HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

İhale yoluyla yapılan çığ tünelleri sayesinde ölüm olaylarının da önüne geçilmiş oldu. Daha önce Hakkari-Çukurca Karayoluna çığ düşmesi sonucu insanlar çığ altında kalarak hayatını kaybediyordu. Hatta karayollarında çalışan bir iş makinesi operatörü de karla mücadele çalışmaları esnasında iş makinesinin üzerine çığ düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Bu duruma el atan Hakkari Karayolları 114. Şube Şefliği Hakkari-Çukurca Karayolu’nun değişik noktalarına çığ tünellerinin yapılması için çalışma başlattı.  408 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde çığ tünellerin yapılmasına karar kılındı. İhale yolu ile değişik noktalara yapılan çığ tünelleri sayesinde çığ işkencesinin önüne geçilmiş oldu.

Özellikle kış aylarında Çukurca ilçesi ve bağlı köyler ile il merkezine bağlı Durankaya beldesi ve Geçitli köyünden Devlet Hastanesi'ne yetiştirilmeye çalışılan hastalar zaman zaman inen çığlar nedeniyle yolda mahsur kalıyordu. Bu tünellerin faaliyete geçmesiyle birlikte karayolu ulaşıma kapanmadığı gibi hastalarda yolda kalmadı ayrıca çektikleri yol çilesinden kurtulmuş oldular.

Geçen hafta 3 gün süren sağanak yağıştan dolayı kent merkezinden 7 kilometre uzaklıkta bulunan Depin mevkiindeki Sümbül Dağı'ndan Hakkari-Çukurca karayoluna çığ düştü.  Düşen çığ tünellerin üzerinden Zap Deresi’ne doğru aktı. Çığ tünelleri sayesinde ulaşımı aksatacak bir sıkıntı ortaya çıkmadı. Bu durum sürücüleri de, vatandaşları da memnun etti.

Hakkari-Çukurca karayolunda çığ felaketlerinden dolayı can güvenliklerinin olmadığını dile getiren vatandaşlar, tüneller sayesinde insanların rahat gidip geldiklerini söylediler. Çığ tünelleri sayesinde insanların ölmeyeceği, yolda mahsur kalmayacağı için mutlu olduklarını belirten vatandaşlar, emeği geçenlere teşekkür etti.

Okul taşıtlığı yapan bir sürücü ise kent merkezinde kış aylarında öğrencileri taşırken tereddüt içinde gelip gittiklerini belirterek şunları söyledi; “Özellikle bazı noktalarda her yıl çığ düşüyordu. Bizlerde öğrencileri getirip götürmekte sıkıntılar çekiyorduk. Çığ tünellerinin yapılması ile birlikte artık o endişeli geliş gidişlerin önüne geçildi. Bu hem biz sürücüler için güzel oldu, hem de öğrenciler için iyi oldu. Çünkü çoğu zaman çığ yüzünden öğrenciler de okullarına ulaşmakta zorluklar çekiyordu. Saatlerce yolun açılmasını bekliyorduk. Bu da çoğu zaman işkenceye dönüşüyordu. ” dedi.

Editör: Haber Merkezi