HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

 

Merzan Mahallesi’ndeki yaklaşık 20 bin m2lik elma bahçesinde çiftçiler daha iyi verim elde edebilmek için her yıl bahar ayının Mart ve Nisan aylarında budama yaparak kaliteli ürünü elde etmek için kulları sıvadı. Yevmiye karşılığında budama yapan işçilere işi bırakan bahçe sahipleri meyve ağaçlarından iyi verim elde etmek için gerekli bakım çalışmalarına başladı.
 
Şaban Erik (51) isimli vatandaş, yevmiye karşılığında bahçede budama işini yaptığını belirterek, 20 yıldır bu mesleği sürdürdüğünü söyledi. Erik “Budamanın vakti geldiği için hummalı bir çalışma içerisindeyiz. Bizler burada daha iyi verim alabilmek için budama çalışması yapıyoruz. Meyve ağacını budadığımız zaman meyvesi de güzel oluyor. Yani daha büyük meyveler veriyor. Budama yapılmayınca da meyvesi de ufak oluyor. Verim olarak da düşük verim elde ediyoruz. O yüzden budamanın önemi çoktur. Bizler de bahar ayının ilk ayları olan Mart ve Nisan ayında budamaya çalışıyoruz. Tabi usta ellerle yapılması gerekiyor. Herkes bu işlemi yapamaz. Kimisi alttan çok alıyor. Kimisi makul istenen işlemi gerçekleştirmiyor. Bu usta işidir. Budama işinde usta el çok önemlidir. O yüzden bu işi iyi bilen insanların yapması gerekiyor. Hem meyvesi güzel olur hem ağacı. Yani meyve ağacına güzel budama yapılırsa şekli de güzel oluyor. Burada bizler kimi insanlar için yevmiyesine kimi insanlar için de Allah rızası için yapıyoruz. Bizim aldığımız emeğin karşılığı bahçeye göre değişiyor. Çoğu zamanda bahçe sahibinin içinden ne geliyorsa onu alıyoruz. Yani evimize götürecek ekmek parasını çıkarıyoruz. Bu işte her zaman para da olmuyor. Çoğu zaman sevabına diğer dünyaya da çalışıyoruz. Bu işi yaparken adamın zenginliğine ve fakirliğine göre yapıyoruz.” Dedi.
 
Bahçe sahibi Mehmet Uğurlu ise oturdukları Merzan Mahallesi’nde genelde mahallenin meyve bahçeleriyle çevrili olduğunu belirtti. Bu bahçelerin çoğu vatandaşların elma ağacı yetiştirdiğini belirterek, bahçelerde yıllık ortama 200 ton elma elde edildiği belirtildi. Uğurlu, bahçelerde daha iyi verim elde edebilmek için budama işini işi bilen insanlara bıraktıklarını söyledi. Meyve ağaçlarının budama yapılırken buna özen gösterilmesi gerektiğini ve bunun için yevmiye karşılığında budama yapan insanlara işi bıraktıklarını belirtti. 

 

dsc_5762.jpg

 

dsc_5766.jpg

 

dsc_5768.jpg

 

dsc_5773.jpg

Editör: Haber Merkezi