Hakkari Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitim programına Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş,  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Hakkari İl Müdürü Resul Karadeniz,  Afad Uzmanı İlhan Akbaş, Hakkari Üniversitesi Arama Kurtarma Koordinatörü Hacı Tansu ve arama kurtarma birimi personelleri katıldı. 

Programda bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Ömer Pakiş, arama kurtarma faaliyetlerinin bilinçli olarak yapılmasının çok önemli olduğunu belirterek, " Arama ve kurtarma birimleri, afetlerde her ülkenin can damarıdır.  Arama ve kurtarma diyoruz ama aramadan önce iz sürme var. İz sürme, önemli bir aşama olduğundan çok fazla birikim ve yetkinlik istiyor. Görme, işitme ve koku duyunuzu iyi kullanmanız gerekiyor. Afet gelmeden önce çalışmalar yapmak ve afet meydana geldikten sonra yaptığımız çalışmalar doğrultusunda ilerlemek can kaybını minimum düzeye indirecektir. Arama kurtarma faaliyetlerinin bilinçli olarak yapılması çok önemlidir. Varlık alemini, kâinatı tanımamızla, dokunmamızla yaklaşım tarzımızla alakalı olan bir konudur. Bu konu üzerinde çalışma yapan, emek harcayan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Hakkari İl Müdürü Resul Karadeniz ise, afetle mücadelede bütün kesimlerin birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi;  “Hakkari Üniversitesi’nin bünyesinde böyle bir çalışmanın başlatılmış olması öncelikle takdire şayan bir durumdur. Bu noktada Sayın Rektörümüze şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Akademik çalışmaların yanında böyle arama kurtarma ekiplerinin de oluşturulmuş olması, ilimiz için çok çok önemli. Malumuz tabi ülkemiz afetler ülkesi.. Hemen hemen her ay çeşitli illerimizin çeşitli ilçelerinde ya deprem ya sel ya da çığ afetleri yaşıyoruz. Dolayısıyla afetle mücadele bütün kesimlerin birlikte hareket edebileceği bir alan.. Bundan dolayı işin bir kuruma verilmesi ve bununla tek başına mücadele etmesini beklemek imkansızdır." dedi.

AFAD Uzmanı İlhan Akbaş tarafından sunum eşliğinde verilen eğitimde; deprem, heyelan, sel gibi afet durumlarında yapılması gerekenler, Türkiye ve Afet, acil durum çantasının hazırlanması, çök-kapan-tutun hareketi, deprem anında ve acil durumlarda neler  yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler verildi.

 

Editör: Haber Merkezi