HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Özellikle kalorifer ve saboların yakıldığı sabah ve akşam saatlerinde artan kirlilik, şehrin üzerinde adeta kapkara bir duman tabakası oluşturuyor. Yoğun olarak göze çarpan duman, insan sağlığını da tehdit ediyor.

Şehirdeki hava kirliliğine en etkin çözüm olarak ise doğalgaz olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, kış aylarında artan hava kirliliğini azaltmada doğalgazın getirilerek çözüme kavuşacağını dikkat çekti.

Uzmanlar ise özellikle KOAH ve astım hastalarının kirlilik oranının yüksek olduğu saatlerde dışarı çıkmaları uyarısında bulundu. Kış mevsiminde hasta sayısında büyük artış yaşandığını ifade eden uzmanlar, soba ve kaloriferden kaynaklı baca dumanlarının hava kalitesini düşürdüğünü kötü hava koşullarının göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı, hırıltı veya astım ataklarına neden olduğunu öksürme, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akışı ve hatta yorgunluk gibi sinüs enfeksiyonuna benzer belirtilerin ortaya çıkardığını belirtti. 

Dünya Sağlık Örgütü, dünyanın havası en kirli kentleri ile ilgili verileri açıklamıştı. Şubat 2017 tarihinde yayımladığı rapora göre;  Avrupa’nın havası en kirli kentler arasında ilk 10'daki 8 şehir Türkiye'den. Bu şehirler Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır, Isparta olarak açıklanmıştı. Avrupa’nın havası en kirli kenti Makedonya’nın Tetovo kenti olurken, ikinci Batman üçüncü Hakkari ve dördüncü Gaziantep oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçümlerine göre, bu şehirlerde yaşayanların yüzde 80’i tehlikeli sınırların üstündeki koşullarda yaşamını sürdürdüğünü ileri sürdü. 

dsc_1013.jpg

hava-kirliligi.jpg

Editör: Haber Merkezi