HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ

Köylerde her yıl şubat ayının sonları ve mart ayında başlayan kuzu doğumları, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin mesaisini de artırdı. Hakkâri merkeze bağlı köylerde kış şartlarında hayvanlarının bakımını güçlükle sürdüren besicileri, kuzu doğumlarının başlamasıyla farklı bir telaş sardı.

Yetiştiriciler yeni doğan kuzuları için yaptıkları ahırda, kuzularını büyük ot yığınlarının arasından seçtikleri en özel otlarla beslerken, bir yandan da annesi ölen kuzulara adeta annelik yapıyor.

Sütü fazla olan koyunlardan sağdıkları sütü biberonlara dolduran besiciler, sütü yetersiz kuzuları adeta bir bebek gibi besliyor. Verilen şefkat karşısında besicileri anneleri gibi gören kuzular ise zaman zaman kendilerine özenle bakan besicilerinin ardına düşerek pantolonlarının paçasına yapışıyor. Kuzuları soğuk havadan ve hastalıktan korumak için de büyük çaba gösteren besiciler, yorgunluklarını ise dünyaya gelen kuzuları kucaklarına alarak üzerlerinden atıyor.

Hakkâri merkeze 5 Km uzaklıkta bulunan Bay Köyü sakinlerinden Alaattin Çiftçi yaptıkları işin meşakkatli olduğunu ancak kuzularla uğraşmak kendileri için ayrı bir zevk taşıdığını belirtti.

Çiftçi: ‘’Temel geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu hayvanların hem etinden hem de sütünden faydalandıklarını söyledi. Kuzum doğumlarının her yıl şubat ayının sonlarına doğru başladığını söyledi.

"Hayvancılık bizim için çok önemli. Hayvancılığın devamı için kuzu doğumlarını çok önemsiyoruz. Onlara gözümüz gibi bakıyoruz. Anne sütü az olan kuzular için özel önlemler alıyoruz. Başka koyunlardan sağdığımız sütü, biberonlara doldurarak kuzulara veriyoruz. Yani onlara sütü ellerimizle veriyoruz. “dedi.

Çiftçilerden Arafat Çitçi ise şunları aktardı: Köyde bazı ailelerin 20-30 koyunu var.  Dağ köyünde olduğumuz ve ot az olduğu için bazen hayvanları beslemekte zorlanıyoruz. Şubat ayında kuzularımız doğmaya başladı. Buna bağlı olarak daha çok mesai harcıyoruz. Sabah erken saatlerde uyanıp çalışmaya başlıyoruz. Yoruluyoruz ama kuzularla bu yorgunluğu atmaya çalışıyoruz. Kuzulara en iyi otu veriyoruz. Bazı kuzuların annelerinin sütü yoktur. Kuzular masraflı ve beslemeleri de çok zordur. Kuzulara bebek gibi bakıyoruz. Bayanlar bebeklere nasıl bakıyorsa biz de aynen öyle kuzulara bakıyoruz. Büyüyünceye kadar.’’

 

1-037.jpg

 

2-035.jpg

 

5-013.jpg

 

3-029.jpg

Editör: Haber Merkezi