HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

2008 yılında kurulan ve 2013 yılında Kıran Mahallesi'nde bulunan 603 bin metrekare arazinin üzerinde yapılmasına başlanan Hakkari Üniversitesi Zeynel Bey Kampüsü başladığı günden bu güne kadar sorun ve sıkıntılar bitmek bilmeyerek bir türlü tamamlanamadı.

Bu sıkıntılardan bir tanesi de kampüs için açılan ulaşım yolu. Yolun açılması için büyük paraların harcandığı bölgede yol bir türlü sağlıklı bir çalışma ile bitirilemedi. Çalışmalar kapsamında daha önce yapılan taş duvar bazı noktalarda yağışların etkisiyle heyelan meydana gelmiş ve yıkılmıştı.

Bölgede yapılan taş duvarın bir kısmı yeniden kaldırılarak çözüm olarak “toprakarme duvar” yapımı için çalışmalara başlandı. Geçen yıl tamamlanan toprakarme duvar bir yıl dayanamayarak çöktü. Yağışların etkisiyle bölgede meydana gelen heyelanlar duvarın çökmesini tetiklediği gözlenirken, mahalle sakinleri sorunun kaynağının dere yatağının ıslah edilmemesi ve yağmur suyu drenaj hatlarının oluşturulmamasına bağlıyor.

Üniversite kampüs yolunun aşağısında ikamet eden Keklikpınar Mahallesi sakinlerinden Ömer Temel, yaşanan duruma isyan etti. Bölgede her an büyük bir heyelanın meydana gelebileceğini ileri süren Temel, dere ıslah çalışması yapılmadığı için günden güne toprak daha fazla aşağıya doğru aktığını ifade etti.

"Evim şuan risk altında"

Üniversite yetkililerine bölgede yaşanan toprak kaymasının önüne geçmeleri için 2011 yılından bu yana birçok kez dilekçe verdiğini anlatan Temel, “Ben 2011 yılında üniversiteye dilekçe verdim. Dilekçemde üniversite arazinin içinden geçen dere yatağının ıslah edilmesini istemiştim. Çünkü kampüs için açılan yolun aşağısında dere bulunuyor ve bu dere sonbahar ve ilkbahar aylarında yağışların da etkisiyle akıntısı yükseliyor. Su buradaki toprağı emdikçe yukarıdan aşağıya toprak kayması oluyor. Bölge şuan çok riskli bir durum içinde. Ben bu durumu defalarca üniversiteye bildirmeme rağmen derede bir çalışma yapılmadı. 2015 yılında da dilekçe verdim. Dilekçeme cevap olarak dere ıslah çalışmasının yapılacağını belirtmişlerdi. O tarihten bu güne halen bir çalışma yapılmadı. Verdiğim dilekçeler şuan elimde. Bölge her geçen gün daha çok kötü bir hal almaya başladı. Şuan evim risk altında ve her an heyelan ile beraber her şey olabilir. Durumu yıllarca söylememize rağmen halen bir önlem alınmış değil.” dedi.

dsc_8662.jpg

"Olası bir facia yaşanmadan önlem alsınlar"

Yetkililerin olası bir facia yaşanmadan önem alınmasını isteyen Temel, “Yola aşırı derecede üniversite yerleşkesinden getirilen hafriyatların dökülmesiyle zemin üzerinde büyük bir baskı oluşturdu. Zaten toprak kaymaya meyilli bir bölge. Durum böyle olunca ortaya böyle bir manzara çıktı. Dere yatağı ıslah edilmediği için yağışlarla beraber derenin akıntısı yükseliyor ve toprağın kaymasına neden oluyor. Ayrıca bölgede yine iş makinesi yardımı basamaklar şeklinde çalışmalar yapıldı. Bu çalışma toprak kaymasının önüne geçmek yerine daha fazla kaymasına neden oldu. Dere ıslah edilmeden kalktılar yol yaptılar. Ve burada yol boyunca taş istinat duvarı yapıldı. Yağmur gider hatlarının yapılmadığı için duvarın bazı yerlerinde çökmeler oldu. Kalktılar sonra yeniden bir çalışma daha yaptılar. Yaptırdıkları taş duvarın bir kısmını yıkarak yeniden burada hazır bloklar halinde bir duvar ördüler. Buda çözüm olmadı. Çünkü zemin sağlam değildi. Yağışlarla beraber toprak kayarak duvarın çökmesine neden oldu. Dere ıslah edilmeden, toprak kaymasının önüne geçmeden kalkıp duvar yapmaları akıl alır bir durum değil. Şuan en büyük mağdurlardan bir tanesiyim. Gece rahat uyuyamıyorum. Acaba bir heyelan olur mu? Çocuklarıma bir şey olur mu? Endişesi içindeyim. Yıllardır çalışarak, emek vererek yaptığım 4 katlı binama zarar gelir diye korkuyorum. Yetkililere bir daha sesleniyorum. Bu duruma artık son verin. Yarın burada aileme ve malıma bir zarar gelirse bunun sorumluları sizlersiniz.” ifadelerini kullandı. 

dsc_8665.jpg

dsc_8669.jpg

dsc_8671.jpg

dsc_8673.jpg

dsc_8677.jpg

dsc_8683.jpg

dsc_8686.jpg

dsc_9097.jpg

dsc_9099.jpg

dsc_9100.jpg

dsc_9109.jpg

dsc_8660.jpg

dilekce-(4).jpg

dilekce-(1).jpg

dilekce-(2).jpgdilekce-(3).jpg

Editör: Haber Merkezi