HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ-HİKMET TEMEŞ

Hakkari’de ısınan havalar ve gelen yaz mevsimiyle beraber inşaat sezonuda start alırken, kışın yakılan kömürlerden arta kalan kül, çöp, evsel atıkların yanı sıra inşaat harfiyatlarıda etrafa rastgele dökülmeye başlandı. Göz göre yapılan doğa katliamı doğasever bir kaç vatandaşın ilgisini çekip tepklilerine neden olsada, herhangi bir kurumun ciddi bir cezai uygulama ve yaptırım yapmayıp duruma sessiz kalması ise duyarsız vatandaşların elini güçlendiren ve sorumsuzca doğayı katletmelerini sağlayan en büyük sebep olarak çıkıyor karşımıza.

Kentte yaşayan vatandaşların yarısı şehir merkezini boydan boya geçip sümbül dağı eteklerinde Zap Suyuna karışan ve yaz aylarının sıcak günlerinde etrafa yaydığı kötü ile birlikte adeta mikrop kaynayıp hastalıklara devatiye çıkaran Katramas Deresinde ıslah çalışması başlamısını beklerken, bugün gördükleri manzara karşısında neye uğradıklarını şaşırdı.

Aşağı Bağlar ile Dağgöl Mahallelerinin birleştiği ve Katramas Deresinin geçtiği alana dökülmüş olan inşaat hafriyatı, evsel atıklar, çöp ve benzeri birçok atık madde mahalle sakinlerinin tepkisine neden olurken, vatandaşlar meydana gelen çevre kirliliğini cep telefonları çekip sosyal medya hesaplarında paylaşarak tepkilerini dile getirdi.

Katramas Deresi kenerından geçen ve her iki mahalleyi birleştiren yol kenarına dökülmüş tonlarca hafriyat ile beraber derenin içinde dağ gibi birikmiş atık madde ve çöpler, dere ıslahının şart olduğunu bir kez daha gözler önüne sererken, yetkili kurumun konuyla ilgili ne zaman ve nasıl bir yaptırım, çalışma başlatacığa kafalarda soru işareti olarak kaldı.

Derenin zaten mikrop ve hastalık aktığını ifade eden mahalle sakinleri, salgın hastalık korkusu ile karşı karşıya kaldıklarını yetkililerin seslerine kulak vermesini istediklerini kaydederek, çevreyi kitletenlere cezai işlem uygulanmadıkca bu tür durumların önünün alınamayacağını belirttiler.

Mahalle sakinleri, “ Bizler iki komşu mahalle eşrafı olarak büyük sıkıntılar çekiyoruz.  Kent merkezi zaten devam eden çalışmalar sebebiyle kötü bir durumda. Bizlerde zamanın çoğunu ailemizle birlikte evlerimizde geçirmeye, toz topraktan uzak durmaya çalışıyoruz.

Bu sabah itibariyle yol kenarında ve derinin içine dökülmüş bu hafriyatla karşılaştık. Bunu buraya döküp doğa ile beraber bizimde canımıza kast etmiş kimseler, kesinlikle bu mahallede ikamet eden insanlar değildir.

Bakın burada sadece doğa katliamı yok. Bu hafriyatı buraya dökenler bizimde sağlığımızı hiçe sayıp adeta canımıza kastetmişlerdir. Yetkililerden bu duruma biran önce çözüm bulmalarını istiyoruz. Lütfen artık sesimizi duysunlar” ifadelerini kullandılar.

Editör: Haber Merkezi