HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ- 

Yılın büyük bir kısmı karlı geçen Hakkari de, kent merkezine bağlı köylerde temel geçim kaynakları hayvancılık ve çiftçilik olan köylüler, yazın kavurucu sıcaklarına sona doğru gelmesi ile  kışın besledikleri küçükbaş hayvanların yem ihtiyaçlarını karşılamak biçtikleri otların toplmasıyla ve taşınmasına başlanıldı.


Çetin geçen karlı kış aylarına hazırlık yapan köylüler, ne kışın ayazına nede yazın sıcağına aldırış etmeden geçim kaynakları olan hayvanları için ot biçme uğraşına girmiş vaziyette, sıcaklığı 35 derecenin üstünde olan havada, günün ilk ışıklarından akşam karanlığına kadar tırpan sallayıp, alın teri döken köylüler. Kışın soğuk günlerinde hayvanlarına bakmanın derdine düşüyor.


Hakkari kent merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta olup, Van ili ile sınır hattında bulunan, rakımı Bin 500 olan Kaymaklı Köyünün yayla ve meralarında ot biçme işinin bitmesenin arfından biçilen otların balya yapıp taşınması işine baaşlanıldı.


Yüksek rakımı sebebiyle kışın büyük bir zamanı düşen çığlar ve yağan yüksek miktardaki kar yüzünden yolları kapalı olan köy, yazın ise güneşin kavurduğu bir çöle dönüşüyor.
Yine yüksek rakımı nedeniyle tarıma çok fazla elverişli olmayan köyde, küçükbaş hayvancılık temel geçim kaynağı. Yaz aylarında yüksek yaylalardaki meralara sürüler halinde otlatılmaya gönderilen hayvanlar, kışın ise ağıllara kapatılarak yazın biçilen otlarla beslenerek kışı geçirmeye çalışıyor.


Köy merkezi başta olmak üzere yayla ve meralarda ot biçme zamanı biterken , Çiftçiler, teknolojik ürünlerin yanı sıra tırpanlarla da ot biçmeye devam ediyor.  Yaşadıkları bölgenin altı ayının yaz altı ayının da kış olduğunu ifade eden çiftçiler, yılın 12 ayı ara vermeksizin sürekli çalıştıklarını ve devamlı bir sonraki mevsime hazırlık telaşı içinde olduklarını kaydettiler.


Hayvanlarına yem hazırlığı yapan çiftçiler, tatil yapıp dinlenmek gibi bir fırsatlarının olmadığını söyleyerek, hayvanları kış aylarında aç kalmamsın diye yazın bunaltıcı sıcaklarında çalıştıklarını belirttiler.


Köy sakinleri,  " Bölgenin yanı sıra memleketimizin kışı ve yağan kar meşhurdur. Yılın 6 ayı kış geriye kalan 6 ayı ise yaz mevsimidir. Ömrümüz temel geçim kaynağımız olan hayvanlara yem bulmak uğraşı ile geçiyor.
Kış aylarında kar kalınlığı şuan hayvanlarımızın otlatıldığı yüksek kesimlerde 2 metreyi geçiyor. Çoğu zaman yollarımız kapalı kalıp merkez ile ulaşım bağımız kopabiliyor. Hal böyle olunca hayvanlarımız için merkez yada başka bir köyden yem alma imkanımız kalmıyor.


Bizler de bunaltıcı sıcak havalara rağmen kış aylarında hayvanlarımızın aç kalmaması için şimdiden yoğun bir hazırlığa başladık. Burada gerek teknolojik ot biçme makineleri gerekse de tırpanla ot biçip hayvanlarımızın kışlık yem ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz ve biçtiğimiz otları balya şeklinde getiridkten sonra ahırlara yakın olan yerlere taşıdıktan sonra kış'n hayvaların tüketmesi için hazır halet getiriyoruz.dedi.


Biçtikleri otların çoğunu saman bir kısmını ise satmak amcaıyla topladıklarını söylen çiftçiler özleikle kış'ın fazla hüküm sürüdüğü Hakkari genelinden çoğu defa stoklardıkları otların hayvanlara yetmediğini söylediler.

Editör: Haber Merkezi