HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde "Burası Türkiye Burada İş Var" sloganıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde başlatılan "İstihdam Seferberliği 2019" programının tanıtım ve bilgilendirme toplantısı Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Toplantıya; Hakkari Valisi İdris Akıbıyık, Vali Yardımcıları Mustafa Pala, Aziz Gölbaşı, Mustafa Duruk, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Hakkari Esnaf Odası Başkanı İsmail Akboğa, Hakkari Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Sevda Keskin, kurum müdürleri, STK temsilcileri, işadamları ve esnaflar katıldı. 

Vali Akbıyık, Yeni Zelanda’daki katliamı kınadı

Toplantıda konuşan Vali İdris Akbıyık, Yeni Zelanda’da da yaşanan terör saldırısını kınadı.  Cuma namazı esnasında terörist bir saldırı sonucu Müslümanların katledildiğini hatırlatan Vali Akbıyık, “48 Müslüman kardeşimiz katledildi. Onlara Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün tek dişi kalmış canavarın batının İslam dünyasına İslamofobiye dediğimiz Müslüman karşıtlığı artık terör saldırısı halini alıyor. İnşallah bundan bütün dünya ders çıkarır. Bundan sonra bu tür üzücü olaylar olmaz. Tabiî ki dünyada bir şeyler yanlış gidiyor. Onun için bir çok bölgede, bir çok acılar yaşanıyor. Yeri geliyor Irak’ta, Suriye’de, Filistin’de, Afganistan’da yeri geliyor işte Avustralya’da, Yeni Zelanda’da yaşanıyor. Burada demek ki dünyanın bir çivisi çıkmış, bir düzen bozukluğu var. Adalette sorun var. İnşallah bu düzenin sağlanması için yine biz millet olarak tarihteki misyonumuzu tekrar sağlayıp, adaleti, iyiliği, insanlığı, hukuku, insan haklarını dünyaya hakim kılmamız gerekiyor.” dedi.

dsc_7753.jpg

“Bir ülkenin gelişmesi, kalkınması için öncelikle üretmesi gerekir”

İstihdam Seferberliği’nin önemine değinen Vali Akbıyık; “İşte bunun için de bu istihdam seferberliği çok önemli. Biz ne kadar çok çalışırsak, ne kadar çok iş üretirsek o kadar istihdam oranımız yüksek olur. Onun için Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin başlatmış olduğu İstihdam Seferberliği çok önemlidir. Bir ülkenin gelişmesi, kalkınması için öncelikle üretmesi gerekir. Bu üretim ya borç alıp üreteceksiniz, ya yabancı sermaye gelecek yada tasarruf edip yatırım yapacaksınız. Yani istihdam direk olarak üretimle alakalı. 2017 yılında yine Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu seferberlikte ilk defa 1 milyon insanımıza iş imkanı sağlandı. Yine 2018 yılında aynı şekilde. Bu seneki hedefte 2,5 milyon. Bu tabiî ki ülkemizin ekonomik olarak, sosyal olarak, sanayi olarak yani her alanda gelişmesi açısından önemli bir rakam. İnşallah Hakkari ilimizde de bu oranlar yakalanıyor. Tabi biz geçtiğimiz yıllarda elimde istihdam rakamları var. 2017 yılında toplam 476 kişi, 2018 yılında 345 kişi, 2019 yılında ise İstihdam Seferberliği kapsamında 724 kişilik bir hedef koymuşlar biz İnşallah bin kişiyi yakalarız diye düşünüyorum. Tabi bizlerin 2023 hedeflerini, 2053 hedeflerini Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği 2071 hedeflerini her alanda yakalayabilmemiz için hepimizin esnaf olarak, iş adamı olarak, meslek örgütleri olarak, devletin kurum müdürleri olarak elimizden gelen gayreti, potansiyeli sonuna kadar kullanmamız gerekiyor. Bu amaçla da sağlanan bir takım teşvikleri, destekleri arkadaşlarımız, il müdürlerimiz anlatacaklar. Bundan azami surette Hakkari olarak faydalanacağız. Hakkari gerçekten gerek turizmde, gerek madende, hayvancılık ve her alanda potansiyeli var. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirip bizde Hakkari’mize iş, istihdam sağlayacağız. İşte bizde burası Hakkari diyeceğiz. Hakkari’de iş var diyeceğiz. Toplantımız hayırlı, uğurlu olsun.”şeklinde konuştu. 

dsc_7739.jpg

HATSO Başkanı Taş: “Kamu ve özel sektör el ele verdimi yapılamayacak şey yoktur”

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş ise İstihdam Seferberliği’nin önemine dikkat çekerek, kamu ve özel sektör el ele verdiğinde yapılamayacak şeyin kalmayacağını vurguladı. Servet Taş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak 2019 İstihdam Seferberliği’ni 81 ilde 160 ilçede en yaygın şekilde tanıtmaya başlamış olduklarını anlatarak, İstihdam Seferberliği’ne en geniş katılımın sağlanması için çalışacaklarını ifade etti. 

Tüm işverenlere çağrıda bulunan Başkan Taş, İstihdam Seferberliği ile verilen teşvik ve desteklerden faydalanmalarını isteyerek sözlerine şöyle devam etti; “Bu tarihi desteklerden faydalanın. En az bir işsiz insanımızı işe alarak hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun hem de ülkemizin geleceğine yatırım yaparak kazanan siz olun, hepimiz olalım. Bu topraklarda bereketi ve umudu hiçbir zaman kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz. Bereketli ve umut dolu bir güne merhaba demek için “burada iş var, burada aş var, burada gelecek var” diyoruz. 2017 yılındaki istihdam seferberliğinde ülkemize kamu ve özel sektör olarak el ele verdik ve 1,5 milyon ilave istihdam sağladık. Kamu ve özel sektör el ele verdiğimiz zaman yapılmayacak şey yoktur. İstihdam seferberliği paketi teşvikleri yeni istihdama ücret desteği, yeni istihdama sosyal sigorta pirimi ve vergisine destek, siz bir nefes alın ücretler bizden desteği, buda bizden olsun desteği, düzenli ödemeye devamlı desteği, kalkınmaya ilave desteği, önce iş başı eğitim sonra istihdam desteği, ihtiyacınıza uygun nitelikli iş gücü eğitimine tam destek olmak üzere toplam 8 başlık altında işveren ve çalışanlara önemli fırsatlar sunulmaktadır. 2019 İstihdam Seferberliği 2,5 milyon yeni istihdam hedefi ile başlatılmıştır. Her zaman olduğu gibi 2019 İstihdam Seferberliği’nde de Hakkari Ticaret ve Sanayi Odamız, İş-kur İş Müdürlüğümüz, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz, üyelerimiz, işverenlerimiz hep birlikte kamu ve özel sektör el ele verdiğimiz zaman yapılamayacak bir şeyin kalmayacağı kanaatindeyiz. İstihdam Seferberliği 2019 programı Hakkari’mize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

dsc_7791.jpg

Toplantıda Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nail Van tarafından Kayıt Dışı İstihdam, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Öğr. Gör. Murat Koca tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik ve Destek, KOSGEB Hakkari İl Müdürü Cihat Gür tarafından KOSGEB destekleri, İş ve Meslek Danışmanı Cahit Akbaş tarafından ise İŞKUR ve SGK teşvikleri konuları hakkında bilgiler vererek sunum yaptı.

Program soru ve cevapların ardından sona erdi. 

dsc_7727.jpgdsc_7730.jpg

dsc_7756.jpg

dsc_7762-001.jpg

dsc_7784.jpg

dsc_7767.jpg

dsc_7773.jpg

dsc_7732.jpg

Editör: Haber Merkezi