Yaklaşık iki yıldır Hakkâri İli ilçeye dönüşecek veya il kalacak söylemi demoklesin kılıcı gibi halkımızın üzerinde duruyor.

İlçe ha oldu, ha olamadı.

Deniliyor ki, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kararını çoktan vermiş binlerce yıllık tarihi kent olan Hakkâri ili ilçe olup Yüksekova’ya bağlanacak.

Bu şekilde halkın moralini iyice bozanlar yani boşboğazlar bırakın gençleri, işadamı esnafı, yaşlı teyzelerin bile moralini bozmak için bu söylemi her gün piyasaya sürüyorlar.

Başka bir kesim de ‘’Yok canım Hakkâri İl kalacak Yüksekova ilçesi de il olacak yeni ilçeler belirlenecek’’ söylemi ile Hakkâri halkının moralini yüksek tutmaya devam ediyorlar.

Şimdi Türkiye Cumhuriyeti devleti Hakkâri’yi il bırakırsa acaba ne zarar görecek?

Veya Hakkâri kenti ta 1932 yılından beri İl olmasına rağmen devlete ne gibi yük oldu da bu yeni fark edildi de o yüzden mi bizi ilçe yapıyor Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Ötesinde Hakkâri il kalırsa devlete ne gibi zararı veya karı var bunu yetkililerin açıklama yapması gerek.

Türkiye Mısır ülkesine Mursi zamanında işadamlarımıza teşvik vererek yatırımlar yapmasını sağladı. Mursi'nin devrilmesinden sonra bu yatırımların hepsi battı ve ülkemiz zarar etti.

Devlet buraya fabrika yapmamış, buraya öyle aman, aman yatırımlar yapmamış ki zarar etsin ve ülkeye ek yük bindirsin.

Hayır, devlet batıdaki iş adamına defalarca çağrı yapmasına rağmen bölgede güvenlik kaygısından dolayı kimse yatırım yapmadı.

Ne oldu?

Mısır ülkesi daha mı güvenli bir yerdi de devletimiz işadamlarımzı oraya yönlendirerek koşa, koşa yatırım yaptı ve batırdı, kendi ülkesine yatırım yapmaktan imtina etti.

Devletimiz doksan yıldır batıdaki işadamını Hakkâri’ye yatırım yaptırmaya ikna etmedi, edemedi.

Devlet Hakkâri’yi ilçe yaparsa devletin kazancının ne olacağını yetkililerin bu halka izah etmesi gerekmez mi?

Şehrin boşalmasına-ki yaklaşık 7 bin memurun Yüksekova^ya gitmesi ve ardından şehir halkının önemli bir kısmının da batıya göç etmesi şehir insanının ekonomik olarak batması yani iflas etmesi gerçeğini acaba devlet göz ardı mı ediyor?

Dahası Yüksekova sınırından Cizre sınırına kadar olan bölge bu şekilde hem Hakkâri, hem de Şırnak ilçe yapılarak buraların boşalmasına ve çatışma alanının merkezi haline gelmesine yol açıldığını görmüyor mu yetkililer?

Daha önce de Hakkari ve Şırnak illerinin ilçe yapılması fikri FETÖ’cü ve şu an hala tutuklu bulunan Yüksekova Tümen Komutanının fikri olduğunu bilmem başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere diğer yetkililerimiz bilmiyorlar mı?

Şimdi başta Hakkâri ve Şırnak’ın ilçe yapılması fikrini ortaya atıp bunu gerçekleştirmek isteyen Cumhurbaşkanımız Erdoğan olmak üzere yetkililerin doğunun bu en ücra ve serhat şehirlerinin boşalmasına yıkılmasına ve harap olmasına yol açacak adımın atılmasında devletimizin beka sorunu olacağını bilmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlamada fayda var diye düşünüyorum.

Burada yazılacak çok şey var. 

Bir diğer iddia ise il-ilçe meselesinin 2019 seçimi sonrasına ertelendiği yönünde ciddi duyumlarımız var.

Bu iddialarının gerçek olup olmadığını halk merak ediyor.

Lakin biz artık bu düğümün çözülmesi, il ilçe muhabbetinin son bulmasını, devlet yetkililerinin aklıselim olarak bu konuyu düşünüp tartışarak ve hiçbir bahaneye yer olmayacak şekilde bir kısım vatandaşının kazançlı çıkması, diğer önemli bir kısmının mağdur ve fakir olacağı, şehirlerin harap olmasına müsaade edilmeyecek sağduyulu bir kararın verilmesini bekliyoruz.

Son söz Hakkâri ve Şırnak İl kalsın, Yüksekova ve Cizre de il olsun.