HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ/HİKMET TEMEŞ

Hakkari’de hergün artan konut yapımı ve çarpık kentleşme doğa katliamlarınıda beraberinde getiriyor. İlkbahar ve yaz aylarında başlayan inşaat sezonu ile birlikte kentin değişik yerlerinde eski konutlar yıkılıp yerlerine yenileri yapılırken, çarpık ve plansız kentleşmenin yanı sıra doğa katliamları yapılıyor.

Merzan Mahallesinde bulunan ve ildeki sayılı doğal alanlardan olan Sülük Gölü de inşaat sezonunun başladığı kentte, doğa katliamlarından nasibini almiş durumda. Yaz kış kentte doğal görünümüyle farklı bir zenginlik katan ve sadece bulunduğu mahalle sakinlerinin değil, şehirde bulunan herkesin uğrak dinlenme alanlarından biri olan göl, devam eden inşaat sezonu ile beraber dökülen harfiyatlar sonucu yok olmanın eşiğine geldi.

Dinlenme yeri olmasının yanında yılın dört mevsimi doğal ve rengarenk görüntüsü ile irili ufaklı bir çok balık türüne ev sahipliği yapan göl, bir çok göçmen kuşun da içinde yuva yapıp barındığı bir yer olma özelliği taşıyor.

Daha önce Hakkarili duyarlı doğasever bir grup lise öğrencisi tarafından hazırlanan projelerlerle doğal sit alanı yapılıp koruma altına alınmak istenen göl, projeler kabul edilmeyince kendi kaderine terk edildi.

Geçmiş yıllara oranla büyük bir kısmı toprak ve harfiyatla doldurulan Sülük Gölü, içindeki doğal yaşamla beraber göz göre yok olmanın eşiğine getirilirken, mahalle sakinleri ise duruma tepki gösterdi. Duyarsız vatandaşların kamyonlarla getirdikleri inşaat harfiyatlarını döktüklerini ifade eden mahalleliler, yetkililerin duruma biran önce el atıp çözüm bulmalarını istediklerini kaydetti.

Dökülen harfiyatlar gölü büyük ölçüde yok olmanın eşiğine getirirken, büyük bir kısmının ise yıne toprak doldurulması sonucu sazlıklarla kalandığı gözlendi. İçindeki doğal yaşam ile beraber yok olma tehlikesi ile kaşı karşıya bırakılan göl için vatandaşlar yetkili kurumların yaptırım uygulamasını ve yanı sıra göl alannın toprak ve molozlardan arındırılmasını istediklerini kaydetti.

Editör: Haber Merkezi