HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanlığı tarafından 81 ilde başlatılan “AFAD Gönüllülük Projesi”nin kamuoyuna tanıtmak amacıyla kentteki basın mensupları ve STK temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi.

Düzenlenen programa Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri Öztürk, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İl AFAD Müdürü Resul Karadeniz, STK temsilcileri, yerel ve ulusal basın mensupları katıldı. 

dsc_5934-001.jpg

Vali Akbıyık: “Çok önemli bir proje”

Kahvaltıda konuşan Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, 81 ilde başlatılan “AFAD Gönüllülük Projesi”nin önemine değindi.  Vali Akbıyık, “Hayatın her alanında bu tür kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç var. Olası bir doğal afette Hakkâri halkının tamamı AFAD gönüllüsü diyebiliriz.  En ufak bir şeyde herkes devletine yardımcı olmaya çalışıyor. İlimizde birçok şeye anında müdahale edebiliyoruz. İnşallah hiçbir doğal afet olmaz. Ama olası durumlarda da devletimiz jandarma, emniyet, kamu kurum ve kuruluşlar olarak çok güçlü durumda. “AFAD Gönüllülük Projesi” hakikaten Türkiye’de yaygınlaşması gereken bir proje. Çünkü ülkemizin birçok yeri deprem bölgesi. Depremlerin yanı sıra diğer afet olayları da oluyor. Hakkari birinci derece deprem bölgesi. İşte Van’da örneğini gördük. Yani bir deprem durumunda devletin kamu kurumları aynı anda her tarafa aynı anda müdahale edemiyor. Burada işte sivil toplum örgütleri önem arz ediyor. Yöreyi daha iyi bilen sivil toplum örgütleri ciddi katkı yapıyor. Başlatılan “AFAD Gönüllülük Projesi” kapsamında Hakkari’de inşallah gönüllü sayımız artar ve yaygınlaşır.” dedi.

dsc_6002.jpg

AFAD İl Müdürü Karadeniz: “İnsan gücüne ihtiyacımız var"

AFAD İl Müdürü Resul Karadeniz ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) başlatılan “AFAD Gönüllülük Projesi”nin tanıtımını yapmak üzere bir araya geldiklerini, bu projenin mümkün olduğunca vatandaşlara en etkin şekilde anlatılması gerektiğini kaydetti. 

AFAD Gönüllülük Projesi”nin startını Hakkari’de bugünden itibaren verdiklerini kaydeden Müdür Karadeniz, “Hakkari İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak “AFAD Gönüllülük Projesi”ni tanıtmak için Sayın Valimiz öncülüğünde basın ile kahvaltıda bir araya gelmeyi planladık. Çünkü basın kamuoyunu bilgilendirme konusunda önemli bir konuma sahip. Ülkemizde topraklarımızın %98’i deprem riski altında. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bu tür alanlarda daha çok halkın bilinçlendirilmesi, toplumu afetlere karşı bilincinin arttırılması, farkındalık yaratılması bu yönden önem arz ediyor. Bu kapsamda AFAD 2013 yılından itibaren bir eğitim seferberliği başlattı. Bu 4 ayaklı bir eğitim seferberliğiydi. Afete hazır okul, işyerleri, aileler, ve şuanda tanıtımını yaptığımız Afetlere Hazır Gönüllü gençler diye 4 ayaklı bir eğitim seferberliği başlatıldı. Önceki yıllarda da bu kapsamda biz gerek okullarda, gerek kamu kurum ve kuruluşlarımızda, işyerlerimizde bu tür afetlere yönelik eğitimleri verdik. Tatbikatlar düzenlendi, eğitimler verildi yani mümkün mertebe halkımıza ulaşmaya çalıştık. Fakat bunun en önemli ayaklarından bir tanesi de Gönüllü Projesi’ydi. Bu proje dünyada çok önemsenen bir proje. Maalesef ülkemizde baya geride kaldı. Ülkemizde şuan da bu oran yüzde 10’larda fakat dünyada bu çok daha yüksek. AFAD Gönüllülük Projesi önemsenmesi gereken bir proje. Maalesef ülkemizin afetselliği göz önünde bulundurulduğunda tamamıyla kamu imkanlarıyla afetlerle mücadele etme şansımız ve imkanımız yok. Dolayısıyla olası afetlerde insan ihtiyacımızı yada işgücü ihtiyacımızı karşılamak amacıyla toplumu hemen bilinçlendirmek ve gençlerimizi bu çalışmalara katılmasını sağlamak.” 

Kahvaltının ardından 112 Acil Çağrı Merkezi'nde devam eden programda İlimizin afetselliği değerlendirilerek, yerel dinamiklerin gönüllülük kapsamında harekete geçirilmesinin önemi üzerinde sunumlar gerçekleştirildi. Müdür Karadeniz tarafından yapılan sunumda; afet bilinci, gönüllülük projesi, nasıl gönüllü olunur, yapılacak çalışmalarda basının önemi konuları üzerinde durularak basın mensupları ve STK temsilcileri bilgilendirildi.

ela0wjsx0ai-tol.jpg

ela0wl-xuai2ek9.jpg

ela0wkqxkaag5vg.jpg

ela0wjxxyaa50kp.jpg

dsc_5945.jpg

dsc_5983-001.jpg

dsc_6018.jpg

Editör: Haber Merkezi