HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari Atatürk Kültür Merkezi Sinema Salonunda yapılan tanıtım toplantısına Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, eşi Dr. Funda Toprak, Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, Vali Yardımcısı Bekir Abacı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Osman Kızılban, Hakkari Barosu Başkanı Av. Zeydin Kaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu ve kurum müdürleri katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu, kentte yapılacak olan 1. Hakkari Ulusal Film Festivali ve 2. Ters Lale Kültür, Sanat, Spor ve Kitap Festivali hakkında bilgiler verdi. 

"Kültür, sanat ve turizm alanında ilerlemeler sağlandı"

Hakkari’de son yıllarda kültür, sanat ve turizm alanında önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Müdür Ağacanoğlu, “İl genelinde çeşitli kurumlarımızın destekleri ile özellikle son iki yıldır bu gelişmeler ivme kazanmıştır. Kültür varlıklarından, ilin tanıtımına, festivallerden ödüllerle döndüğümüz uluslar arası turizm ve seyahat fuarlarına, turizme dayalı kış sporlarından doğa sporlarına kadar şehrimiz adeta kültür ve turizm alanında kabuğunu kırmaya başlamış, kültür ve turizm potansiyelini harekete geçirmeye başlamıştır. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de sinema salonu olamayan 6 il arasında bulunan Hakkari, 2017 yılında sinema salonuna kavuşmuş, tüm Türkiye ve dünya ile aynı anda vizyon filmlerini Hakkarili vatandaşlarımızla da buluşturduk.  Kültür varlıklarımızın turizme kazandırılması ile ilgili çalışmalar hızla devam etmektedir. Bakanlığımız yatırım programına alınan Zeynel Bey Medresesi Şehir Müzesi olarak Kültür Bakanlığı yatırım programına alınmış durumda. Şemdinli Nehri’de bulunan Kayme Sarayının ise Seyyid Taha-i Hakkari İslam Müzesi olarak hizmet verebilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzce şuan restorasyona başlanan Melik Esat Camii ve üniversitemizce hayata geçirilen Meydan Medresesi çevre düzenleme çalışmaları hakeza Çukurca ilçemizde tescilini geçen yıl yaptığımız 21 tane Çukurca Taş Evleri’nin restorasyon çalışmaları Çukurca Kaymakamlığımız tarafından başlatılmıştır. Tabiî ki İlimizin kış turizminin geliştirilmesi anlamında da yine Sayın Valimizin destekleri ile sağladıkları imkanla tarihi adımlar atılıyor. Kış turizmin gelişmesinde önemli yeri olan kayak merkezinde ciddi yatırımlar yapılmaktadır.” dedi.

ifn_1240.jpg

"Dört ay içerisinde bu festivalleri hayata geçireceğiz"

Vali Toprak’ın destekleri ile dört ay içerisinde festivalleri hayata geçireceklerini söyleyen Müdür Ağacanoğlu, “Vali Toprak’a özellikle son iki yıldır müdürlüğümüz adına hangi projeyi sunarsak sunalım, Sayın Valimize arz ettiğimiz zaman hem maddi hem manevi desteklerini sağlamıştır. Çoğu zaman karşılaştığımız bürokratik süreçler var. Sayı valimiz bu bürokratik süreçleri de hızlandırmıştır. Dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak bize sağladığı imkanlarla Hakkarililere hizmet sunma olanağı fırsatı vermiştir. Kendilerine teşekkürlerimizi arz ederiz. Şuan Anadolu’nun bir çok yerinde film festivalleri, kitap fuarları yapılıyor. Hakkari’de niye olmasın? dedik. Ve tabi Sayın Valimize arz ettiğimizde projeye adeta sahiplendiler. Kendilerinin destekleri ile biz inşallah dört ay içerisinde bu festivalleri hayata geçireceğiz. Kültür ve sanat dünyamızın üstatları olan insanları, yazarlarımızı, sanatçılarımızı Hakkarililerle buluşturacağız. Her iki festival projemize destek veren başta Sayın Valimiz Cüneyit Orhan Toprak’a, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Sinema Genel Müdürlüğümüze, DAP Bölge Kalkınma İdaresi’ne, Hakkari İl Özel İdaresi’ne, Hakkari Belediyesi’ne ve organizasyonu üslenen Gold grup organizasyona ve bu çalışmalarda emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunarım. 1. Hakkari Ulusal Film Festivali ve 2. Ters Lale Kültür, Sanat, Spor ve Kitap Festivali’nin kültür sanat dünyasına, Hakkarililere hayırlı olmasını diliyorum.” 

Konuşmanın ardından film festivali kapsamında 17 Ağustos ve 20 Eylül tarihleri arasında 5 hafta boyunca vatandaşlara ücretsiz verilecek filmlerin tanıtımı yapıldı. Ardından kültür, sanat, spor ve kitap festivali kapsamında 4 ay içerisinde yapılacak olan konser, 81 ilin katılımı ile şef aşçılar yarışması, 80 yayınevinin katılımı ile kitap fuarı, 25 yazarın katılımı ile okur-yazar buluşması, tiyatro gösterisi, spor turnuvaları, kısa film yarışması, film galası, sinema atölyesi ve el sanatları sergisinin yer alacağı etkinlikler hakkında bilgiler verildi. 

Festivallerin tanıtım programı verilen kokteyl ile son buldu. 

ifn_1229.jpg

ifn_1223.jpg

ifn_1263.jpg

ifn_1266.jpg

1329eb6e-4d0e-4a3a-9c2f-c6869a068bfa.jpg

b9c519ef-e0d2-4200-a402-28dda6cfa1ea.jpg

Editör: Haber Merkezi