Hakkari merkeze 20 km uzaklıktaki Üzümcü Köyü’nde yaşayan kadınlar, hayatlarının bir parçası haline gelen kilim dokuma geleneğini yıllardır sürdürüyor. Ev işi ve köy işlerinin yanı sıra boş vakitlerinde kilim dokuyarak, hem mesleklerinin unutulmaması için hem de aile bütçelerine destekte bulunmak için kilim dokuyor.

60 yaşındaki Zahide Yılmaz, yıllardır devam ettirdikleri kilim dokuma mesleğine halen ilk günkü heyecan ile devam ettiğini söyledi. Yaşamının bir parçası haline geldiğini söyleyen Yılmaz, mesleği hem aile bütçesine destekte bulunmak hem de boş vakitlerini değerlendirmek için kilim dokuduğunu söyledi.

Özellikle kış aylarında köy işlerinin olmadığı, vakitlerinin bir bölümünü kilim dokuyarak geçirdiklerini söyleyen Yılmaz şunları söyledi: “ Burada kilim dokumak bir sanattır. Bu sanatı bizler bizden önceki nesillerden öğrenerek bu günlere geldik. Vaktimiz olduğu kadar bu mesleğe gönül vermiş ve merak etmiş olan genç kızlara da öğretiyoruz. İşlediğimiz kilimlerin hikayesini anlatıyoruz. Hakkari’de her kilimin kendisine göre hikayesi var. Motiflerin oluşturduğu desenler de belli bir hikayeyi ye olayı anlatmaktadır. Bizlerde özellikle kış aylarında aldığımız siparişler üzerine kilim dokuyoruz. Ben mesleği kızlarıma öğrettim. Çoğu zaman işi onlara bırakarak kenara çekiliyoruz. Çünkü insan yaşlandıkça artık yavaş yavaş yorulmaya ve yapamamaya geliyor. Ama vaktimin çoğunun kilimlerin başında geçiriyorum” Dedi.

Sevim Yılmaz ise, annesinden öğrendiklerini kendi çocuklarına aktaracaklarını söyledi. Hakkari’nin kültür geleneğinin önemli bir yerinde olan kilim dokuma geleneği, yüzyıllardır sürdürüldüğünü belirten Yılmaz şöyle devam etti; “ Annem kendisinden önceki nesillerden öğrendi. Bizlerde annelerimizden öğrendiklerimizi şimdiki genç kuşaklara aktaracağız. Bu geleneği sürdürmeyi, ve yaşatma gayreti içindeyiz. Kilim dokumak bir sanattır, aşktır. Bu sanatı yaşamayı ve yaşatmak için devam edeceğiz” dedi.

dsc_2222-004.jpg

Editör: Haber Merkezi