Konferansa Vali İdris Akbıyık’ın yanı sıra Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, Prof. Dr. Gassan Mortada, Doç. Dr. Fadıl Ayağan ve Üniversite öğrencileri katıldı.

Hakkâri Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirilen Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Kuran-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda Vali İdris Akbıyık bir konuşma yaptı. Daha sonra Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Fuat Sezgin kimdir, Nasıl Fuat Sezgin olmuştur, konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, İslam Düşüncesinin gelişim sürecinde Fuat Sezginin rolünden bahsetti. Prof. Dr. Gassan Mortada ise doğu ve batı da Fuat Sezgin konulu konuşmayı yaptı.

Programda bir konuşma yapan Vali İdris Akbıyık; “Malumunuz olduğu üzere 2019 yılı Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle Fuat Sezgin yılı olarak ilan edildi. Bizde bu vesileyle ülke olarak İslam dünyasının, Türk dünyasının önemli bir bilim adamı olan Fuat Sezgini inceleme okuma, öğrenme fırsatı bulacağız. Fuat Sezginin hayatını incelediğimizde, batının bizlere olan o pozitif bilim anlayışını dayattığı, birçok şeyi kendilerinin buluşları, icatları gibi gösterdiği durumların yalandan ibaret olduğunu, aslında batının buluşu, icadı olmadığını ispatlayan, Rönesans’ın,  Reformun yalanlarını ortaya koyan ve batının o pozitivist bilim anlayışının akışında İslam bilim anlayışını yapmış olduğu çalışmalarla alternatif olarak ortaya koyabilen Türk dünyasının İslam dünyasının Türkiye’nin bir değeri. İfadelerini kullandı.”
Vali Akbıyık konuşmasını şöyle sürdürdü. “Fuat Sezgin’in Günde 17-18 saat çalıştığını öğrendim. 27 tane dil bildiğini öğrendim. Sonuç olarak ta İslam bilim tarihinde, ülkemizde ve Avrupa’da yapmış olduğu çalışmalar da birçok yeni fikir üretmiş, İslam ve Türk dünyasıyla ilgili gerçekleri ortaya koyan bir bilim adamıdır.  Bugün de İstanbul Gülhane parkında müzesi bulunuyor. İstanbul'dayken ben bu müzeleri gezdim ve bütün arkadaşlara tavsiye ediyorum. “

Programda,  Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Vali Akbıyık’a kitap hediye etti.

02-020.jpg

06-018.jpg

Editör: Haber Merkezi