Ekim ayı başında Hakkari Üniversitesi ile ilgili bir yazı yazmıştım.

Yazımı olumlu bulanların yanı sıra siyasi arenada olumsuz bulan ve sabah erken saatte beni arayarak üniversite inşaat alanında biten ve yapımı devam eden, üstelik Kasım ayı sonunda Aralık ayı başında yerleşkedeki biten yeni binaya taşınan Üniversite fakülte bölümleri Hakkarili hemşerilerimin gözü önünde taşınmasına ve Üniversiteye doğalgaz gitmesi vesilesi ile Kıran Mahallesine de doğalgaz gitmesine başta siyasiler olmak herkes şahit.

Buna rağmen ‘’Yaa  ağbim bu Rektör bu memlekete bir şey yapmadı” söylemini duymak doğrusunu isterseniz biraz vahim buldum.

İleriki günlerde Valimiz ve Belediye Başkanı İdris Akbıyık’ın doğalgaz şebekesinin şehre çekilmesiyle bozulan şehiriçi yolları kısa zamanda yapmasını ve yapılan diğer hizmetlerini olumlu bulduğumuzu dile getireceğimizi ifade etsek te yapılan hizmetleri gözlerini kapatarak bazı saiklerle görmezden gelen siyasilere ve bir takım istemezükçülere inat sürekli yazacağım.

  Geçen hafta Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş’in misafiriydik.

Sohbetimizde Hakkari ilinin sorunları, üniversitenin eğitim üzerine ilin ekonomisi ve ticari hayatı üzerinde ilde yaşayan halk üzerindeki etkisini dile getirdi Prof. Pakiş.

Dışarıdan gelen öğrencilerin ildeki gerek ekonomik gerekse sosyal hayat üzerinde olumlu etkilerin kısa sürede kendisini gösterdiğini, geçen yılın mart ayından bugüne dek süregelen pandemi nedeni ile hayatın olumsuz etkilemesi ve okulların hala açılamaması nedeni ile yaklaşık iki yıldır bu yönde bir durağanlık yaşandığını da dile getirdi.

Fakat bu boşluğu fırsat bilerek üniversitenin Hakkari ekonomisi üzerinde daha çok çalışma Hakkarilinin üretim gücünü destekleyecek çalışmalara daha fazla ağırlık vermek olduğunu dile getirdi.

Rektör Pakiş’e Hakkarinin hayvancılık bölgesi olduğunu, maden alanında da özellikle Çinko rezervinde çok önemli yatak alanlarının bulunduğunu bunu hammadde olarak işleyecek çalışmalar yapılmasını ifade ettim.
Tabii boşaltılan köylerin tekrar köylere geri dönüşü sağlayan hükümetin hayvancılığı da destekleyecek çalışmalar yapıldığını, lakin bunun yeterli olmadığını, sadece ahır yapılması ile bu işe çözüm olunamayacağı, hükümetin hayvan desteğini de vermesi gerektiğini belirttim.

Prof. Pakiş’in ilin ekonomisinin mihenk taşı taşı olan hayvancılık ve madencilik alanında üniversite olarak dikkate değer çalışmalar yaptıklarını-yapacaklarını bu konuda akademisyenlerin yoğun mesai harcadığını dile getirdi.

Üniversite konusuna geri döndüğümüzde Rektör Prof. Pakiş ‘’Hakkari Merzan Mahallesinde bulunan yurt binasının yanında yeni bin kişilik bir yurt binası daha Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yaptırıldığı, 2021 yılında hizmete gireceğini Yüksekova ilçesinde de 500 öğrencilik yeni yurt binası için 2021 yılında yine aynı kurum tarafından çalışma yapıldığını dile getirdi.

2021 yılı içerisinde bitecek olan Eğitim fakültesi binası ile 2021-2022 Eğitim öğretim dönemine güzel bir giriş yapacaklarını, bu sürede eğitim kadrosunda hiçbir sıkıntılarının olmadığını, hem lisans düzeyinde, hem de lisansüstü eğitimde nitelikli öğrencileri mezun edeceklerini vurguladı.

Sohbetimizin sonunda Hakkari Üniversitesinin bu serhat kentinde amaçlarının sadece öğrencilere iyi eğitim vermek, kaliteli ve nitelikli öğrenci ve akademisyen yetiştirmek, Hakkari ekonomisine bilimsel çalışmalarla katkıda bulunmak, binlerce yıllık tarihi geçmişi ile bu kentin unutulmaya yüz tutan tarihi yerleri ve şahsiyetleri gelecek kuşaklara aktarmaktaki köprü görevini iyi yapmak istediklerini ifade etti.

Hakkari Üniversitesinin üçüncü döneminde ancak okulların fiziki yapılarının yapılmasının kendisine nasip olmasına da ayrı bir sevinç ve mutluluk duyduğunu da ayrıca belirtti.

Ben de kentimize değer katan akademisyenleri, bürokratları, STK Temsilcilerini esnaf ve sanayicilerimizi her daim destekleyeceğimi bu kentin kalkınması ve gelişmesi için taş üstüne taş koyan herkese minnet duyacağımı onları daima hayırla yad edeceğimi ifade etmek isterim.