HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen "3. Ters Lale ve Uçkun Festivali", Bulvar Caddesi’nde düzenlenen yürüyüş ile başladı. Burada bir araya gelen vatandaşlar, kortej oluşturarak davul-zurna eşliğinde Valilik binası önüne kadar yürüdü.

Festival alanında kurulan stantların gezilmesinin ardından vatandaşlara seslenen Hakkari Valisi İdris Akbıyık, 3. Ters Lale ve Uçkun Festivali’nde bir araya geldikleri için çok mutlu olduklarını ifade etti.

Vali Abıyık, “Bugün bu güzel bahar ve Ramazan akşamında 3. Ters Lale ve Uçkun Festivali’nde sizlerle beraber olmaktan, bu festivali bu eğlenceyi organize etmekten dolayı çok mutlu olduğumuzu belirtmek isterim. Hüznün, sevginin aşkın, mütevaziliğin simgesi. Hıristiyanlara göre Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği zaman dökülen gözyaşların simgesi yine Müslümanlara göre Kerbela’da şehit edilen Hz. Hüseyin’e, Hz. Hasan’a dökülen gözyaşların simgesi hatta Ferhat ile Şirin’in aşkını da simgeliyor. Anavatanı Hakkari olan bu güzel ender çiçeği, bu endemik türü yaşatmak, geliştirmek, teşvik etmek, desteklemek amacıyla Hakkari’nin kültürüne, tarihine mal olmuş Ters Lale festivalini bugün düzenliyoruz. Yine diğeri Uçkun Türkiye’de bazı bölgelerde, yörelerde olmasına rağmen en çok Hakkari’de yetişiyor ve Hakkarililerin söylediğine göre her derde deva. İnşallah burada bol bol Uçkun yiyeceğiz. Hüznü, aşkı, eğlenceyi hep beraber doya doya yaşayacağız.” dedi.

dsc_1438.jpg

“Hakkari’de güzellikler artarak devam edecek”

Hakkari’de her alanda güzel şeylerin yaşandığını ve bu güzelliklerin artarak devam edeceğini belirten Vali Akbıyık, “Hakkari’de hakikaten güzel şeyler oluyor. Ramazan geceleri İstanbul’un İstiklal ve Taksim Caddesi gibi, Ankara’nın Kızılay Meydanı gibi şen, insanlar mutlu, huzur ve güven ortamı var. İnşallah bu huzur ve güven bundan sonra da hep beraber Hakkari halkının desteği ile devam edecek. Bir taraftan işsizliği azaltmak için projeler yapılırken, diğer taraftan okullar, yollar, hastaneler yapılıyor. Ayrıca buranın sosyal, kültürel bilimsel hayatına katkı yapmak amacıyla işte geçtiğimiz ay Cumhuriyet Devri Bir Serhat Vilayeti Hakkari uluslar arası sempozyumu düzenledik. 70 akademisyen, bilim adamı katıldı. Yine geçtiğimiz haftalarda Çukurca’da Foto Safari ve Doğa Sporları Festivali yaptık. Hakikaten Türkiye’nin gözü, kalbi Çukurca’daydı Hakkari’deydi. Kışın Kar Festivali’ni yaptık. Binlerce yöre insanı kar festivalinin doya doya yaşadı. İşte bugün de Ters Lale ve Uçkun Festivali yapıyoruz. İnşallah bu güzellikler artarak devam edecek. Hakkari halkı mutlulukların, güzelliklerin hepsini en iyisini laik. 3’üncüsü düzenlediğimiz Ters Lale ve Uçkun Festivali’nin Hakkari’mize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

İl Kültür Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu ise Anavatanı Hakkari olan Ters Lale hakkında konuştu. Ters Lale'yi tanımlarken sadelikte asalet, tevazuda hikmet var olduğunu belirten Ağacanoğlu, “Ters Lale sade bir çiçektir. Dikeni yoktur beklentisiz sevgi verir aşkı beklentisizdir. Boynu bükük gibi gözükür ama o bir tevazudur, bir alçak gönüllülüktür.” dedi.

dsc_1394.jpg

Konuşmaların ardından etkinliklere geçildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festivalde ilk olarak sanatçı Aydın Aydın, üzerine yerleştirdiği uçkun ve yapraklarıyla sahneye çıktı. Elindeki sepetin içinde bulunan uçkunları kalabalığa fırlatan Aydın Aydın, “uçkun” yemenin faydalarını anlattığı türküyü seslendirdi.

Renkli görüntülerin oluştuğu festivalde yöresel kıyafet defilesi, ters lale ve uçkun güzeli yarışması, en çok uçkun yeme yarışması ve en iyi uçkun yarışması düzenlendi.

Reng-i Hakkari Sanat Topluluğu’nun halk oyunları gösterisi ve müzik dinletisiyle devam eden festivalde seslendirilen Türkçe ve Kürtçe parçalar eşliğinde Vali İdris Akbıyık ve protokol vatandaşlarla kol kola girerek halay çekti.

Festivalin sonunda düzenlenen yarışmalarda birinci olanlara ödülleri Vali İdris Akbyık tarafından verilirken, festivalde stant açan esnaflara ise teşekkür plaketleri verildi. Vali Akbıyık ayrıca Hakkari’nin tanıtımı konusunda verdikleri desteklerden dolayı kentteki gazetecilere nostaljik radyo hediye etti.

Festivale Vali İdris Akbıyık, Vali Yardımcısı Mustafa Pala ve Cüneyt Epcim, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Balık, Dağ ve Komando Tugay Komutan Vekili Kurmay Albay Ünal Akmeşe, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri Öztürk, İl Emniyet Müdürü S. Suvat Dilberoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür ve çok sayıda vatandaş katıldı.

dsc_1378.jpg

dsc_1534.jpg

dsc_1521.jpg

dsc_1547.jpg

dsc_1575.jpg

dsc_1556-001.jpg

dsc_1580.jpg

dsc_1595.jpg

dsc_1618.jpg

dsc_1634.jpg

dsc_1644.jpg

dsc_1656.jpg

dsc_1651.jpg

dsc_1628.jpg

dsc_1643.jpg

dsc_1661.jpg

dsc_1714.jpg

dsc_1725.jpg

dsc_1719.jpg

dsc_1729.jpg

dsc_1793.jpg

dsc_1670.jpg

dsc_1748.jpg

dsc_1766.jpg

Editör: Haber Merkezi