HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ -HİKMET TEMEŞ

Hakkari kent merkezine bağlı köylerde, rakımı 2 bin metreyi bulan yayla ve meralarda otlatılan küçükbaş hayvanların sağılması ve bir çeşit şifalı otların katılması ile elde edilen otlu peynir yapımı başladı.

 Kış mevsiminin yaklaşmasıyla başlayan peynir yapımı, yanı sıra yoğurt ve tere yağı yine bin bir zahmetle üretilip soğuk kış aylarında sofralarda ikram edilip tüketilen ürünlerin başında geliyor.

 Vatandaşların, kışın sofralarından eksik etmediği peynirler için Berivanlar, her gün at sırtında yaklaşık 2 saatlik yolculuğun ardından gün boyu kavurucu güneş altında sağdıkları koyun ve keçilerden elde ettikleri süt ile, yine aynı zahmetle ilkbahar mevsiminde çıktıkları dağ ve tepelerde topladıkları birçok derde deva şifalı otları birbirine katarak zahmetli ve bir o kadarda yorucu peynir yapımı için kolları sıvadı. 

 Herhangi bir katkı maddesinin olmadığı, dağlarda otlanan hayvanların sütünden yapılan peynir, hem sağlıklı hem de lezzetli olurken, zahmetli yolculuk ve yapım sürecinin ardından kahvaltının yanı sıra bölgede her öğün tüketilen bir ürün olduğundan sofraların baş köşesindeki yerini alıyor.

 Kent merkezinden yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan ve üretilen lezzetli otlu peynirleri ile yöreye nam salmış Kaymaklı köyündeki kadınlar, soğuk kış aylarında tüketilecek ve yörede oldukça rağbet gören, tadına doyulmayan peynir yapımına başladı. Kışlık peynirleri hazırlayıp kışın sofralara ikram edecekleri güne kadar doğal buzdolabında bekleten kadınlar, Asırlık peynir saklama geleneğini halen sürdürüyor. Yapılan peynirler plastik bidonlara koyulduktan sonra bidonların kapakları kırmızı topraktan elde edilen çamurla kapatıldıktan sonra toprak altında saklanarak, kışın tüketilmek üzere muhafaza ediliyor. Temmuz ayının ilk günlerinde başlayan peynir yapım ve saklama dönemi Ekim ayının sonlarına kadar bu şekilde devam ediyor.

 Toprak altında ve doğal ortamda bekletilen peynirin daha lezzetli olduğunu kaydeden köylü kadınlar, “ Doğal bir derin dondurucuyu andıran ve derin bir şekilde kazılmış toprak doğal bir soğuma sağlaması nedeniyle peynire farklı bir lezzet veriyor. Normal buzdolapları gibi peyniri dondurup bırakmıyor. Bu bizim asırlık peynir saklama yöntemimizdir. Bu şekilde korumaya bırakılan peynir bozulmamasının yanında daha da lezzetli oluyor.  Bu yöntem ürettiğimiz peyniri yazın sıcaktan kışın ise soğuk ve donmaktan koruyor. Şimdiye kadar bu şekilde kışa kadar beklettiğimiz peynirin bozulduğuna hiç şahit olmadık. Ürettiğimiz peynirleri kış aylarında kendimiz tüketirken, bir kısmını da eş, dost ve akrabaya hediyelik olarak gönderiyoruz” şeklinde konuştular.

Editör: Haber Merkezi