HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından finanse edilen ve yurt dışı eğitimi Hakkari İl Özel idaresi tarafından desteklenen “Organik Saklı Şehirler Projesi” Hakkari’de hayata geçirildi.  Proje kapsamında Bağlar Mahallesi Sanayi Caddesi üzerinde bulunan Organik Tarım Evi’nin açılışı yapıldı. 

Açılışa Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Vali Yardımcıları Mustafa Pala, Aziz Gölbaşı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Mustafa Duruk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri Öztürk, Hakkari Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Sevda Keskin, Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatif Başkanı Elif Ermağan, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Organik Tarım Evi’nin açılış kurdelesini kesen Vali İdris Akbıyık, hayırlı olması dileğinde bulundu.  Organik Tarım Evi’ni gezen Vali İdris Akbıyık, ürünlere yakından bakarak ilgililerden ürünler hakkında bilgiler aldı. Burada bir konuşma yapan Vali İdris Akbıyık, Hakkari’nin her alanda gelişim ve kalkınmanın devam ettiğini belirterek, tarım alanında da Hakkari’de önemli gelişmelerin yaşandığını belirtti.

dsc_7696-001.jpgVali Akbıyık: “Hakkari’de her alanda ciddi gelişmeler yaşanıyor”

“Organik Saklı Şehirler Projesi”nin hayata geçirilmesiyle Türkiye’nin bir çok yerinde olmayan organik ürünler, endemik dinilebilecek ürünlerin burada bulunabileceğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür eden Vali Akbıyık, sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’de ender tür diyeceğimiz çok farklı dağlardan toplanmış bitkiler, kendi yetiştirdikleri üzümler, işte bir tarafta Şemdinli’nin organik balı Şemdinli Nehri markası, diğer tarafta Çukurca’nın Zap markası gerçekten hepsi birbirinden değerli. Ülkemiz için, insan sağlığı için Hakkari’nin de gelişim için önemli ürünleri İşte Yüksekova’nın Aspari’ni gördük. Hepsi çok değerli Hakkari ilimiz gelişiyor, kalkınıyor. Tarımdan, sağlığa, eğitimden, spora, kültür yani her alanda güzel, ciddi gelişmeler var. İşte bunlar da onun göstergesi. İlimizde İl Özel İdaremiz tarafından desteklenen aspir projesi, mandacılık projesi, küçükbaş hayvancılık projesi, aracılık projesi ve hatta çekirge ile mücadele edecek hindi projemiz var. Bunları haricinde Doğu Anadolu Projesi kapsamında da desteklemeler var. Yine Tarım Bakanlığımızın destekleri var. Özet olarak Hakkari’de güzel şeyler oluyor. Hakkari halkı devletiyle, bürokratıyla bütünleşmiş durumda ve şuan huzur güven içerisinde. İnşallah bu projeler artarak devam edecek. Bunların haricinde daha bir çok projeler var. Kadınlarımızın özellikle bu organik tarım evini kooperatifleşerek yürütmeleri de bizim açımızdan önemli. Her alanda kadınlarımızın olması gerekiyor. Bir toplumun kalkınabilmesi için kadın ve erkeğin eşit bir şekilde istihdamda, sporda, kültür ve ekonomide her yerde olmaları gerekiyor. Burada kadınlarımızı tebrik ederim. Türkiye’nin bir çok yerinde olmayan organik ürünler, organik bitkiler burada hazır hale getirmiş ve satışa sunulmuş. Kadınlarımız burada bizim endemik diyebileceğimiz ürünlerimizi burada sergiliyorlar. Bizlerde kadınlarımızı tebrik eder, hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.” dedi.

Proje kapsamında 180 kadın çiftçiye eğitim verildi

Proje hakkında bilgi veren Hakkari Tarım ve Orman İl Müdürü Vahap Şimşek ise proje amacının Hakkari’nin organik tarım havzasının geliştirilmesi ve sürdürülebilir doğal kaynaklarının korunmasına katkı sağlanması amaçlandığını belirterek, proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı, İŞKUR, TZOB ortak protokolünde gerçekleştirilen eğitimlerde yaklaşık 180 kadın çiftçinin eğitildiğini kaydetti.

Organik Saklı Şehirler Projesi ile topluma sağlıklı gıdalar temin etmek ve bunları tüketme olanağı sağlayabilecek, bio-güvenlik ve bio-çeşitlilik önemini kavramış, dünyada organik tarım konusundaki yeni yaklaşımlara uyum sağlayabilecek, pazarlama, üretim ve işleme konularında bilgi sahibi olan girişimciler yetiştirmenin yegane amaçları olduğunu vurgulayan Müdür Şimşek şöyle konuştu; “Kadın çiftçi ve ailelerinin Organik Tarım eğitimleri sonunda gelir getirici faaliyetlerinin arttırılması, aile ekonomilerinin ve yerel ekonominin güçlendirilmesinin sağlanması, Hakkâri ilinin organik tarım havzasının geliştirilmesi ve sürdürülebilir doğal kaynaklarının korunmasına katkı sağlanması amaçlanmış olup, proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı, İŞKUR, TZOB ortak protokolünde gerçekleştirilen eğitimlerde yaklaşık 180 kadın çiftçinin eğitilmiştir. Ayrıca yurt dışına (İtalya) çalışma ziyareti de gerçekleştirilmiş olup proje kapsamında 1 adet Organik Tarım Evi de kurulmuştur. Proje kapsamında eğitim alan 7 kadın çiftinin istihdam edildi. Organik Tarım Evi içerisinde 1 adet organik ürün satış merkezi ve yöredeki organik ürünlerin kullanıldığı yöresel yemek işletmesi de açılmıştır.  “Organik Saklı Şehirler Projesi” kapsamında Süt ve Süt Ürünleri (Süt, Otlu Peynir, Yoğurt, Tereyağı), Arı Ürünleri (Bal, Polen, Propolis), Bölgeye Has Teremast (En az üç ay toprak altında muhafaza edildikten sonra tüketime sunulan yoğurt), Organik Yerli Çeltik, Organik Kurutulmuş Bitkisel Ürünler, İncir Ürünleri (Organik İncir Ekmeği, İncir Reçeli, Kurutmalık İncir) Alıç Reçeli, Işgın Reçeli, Nar Ekşisi, Organik Kurutulmuş Meyveler, Cevizli Sucuk ve Üzüm Pekmezi, Organik Yumurta, Siyabo, Organik Susam, Organik Tahin, Konserve-Turşu Çeşitleri ve Bölgede Doğal olarak yetişen bitkileri sağlıklı koşularda temin etmek mümkündür.”

dsc_7633-001.jpg

“Ürünler gıda kodeksine uygun denetlenip öyle satılacak”

Ürünlerin gıda kodeksine uygunluğu denetlenip, piyasaya sunulacağını kaydeden Müdür Şimşek, “Hakkari Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ürünlerin gıda kodeksine uygunluğu denetlenecek olup, proje kapsamında işletmeden sorumlu kadın girişimciler tarafından sağlıklı ve organik ürünlerin piyasaya sunulması sağlanacaktır. Söz konusu işletme; üretim yapan ve işletmede çalışan kadınlara bir umut kaynağı olacaktır. İstihdam edilecek kadın üreticiler ürettikleri ürünler ile markalaşma yolunda önemli adımlar atacaktır. Proje sayesinde gelir düzeyi artan kadın üreticiler tarımsal üretimlere yönelecek ve proje sürdürülebilirliği kendi iç kaynakları ve öz gelir döngüsü ile sağlanacaktır.” dedi.

dsc_7698-001.jpg

"Bu proje kadınlar üzerinde önemli bir sinerji, umut kaynağı oluşturdu" 
 
Hakkari Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Sevda Keskin ve Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatif Başkanı Elif Ermağan bu projenin kadınlar üzerinde önemli bir sinerji, kendilerinde bir umut kaynağı oluşturduğunu ve kadınlar üreticiler için çok önemli pazarlama ağının doğal olarak oluştuğunu ifade ettiler. Projeyi destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Birimine, tüm proje paydaşlarına ve projenin başından sonuna kadar gerekli desteği sağlayan Valimiz İdris Akbıyık’a, Vali Yardımcısı Aziz Gölbaşı’na, Tarım ve Orman İl Müdürü Vahap Şimşek’e, Tüm İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanlarına, ayrıca bu projenin Hakkari’de faaliyete geçmesinde gerekli emeği ve çabayı gösteren, Organik Saklı Şehirler projesinin mimarı Hakkari Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı İdris Uce’ ye teşekkür ettiklerini belirtiler.

Açılışa katılan Vali İdris Akbıyık'a işletme sahibi kadınlar tarafından "İsimlik" hediye edilirken, program davetlilere verilen yöresel yemek ile son buldu.

dsc_7615-001.jpg

dsc_7629-001.jpg

dsc_7631-001.jpg

dsc_7647-002.jpg

dsc_7660-001.jpg

dsc_7671-001.jpg

dsc_7674-001.jpg

dsc_7680-001.jpg

dsc_7689-001.jpg

dsc_7711.jpg

dsc_7611-001.jpg

Editör: Haber Merkezi