HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na Milli Eğitim Müdürü Veysel Durgun’un çelenk sunmasıyla başlayan program, daha sonra Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti. 

Yoğun ilginin gösterildiği programa Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Eşi ve Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Funda Toprak, Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Emre Tayanç, Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Balık, Vali Yardımcısı Mehmet Nurullah Karaman, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, veliler, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

ifn_5176.jpg

Milli Eğim Bakanı İsmet Yılmaz’ın mesajının okunmasının ardından kutlama programında İl Milli Eğitim Müdürü Veysel Durgun günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. 

Daha sonra Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, kürsüye geçti. Burada açıklama yapan Vali Toprak, bütün çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. 

untitled-1-001.jpgVali Toprak konuşmasını şu ifadelere yer verdi; “Anadolu’ya gelişimizi hazmedemeyen bu dünyanın en önemli en stratejik bölgesinde bizim varlığımızı bir türlü kabul edemeyen güçlerin, devletlerin bir saldırısı ile karşı karşıya kaldık. Bu mücadelenin bir yerden başlaması gerekiyordu. Çünkü bizim milletimiz bağımsızlığına, özgürlüğüne aşırı derecede düşkündür. Başka hiçbir gücün altında, başka hiçbir hegemonyanın altında varlığınızı devam ettiremez. Tarihten beri böyle olmuştur. Bundan sonrada hep böyle olacaktır. Bu mücadeleye başlanabilmesi için bir yerden harekete geçilmesi gerekiyordu. Gazi Mustafa Kemal derin düşünceler içerisinde bir yol haritası çizmeye çalışıyordu. Arkadaşları ile devamlı istişare halindeydi. Yapılan istişareler sonucu yeni bir heyecanın, yeni bir ruhun, imanın ateşlenmesiyle ancak istiklalimiz, bağımsızlığımız, özgürlüğümüz elde edebilelim. Yani halka gitmek, Anadoluya gitmek çare olduğuna karar verildi. Bu harekette 19 Mayıs 1919 yılında Samsun’da başladı. Burada yine yeni bir yol ayrımı geldi. Bu mücadelede esas belirleyici gücün ateşleyici fitilin ne olması gerektiği, bunun da bu gücünde bu itici ve lokomotif gücün, boyun eğmez gücün halkta olduğuna kanaat getirildi. Bildiğiniz gibi bundan 98 yıl önce bugün 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Meclise Türkiye’nin bütün bölgelerden, illerinden, ilçelerden kanaat önder durumunda olan sözü dinlenen temsil kabiliyeti olan kişiler gelerek çalışmalarına başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk açıldığında Başkomutanlık yetkisi de aynı zamanda burada bulunuyor. Gazi meclis denmesi buradan kaynaklanıyor. Kurtuluş savaşını manevi şahsiyeti ile direk yönetecek olan bir meclis açılmıştı. Biz komutanız paşayız, askeriz, valiyiz demeden direk halkın temsilcileri ile oluşturulan kutsal bir çatı altında kurtuluş mücadelesi planlandı, yürütüldü, takil edildi denetildi. Zaman zaman başkomutanlık yetkisi  Gazi Mustafa Atatürk’e verildi. Fakat esas itibari ile ülkemizin her köşesinden gelen halkımızı, milletimizi, temsil eden milletvekilleri bu mücadeleyi yürüttüler. Burada yine Atatürk’ün ileri görüşlülüğünü görüyoruz. Hakimiyetin millette olacağını, yönetim yetkisine yine halkın kendisinin sahip olacağını karar vermişti. Ülkemizin en ücra köşesinde yaşayan vatandaşlarımızı yöneticileri seçmek suretiyle söz sahibi olduğu bir yönetimi tercih etmişti. 98 yıl önceden bahsediyoruz. Totaliter rejimlerin hüküm sürdüğü dönemlerden bahsediyoruz. Böyle bir dönemde böyle bir atmosferde ki elinde askeri yetkiler olmasına rağmen böyle bir yönetim sistemi düşünmesi ayrı bir ileri görüştü. Gelecekte de bu şekilde idareyi yönetecek olan çocuklarımızı da unutmayarak bu günü bu bayramı da onlara hediye edip geleceğimizin teminatını kimler olduğunu bir nevi bizlere göstermiş oldu. Dünyada şu ana kadar çocuklara armağan edilmiş bir bayram yok. Bu sadece Türkiye’de mevcut” dedi. 

Konuşmaların ardından öğrencilerin hazırladığı etkinliklere geçildi. 

Birbirinden güzel gösterileri sahneleyen öğrenciler, kendilerini izleyemeye gelen protokol ve izleyenlerden büyük alkış aldı. 

Program etkinliklerin ardından Vali Cüneyit Orhan Toprak sahneye çıkarak burada gösterileri düzenleyen çocukları tebrik etti. 

Vali Toprak ve beraberdekiler öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra program sona erdi.

ifn_5151.jpg

ifn_5161.jpg

ifn_5183.jpg

ifn_5236.jpg

ifn_5274.jpg

ifn_5276.jpg

ifn_5282.jpg

ifn_5287.jpg

ifn_5300.jpg

ifn_5322.jpg

ifn_5332.jpg

ifn_5337.jpg

ifn_5322-001.jpg

Editör: Haber Merkezi