HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği bakımında elverişli doğaya sahip olan Hakkari’de bir çok insan çobanlık yaparak geçimlerini sağlıyor. Bölgedeki yaşanan çatışmalardan dolayı büyük zorluklar yaşayan çobanlar, mesleklerini zor koşullarda sürdürüyor. Yılın yaklaşık 7 ayını dağlarda yayla ve meralarda koyun ve keçileri otlatmakla hayatlarını sürdüren çobanlar, zor durumlar yaşanmadığı sürece hayatlarını ailelerinden uzak geçiriyor.

Çobanlık mesleğinin zorluğuna dikkat çeken çobanlar, insanlardan uzak doğa ile iç içe bir hayat sürdürdüklerini dile getirdiler.

coban-n.jpg

Geçimini çobanlık yaparak sağladığını belirten Hüseyin Demir, böyle bir mesleğin sabır gerektiğini söyledi. Çobanlık mesleğinin geçmişten bu güne gelen bir meslek olduğunu belirten Demir, “Bir çok peygamberimizin de mesleğidir çobanlık. Zor bir meslektir. Sabır gerektiriyor. Her insan bu mesleği yapamaz. Özellikle şehir hayatına alışan insanlar bunu yapamaz. Biz yılın 7 ayını yaylalar ve meralarda geçiriyoruz. Her türlü zorluklarla karşılaşıyoruz. Buna sürüye saldıran kurtlar olsun, kayalıklarda ve dağın yamaçlarında her bir etrafa dağılmış keçi ve koyunları toplamak olsun, güneşin kızgın sıcaklığı, buz kesen havanın etkisiyle yaşıyoruz. Alıştık biz artık bu mesleğe. Çünkü hayatımızı bu yönde şekillendirdik. Allah’a hamd olsun çocuklarımıza helal lokma, helal kazanç sağlıyoruz. Bu bakımdan çok mutluyuz. Her ne kadar zor da olsa bu mesleği yapmak zorundayız. Bahar ayının başlamasıyla koyun ve keçileri alarak yayla ve meraların yolunu tutuyoruz. Çobanlık yapan çoğu arkadaşımız sadece kış ayında evlerinde kalıyor. Çok önemli bir durum yaşanmadığı sürece burada koyun ve keçilerin arasında hayatımızı sürdürüyoruz.”

dsc_9769.jpg

Editör: Haber Merkezi