HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari Atatürk Kültür Merkezi’nde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen öğrencilere yönelik sosyal ve kültürel aktiviteler programları kapsamında "Hakkari’yi tanıma ve Hakkari Kudüs ilişkisi" konulu konferans düzenlendi. Düzenlenen konferansa Hakkari İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Abdulmecit Yılmaz, Selahattin Yüzgeç, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Konferansta Hacı Tansu, öğrencilere Kudüsü fetheden Selahattin-i Eyyubi’nin yanında mücadele eden 13 üst düzel komutanının Hakkarili olduğunu ifade etti. Selahattin Eyyubi’nin Fatimiler döneminde Mısıra vezir olurken, İsa El Hakkari’yi buranın kadısı ilan ettiğini belirten Tansu, “Bir Hakkarili bu dağların arasından çıkıyor, Mısır’a gidiyor ve Eyyubi Devleti’nin kuruyucu Selahattin-i Eyyubi gibi bir adamın başdanışmanı, başkomutanı önemli bir kadı haline getiriliyor. Dolayısıyla bu Hakkarililerin dine bakış açısını, ilme bakış açısını buradaki kanaatkarlıklarını çok net bir şekilde göz önüne gösteriyor. İsa El Hakkari, Hakkari tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Selahattin-i Eyyubi’nin imamı ve baş danışmanıydı. Selahattin-i Eyyubi’nin mücadelesinde ve sultan olmasında büyük etkisi oldu. İsa El Hakkari, aynı zamanda önemli bir fıkıh alimiydi. Hakkari ve civarında yaşadığı dönemlerde her türlü konuda sıkça müracaat edilen büyük İslam alimiydi.” dedi.

ifn_3323.jpg

“Selahattin-i Eyyubi’nin en üst 13 komutanı Hakkariliydi”

 831 yıl önce İsa El Hakkari’nin hatırına ve onu onurlandırmak için  Kudüs’ün bir caddesine Hakkari ismi verildiğini belirten Tansu; “İsa El Hakkari, Hakkari Medresesi’nde yetişmiş çağdaşlarıyla, övgüleriyle bahsedilmiş bir insan. Dolayısıyla kahramanlığı, ilme olan hakimiyeti çevresindeki fıkıh özelliği anlatan bütün alimlerin takdirle karşılaması kısa sürede  Selahattin-i Eyyubi’nin dikkatini çeker. Böylece Selahattin-i Eyyubi’nin hocası ve başdanışmanı olur. İsa El Hakkari, Selahattin-i Eyyubi’nin mücadelesinde en büyük rolü oynayan kişidir. Aynı zamanda Arap kaynaklarından da geçen bir örnekle El Kamil Fi’t Tarih kitabında İbn-i Esir şöyle anlatıyor; “Selahattin-in amcası Şerku'nun ölümünden sonra Fakih İsa El Hakkari yine başka bir Hakkarili olan Seyfeddin El Maştup, İsa El Hakkari’yi ikna ediyor. Ve Selahattin-in sultan olmasında büyük rol oynadığını belirtiyor. Evet dikkat ettiysek Selahattin-i Eyyubi’nin yanında yer alan üst düzel 13 komutan ve baş danışmanı dışında çok sayıda Hakkarili Ortadoğu’da önemli merkezlerde yer almış İslam'ın yayılmasında öncülük yapmışlar.” Şeklinde konuştu.

Ayrıca Hacı Tansu, öğrencilere Hakkari’deki doğal güzellikler, tarihi yapılar hakkında sunum yaparak öğrencilere bilgiler verdi.

Öğrenciler, kendilerini önemli bilgiler vererek aydınlatan Hacı Tansu’ya teşekkür etti.

ifn_3337.jpg

ifn_3345.jpg

ifn_3355.jpg

ifn_3359.jpg

ifn_3279.jpg

Editör: Haber Merkezi