HAKKARİ İL SESİ GAZETESİ

Esnaf, sokağın çıkmaz olması ve kimsenin uğramamasını kendileri maddi anlamda zor durumda bırakıyor.
Hakkari'deki esnafın genel sorunu olan ekonomik sorunlar, Belediye  Halk Pazarı’nda da yaşanıyor.


Fiyat yüksekliği, AVM ve mağazalardan yakınan Pazar esnafı genelde yaşanan satış düşüklüğünün azaldığını söylüyor.
Bilindiği gibi her şehrin hatta her ilçenin bir Halk pazarı olur. Bu halk pazarları şehrin en işlek yerlerinde halkın rahat ve uygun bir fiyata alışveriş yapacakları yerlerde olur genellikle çoğumuzun yerini bile bilmediğimiz Belediye Halk Pazarına.


Belediye Halk pazarından bulunan esnaflar dükkanlarını sabah nasıl açıyorsa akşamlarıda aynı şekilde siftah yapmadan kapatıyor.


 Hakkari merkezden bugün bir dükkan kirasının bedeli ne yazık ki dudak uçuklatacak cinsten. Bırakın bu şehirde dükkanı kiralık tutmayı yanından bile gecemiyor insan. Hal böyle olunca küçük esnaf ne yazık ki kaderlerine terk edilmiş ve adeta yoksullukla cebelleşmektedir. Özellikle bu halk pazarında ekmek derdine düşen esnaflarımızın seslerini bir türlü duyuramamaktadır.


2017 yılından Hakkari'de her alandan  hummalı bir çalışma yürütüldü yeni yeni yapılmaya başlandı. 
Dört tarafı yüksek binalarla çevrili olan bu alanın ne yazık ki sadece ufak bir girişi bulunmaktadır. Ve kendilerine söz verilmesine rağmen hala gerekli bir çalışma yürütülememiştir. İmarda olmasına rağmen halen gerekli çalışmaların yapılmaması ve gereken değerin küçük esnafa verilmemesinden yakınıyorlar. Küçücük kulübelerinde adeta cezaevi hayatı yaşayan ve çarşı merkezine 20 metre uzaklığında bulunan bu esnaf sahip çıkılmayı bekliyor.
Belediye Halk pazarından yıllardır  esnaflık yapan Bahrem Yakın isimli vatandaş kendisinin tek geçim kaynağının pazarda bulunan bu küçük dükkan olduğunu söylüyor.


Yakın: '' Özelikle sınır komşumuz İran'dan değişik ürünleri alarak burada satmaya çalışıyoruz  geçimizi  böyle sağlıyoruz.
Belediye ait arsadan 8 yl önce kurulan Halk Pazarından bir türlü canlılık gelmemsinin nedeni pazarın kurulduğu yerin sapa durması ve sokağın işlek olmamsı  kendilerini etkilediklerini söyledi.
Belediye Halk pazarında yıllardır çalışan Sefer Orhan isimli esnaf ise   yıllarıdır buradan değişik sorunlar yaşadığını önceki yıllarda hırsızlık çoğu arkdaşımın dükanlarına hırsızlar girdi bizler buna çözümde bulduk  bekçi tutarak ama bugün geldiğimiz durum ise yaşanan  ekonomi sorunlarla baş etmeye çalışıyoruz dedi.


Orhan '' Belediye Halk Pazarı kurulduğu günden bu yana dükkanım var fakat bir türlü satışlar istediğim gibi geçmiyor çoğu günler siftah yapmadan kapatıyorum dükkanımı.


Benim çağrım öncelikle yetkilere bizlerin bu durumda kurtarmaları gerekiyor sokağı açarak sokağa canlılık getirebilir ancak bu çıkmaz sokakta bizler burda kimsenin geçemediği veya ismini bile bilemediği yerde yaşam mücadelemizi sürdürüyoruz.dedi


 

Editör: Haber Merkezi