DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, “Girişimci Kadınlar Nasıl Artar?, Norduz Koyunu’nu ve Bölge Değerlerini Nasıl Tanıtırız?” olmak üzere üç farklı alanda www.fikrimiz.org platformundan gerçekleştirilen fikir maratonu ile bölgenin yaratıcı enerjisinin bölge kalkınmasına dahil edildiğini, böylelikle katılımcılık ve kapsayıcılık sağladıklarını belirtti.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) üyesi federasyonların kapasitelerini geliştirip, sivil toplum bilincini ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitesini artırmayı ve ortak akıl ile bölgesel kalkınmayı hedefleyen Bölgesel İş Ağları Projesi (BİA Projesi) kapsamında Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) üye dernekleri, TRB2 Bölgesi (Van, Bitlis, Hakkari, Muş) sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, kalkınma Ajansı, kamu kurum temsilcileri, Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi ve Videa Bilişim tarafından bütünsel yaklaşım ile tasarlanan sentez toplantılarında bölgesel sorunları ve çözümleri masaya yatırdı.

Ortak akıl ile belirlenen sorunlara, başta gençler olmak üzere, bölge insanının fikirlerini alarak, bölgesel kalkınma odaklı projelerin geniş kitleleri kapsaması adına başlatılan fikir maratonunda en yaratıcı ve yenilikçi fikirler TÜRKONFED ve DOĞUSİFED Seçici Kurulu tarafından ödüllendirilecek.

DOĞUSİFED’de Hedef: Ortak akıl ve uzlaşı kültürü temelinde köyden kente, yerelden ulusala kalkınma   Sekiz üye derneği, 1500’e yakın gönüllü iş insanının yer aldığı DOGUSİFED’in ortak akıl oluşturmak ve kapsayıcılığı artırmak amacıyla fikir maratonunu başlattığını belirten DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm ERBAY, “Uygulanabilir, yaratıcı ve çözüm odaklı fikirler arasından seçici kurulumuzun belirlediği her kategoriden beş olmak üzere toplam 15 fikir ödüllendirilecek. Üç gün süren sentez toplantıları sonrasında bölgemize ait sorunları ve çözümleri üye derneklerimiz, STK’lar, üniversiteler, kalkınma ajansı, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşlarından katılımcılar ile değerlendirdik. Ortaya çıkan çözüm odaklı sonuçları projelendirmek ve bölgemizin gelişimine katkı sağlayacak uygulanabilir fikirleri hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.  Katılımcılığı ve Kapsayıcılığı Artırmak için Dijital Bir Araç: Fikrimiz.Org  “Güçlü Kurum, Güçlü Bölge” ve “Güçlü Bölge, Güçlü Sivil Toplum” mottosu ile hayata geçirilen BİA projesi kapsamında, www.fikrimiz.org platformu üzerinden, dijital ortamda farklı kesimlerden toplanan fikirler bağımsız olarak değerlendiriliyor. 

Her kategoride beş yaratıcı fikrin ödüllendirileceği fikir maratonunda elde edilen sonuçlar DOĞUSİFED’in bölgesel kalkınma projelerinde yön gösterici olacak.  “Girişimci Kadınlar Nasıl Artar?” Fikir Yarışması Kazananları “E-Girişimci Kadınlar” ile Cansel Şencan, “İstersen Herşey Mümkün! İste Yeter!” ile Esmanur Yiğit, “Nasıl Girişimci Kadınlar Artar?” ile Begüm Bele, “Genç Atılım” ile Ozan Üçüncüoğlu ve “Kadının Önceliklerini Kolaylaştır” ile Gökçen Özaydın, “Girişimci Kadınlar Nasıl Artar?” fikir yarışmasının ödül kazanan isimleri oldu.  Fikir Maratonları Devam Ediyor Ortak akıl ile bölgede ekonomik, kültürel ve sosyal kalkınmayı hedefleyen projeler geliştirilmesi, toplumun yaratıcı enerjisinin tüm aşamalara dahil olabilmesi ve katılımcılığı arttırmak amacıyla www.fikrimiz.org platformu üzerinden genel katılıma açık düzenlenen DOĞUSİFED Ödüllü Fikir Maratonu devam ediyor.

TÜRKONFED; BİA projesi kapsamında İPEKYOLUSİFED (Erzurum, Erzincan, Bayburt), DASİFED (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye), MEVLANASİFED (Konya, Karaman) ve TRAKYASİFED (Tekirdağ, Kırklareli, Edirne) federasyonlarının sorumluluk alanı olan bölgelerde özel sorunların çözümü için  yaratıcı fikirleri toplamaya beş ay süre ile devam edecek.   

 

e094df38-50ac-40db-9a03-b37fc447d583.jpg

 BİA Nedir? Avrupa Birliği Sivil Toplum Destek Programı 3. Dönemi kapsamında TÜRKONFED yürütücülüğünde hayata geçirilen ve üç aşamadan oluşan BİA Projesi’nin birinci aşamasında konfederasyon çatısı altında yer alan 30 federasyonun kurumsal kapasitelerini ve proje geliştirme becerilerini artırmak, üye federasyonların tam zamanlı personeline yönelik mesleki bilgilerini, yetkinliklerini ve ağ içindeki işbirliğini geliştirmek için bir eğitim programının geliştirilmesi planlanıyor. 

Projenin ikinci aşaması pilot bölge olarak seçilen TÜRKONFED üye federasyonlarından DOĞUSİFED (Van, Bitlis, Hakkari, Muş, Bitlis), İPEKYOLUSİFED (Erzurum, Erzincan, Bayburt),  DASİFED (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye),  MEVLANASİFED (Konya, Karaman),  TRAKYASİFED (Tekirdağ, Kırklareli, Edirne) ev sahipliğinde  Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi ve Videa Bilişim tarafından 12 ay sürecek şekilde bütünsel bir yaklaşım ile gerçekleştirilecek.  Proje kapsamında Anadolu’da sivil toplum kapasitesinin geliştirilmesi, işbirliklerini artırılması,  ortak akıl ile bölgesel kalkınma için projeler oluşturulması ve bölge kalkınmaya yönelik tasarlanacak projelerin geliştirilme aşamasına toplumun da dahil olabilmesi için www.fikrimiz.org platformu üzerinden genel katılıma açık ödüllü fikir yarışmaları düzenlenecek. Projenin üçüncü aşamasında ise TÜRKONFED'e üye tüm federasyonların, derneklerin ve üyelerinin birbirleriyle bağlantı kurabilecekleri bir dijital platform oluşturulması hedefleniyor.

BİA projesi hakkında detaylı bilgi almak için: https://bia.turkonfed.org/ Bölgesel İş ağları Projesi (BİA) T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği mali desteğiyle uygulanan Sivil Toplum Destek Programı’nın üçüncü dönemi kapsamında hibe desteği almıştır. Programın Sözleşme Makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi’dir. Sivil Toplum Destek Programı, STK’ların kapasitelerinin güçlendirilmesine yönelik yürütülen bir hibe programıdır ve Sivil Toplum Destek Programı’nın üçüncü döneminde verilen desteklerle STK’ların kurumsal kapasitesinin artırılması ve STK’lar arası ortaklıkların teşvik edilmesi; aktif vatandaşlık ve STK’ların karar alma süreçlerine katılımının desteklenmesi ve son olarak aktif vatandaşlık için yasal çerçevenin geliştirilmesi hedeflenmektedir. TÜRKONFED Hakkında:  Çatısı altında 30 federasyon ve 284 dernek üzerinden 50 bini aşkın şirket yer alan TÜRKONFED, üye tabanı ile toplam (enerji dışı) dış ticaretin yüzde 83'ünü, tarım ve kamu dışı kayıtlı istihdamın yaklaşık yüzde 55’ini sağlamaktadır.

İstanbul, Batı Anadolu, Marmara ve İç Anadolu, Trakya, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Orta Anadolu, Kuzey Anadolu, Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güney Ege, Doğu Marmara, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Güney Marmara, Çukurova, Kuzey Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Güneydoğu, Zafer, İpekyolu, Kapadokya, Mevlana, Doğu, Serhat, Dicle ve Fırat Sanayici ve İşadamları Federasyonu’nun yanı sıra Sektörel Dernekler Federasyonu, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu da TÜRKONFED üyeleridir. TÜRKONFED, Avrupalı KOBİ’lerin çatı örgütü olan ve 12 milyon firma ve 55 milyon çalışanı temsil eden Avrupa KOBİ Birliği (SMEunited) üyesidir.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi