HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari’de İl Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Van Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü işbirliği ile ‘Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği’ konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Valilik Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Hakkari Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Koca, Van Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, uzman konuklar, kurum ve asansör sektör yetkilileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını Hakkari Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Koca yaptı. Müdür Koca, Hakkari’de denetlenemeyen asansörlerde ciddi uygunsuzlukların görüldüğünü belirterek, konuyla ilgili olarak bilgilendirme toplantısı yapmayı gerek duyduklarını belirtti.

Bundan sonra vatandaşların can güvenliğinin sağlanması için denetimlerin yapılacağını kaydeden Müdür Koca, denetimler sonucunda uygunsuzluk tespit edilen asansörlerde bina sorumlusu, muayene kuruluşları, asansör montaj firmaları ve bakım firmaları sorumlu tutularak yasal işlemlerin yapılacağının altını çizdi.

dsc_2825.jpg

“Bizim her şeyden evvel önceliğimiz vatandaşlarımızın can güvenliği”

Asansörlere ilişkin etkin denetimlerin yapılacağını belirten Müdür Koca, “Hakkari’de yılladır yapılamamış asansör denetimleri sonucunda uygunsuz asansör mevcudu çok olduğunu fark ettik. Bu konuda bize gelen bilgiler ve hem de kendimiz yaşayarak bunları öğrendik. Hakkari Valiliğimiz biran önce denetimlerin yapılması için çalışma başlatılması istendi bizden. Bizde de bu konuda yeterli teknik personelimiz olmadığı için bizde bakanlığımızdan talepte bulunduk. Bakanlığımız talep neticesiyle Van Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzden yeterli teknik personel olduğu için Van’dan destek alınabileceğini bildirildi. İlk olarak bir bilgilendirme toplantısı yapmayı kararlaştırdık. Çünkü bu denetimleri yaptıktan sonra bina sorumlusuna, asansör firmasına, muayene kuruluşuna idari yaptırımlar uygulanıyor. İdari yaptırım aşamasına gelmeden bu tür sorunları çözülmesini istiyoruz. Biz 8 ay önce il, ilçe ve belde tüm belediyelere, il özel idaresine sorumluluklarını bildiren sorumlulukların yerine getirilmesi için gerekeni yapmalarına yönelik yazılar, kaymakamlıklar dahil olmak üzere hepsine yazdık. Ama bu süre zarfında kıpırdanmalar gördük fakat bu bizim istediğimiz seviyede değildi. Biz bu durumu yüz yüze bire bir çözebilmek için böyle bir toplantı yapmak istedik. Burada gördüğüm kadarıyla kurum amirlerimiz kendilerinin yetki verdiği kişiler gelmiş toplantıya. Kurumlarınıza gittiğinizde bu konunun direk tartışmasını yapmanızı istiyor orada. Bu ciddi bir konu ve bunu uygulayacağız. Uyguladığımızda da büyük idari yaptırımlar uygulanacak. Bina sorumluları bu konuda direk ceza alacaklar. İşin ucunda insanların can güvenliği var. Bizim her şeyden evvel önceliğimiz vatandaşlarımızın can güvenliği. Bu konuda gerekli özeni göstermenizi ve kurumlarınızdaki yetkili amirlerinize bu konuyu hal edip çözmeniz gerekir.” dedi.

dsc_2849.jpg

Van Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün ise, “Asansörler yıllardır kullandığımız cihazlar. Hem kendi binalarımızda, apartmanlarımızda hem de kamu kurumlarında, hastanelerde kullanılan birer aracımız. Bunlarla ilgili çok büyük sıkıntılarımız var. Mevcut binaların bir çoğunda ruhsat problemi var. En büyük problemimizde oradan başlıyor zaten. 2004-2005 yıllarında Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde bu asansörler bir kontrol altına alınsın diye yeni yönetmelik çıktı. Avrupa Birliği’ndeki tüm mevzuat ve kanunlar tercüme edilerek bizde de yasallaştı. O günden bu güne asansörcü firmalar, asansör montajı yapan firmalarla bakımcı firmalar ayrıldı bu firmalarımız kendilerine çeki düzen verdiler, eksikliklerini tamamladılar. Bakanlığımız dedi ki her bir asansöre bir kimlik numarası verelim. Her bir asansörün takip edilmesi için bir kimlik numarası var. Binalara ruhsat veren belediyeler olduğu için bunlarında belediyeler tarafından kontrol edilmesi gerekir. Ancak şöyle bir problem çıktı bu sefer. Belediyelerdeki yetkili teknik personel ve bu tür birimler oluşamadığı için bu konuda da ciddi sıkıntı oluştu ve ilerleme kaydedemedik. Bu sefer yetkili muayene kuruluşları devreye girdi. 30’a yakın yetkili muayene kuruluşu var Türkiye genelinde. Makine Mühendisleri Odası da bu yetkili muayene kuruluşlarından birisi yani bir şirket kurdular. TSE’de de buna benzer bir şirket kuruldu. Güzide kurumlarımızdan birisi olan TSE’de aynı zamanda yetkili muayene kuruluşu bu konuda. Bunlar belediyenin yükünü hafifletmen amacıyla yetkilendirildi. O günden bu güne yaşanan sorunlara çözümler üretile, üretile, yönetmelikler değişe, değişe geldik. En son Nisan ayının 6’sında yeni bir yönetmeliğimiz çıktı. Bu yönetmelikle ilgili bilgilendirme toplantısını sizlerle yapıyoruz..” dedi.

Konuşmaların ardından Van Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nde görevli mühendis Muhammed Zeki İnanç, çıkan yeni yönetmenlikle ilgili sunum yaptı.

Toplantıya katılan uzman konuklar asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak üzere işletme, bakım, periyodik kontrol, mevcut asansörlerin iyileştirilmesi, denetim, garanti ve satış sonrası hizmet şartları ile uyulması gereken kurallara ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

dsc_2807.jpg

dsc_2836.jpg

dsc_2842-002.jpg

dsc_2866.jpg

Editör: Haber Merkezi