HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ
 
Hakkari’nin Üzümcü Köyü’nde geçimlerini “bal’dan elde eden köylüler, baharın gelişi ile kolları sıvadı. ‘Bahar beslemesi’ne başlayan köylüler kolonideki arıların ihtiyaç duyduğu gerekli besin ve vitaminler verilerek ana arının yumurtlamasını hızlandırıyorlar.
 
İlkbahar bakımında köylüler, burada kovanları temizliyor, esmerleşmiş küflü mumlar değiştirilip yeni petekleri takıyor. İşçi arı sayısını, petek, bal, yavru gözlerini kontrol ederken, diğer taraftan ana arıyı mutlaka bulup, kontrol ediyorlar. Burada eğer ana arı sakatlanmış, kanatları kırılmış hatta ölmüş ise kovanda ana arı yoksa, hemen yeni bir ana arıyı kovana bırakıyorlar. Bu bakım ve besleme sayesinde köylüler, hem daha iyi bir bal verimi elde ediliyorlar, hem de bal arılarının kontrollerini sağlayarak, arı ölümlerinin önlemini alıyor.
 
Köyde arıcılık işleri ile uğraşan ve geçimini ‘bal’dan elde eden Hasan Kaçar isimli köylü, son yıllarda yaşanan iklim değişikleri arılara büyük zarar verdiğini belirterek, sürekli kolonideki arılarını kontrol ettiklerini söyledi.  Kaçar, “İyi bal elde etmek istiyorsak mevsimine göre arıların bakım ve beslemelerini yapmak gerekir. Bizler de her yıl olduğu gibi bu yılda baharın gelişiyle arılarımızın bakımlarını yapıyoruz. Bakımların ardından arılarımızın daha iyi yumurtlamasını sağlamak için şeker şurubu ve kek beslemesi yapıyoruz. Yaptığımız bu işlem her ne kadar güç olsa da zahmetli olsa da hak ediyor. Çünkü geçimlerimizi bununla sağlıyoruz” dedi.
 
En büyük sıkıntılarının sahte bal olduğunu belirten Kaçar, şöyle devam etti. “Şimdilerde en büyük sıkıntımız sahte ballar. Piyasa sahte bal yüzünden gerçek bal hak ettiği değeri alamıyor. Biz burada devlet büyüklerine sesleniyoruz. Lütfen sahte ballara karşı önlem alın. Alın ki hem insanlar gerçek balın tadını alsın, hem de nasıl yapıldığı belli olmayan sağlığa zararlı bir çok madde ile karıştırılmış sahte ballara karşı önlem alınsın” dedi.

Editör: Haber Merkezi