açılış konuşması yapan İŞKUR İl Müdürü Ahmet Kızılkaya, 5. düzenlenen “Kariyer ve İstihdam Günü” etkinliğine katılan herkese teşekkür etti. Konuşmasında öğrencilere meslek seçimlerinde bilgi ve bilişim teknolojilerinin ön plana çıktığı mesleklere yönelmesi gerektiğini söyleyen Kızılkaya, “Siz gençler geleceğimizin umutlarısınız. Düzenlediğimiz “Kendini Keşfet, Kariyerini Planla” amacı iş hayatınızı kolaylaştırmak, kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde çıkmalarını sağlayacak bilgi ve becerileri değerli hocalarımız tarafından sizlere anlatılacak. Kariyer bir insanın çalışabileceği yıllar boyunca her hangi bir iş alanında adım adım ve sürekli olarak ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır. Yani kişinin çalışma yaşamı boyunca üstlendiği işlerin bütünüdür. Kariyer planları yaparken, alışa gelmiş mesleklere değil, günümüzde bilgi ve bilişim teknolojileri ön plana çıktığı için gelecek vaat eden mesleklere yönelinmelidir. Hayal edin kendinize güvenin ve zorlukların sizi yıldırmasına izin vermeyin. İyi bir kariyer elde etmek istiyorsanız her şeyden önce analitik düşünmede sabırlı olmalısınız. Analitik düşünce çok yönlü bakış açısı demektir. Sabır, azim ve kararlılığınız sizi gelecekteki hedefinize ulaştıracaktır.”
 
Kişisel Gelişim ve Eğitim Uzmanı Sıtkı Aslanhan ise, "Günümüz gençliği ve kariyer planlaması" üzerine salonda bulunan öğrencilere başarı üzerine tavsiyelerde bulundu.
 
Hayatta başarılı olabilmek için fedakarlıkların yapılması gerektiğinin altını çizen Aslanhan, “Türkiye’de dünyada gitmediğim yer kalmadı. Ülkesini seven bir insan olarak son yıllarda Türkiye’de gençlerin halini görünce çok üzülüyorum. okulda, okul önlerinde, parklarda, bahçelerde, alışveriş merkezlerinde kısacası hayatın her alanında gençlerin oturmasını, kalkmasını, konuşmalarını, üsluplarını bazen görünce bu geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimiz bunlar mı diye kendi kendime soruyorum. İnanın bazen karamsarlığa düşüyorum. Öğretmenlerimiz, ailelerimiz her zaman okuyun derler, iyi bir üniversite kazanman için çalış derler. Ama bence her şeyden önce güzel bir ahlak, edep, karakter insan olabilmekte.”
 
untitled-1-011.jpg“Hedef varsa, televizyonlardan uzak durulmalı”
 
Güzel bir gelecek için alın teri dökülmeden başarı elde edilemeyeceğini belirten Aslanhan, “Ülkemizde bir çok insan kısa yoldan zengin olma peşinde. Kimse alın teri dökmeden başarılı olmak istemiyor. Gecenin 1’inde, sabahın 6’sında ders kitaplarınızın, soru bankalarınızın , denemelerinizin, özet çıkardığınız o küçük kağıtların üzerinde alın teri ve gözyaşı yoksa başarılı olamazsınız. Bir çok öğrenci bana hocam sıkıldığımızda biz yarım saat televizyon izliyoruz diyor. Ama söyledikleri gibi değil bunu da biliyoruz. Çünkü o yarım saat denilen vakit 4-5 saati buluyor. Ben şahsen televizyon düşmanıyım. Çünkü televizyonun beyne verdiği sinyaller o öğrendiğimiz bilgileri, ezberleri öyle bir dağıtıyor ki tekrar eski haline gelmesi için bir hafta boyunca televizyon izlenmemesi gerekiyor. Yani anlayacağınız arkadaşlar televizyon zihninizi çöplüğe çeviriyor. Öğrendiğiniz onca bilgi zihninizde kopmasına neden oluyor. Okul hayatınız olduğu süreci televizyonu iyiliğiniz için hayatınızdan çıkarın. Sosyal medya ile ilişkinizi kesin.”
 
“Arkadaş seçiminize dikkat edin”
 

Başarılı olabilmek için arkadaşlık seçimin önemine dikkat çeken Aslanhan, “Sizleri bir dakika bile derslerden, bir soru çözmekten alı koyan arkadaşınız sizin arkadaşınız değil, en büyük düşmanınız. Türkiye’de yaşayan gençlerin yaşamın her alanında bir çok olumsuz davranışlar sergiliyor. Bu davranışları genellikle kötü arkadaşlık seçimlerinden kaynaklanıyor. İyi arkadaş seçimi çok önemli o yüzden sizler buna dikkat etmeniz gerekiyor. Kötü arkadaşlık hem dünyanızı hem ahiretinizi yok eder.” dedi.

dsc_4567.jpg

Daha sonra Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Öğretim Görevlisi Murat Koca, "Yapay zeka ve geleceğin meslekleri" konulu bir sunum yaptı.

Koca, öğrencilere TÜBITAK, KOSGEB, DAKA, DAP, KOP, DOKAP, ve Uzay Araştırma Ajansı hakkında bilgiler aktardıktan sonra İstanbul Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliğinde yapmakta olduğu doktora tez konusunun omurgası olan ve geleceğin mesleklerin temelini oluşturacak olan yapay zeka ile ilgi sunum yaptı. Ardından öğrencilere geleceğin mesleği olabilecek yeni gelişen uzmanlık alanlarını anlattı. 

Program verilen plaketlerin ardından sona erdi. 

7y0r7lvb.jpg

dsc_4548.jpg

dsc_4563.jpg

dsc_4587.jpg

dsc_4605.jpg

dsc_4626.jpg

dsc_4642.jpg

dvg7jlgxgaa6nd4.jpg

Editör: Haber Merkezi