HAKKARİ İİL SESİ GAZETESİ- HİKMET TEMEŞ 

Dün Yüksekova ilçesinde ziyaretler gerçekleştiren heyet bugün sabah saatlerinden parti binasından partilileri bir araya geldi.

Heyette yer alan Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ve Kayseri Milletvekili Çetin Arık CHP Hakkari Başkanlığından basın mensupları ile ziyarete ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP il binasında düzenlenen basın açıklamasında gözlemlerini kamuoyuna aktaran Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Hakkari’nin iktidar tarafından unutulmuş bir il olduğunu söyledi.

Hakkari’nin milli gelirden aldığı payın Türkiye ortalamasından %40 daha az olduğunu anımsatan Arık,” İktidar milli gelirden her ile ortalama yüz lira veriyorsa Hakkari’ye 60 lira vermiş. Hakkari’de işsizlik oranı Türkiye’nin 2 katı artmış.  Niye 2 katı artmış. Burada maden ocakları var. Ama maden fabrikasını başka bir ilde açmışlar. Neden başka bir ile açılıyor ki. Hakkari’ye açın. Hakkarili gençler çalışsın. Sınır kapıları var. Ama burada ticaret yapamıyorlar. Yani Edirne nasıl komşu ülkelerle sınır ticareti yapıyorsa Hakkarililer de aynı şekilde komşu ülkelerle ticaret yapmak ister. Ayrımcılık yapmak istemiyoruz. Ona sağladığınız hakkı buraya da sağlamak gerekir. Hakkari 2 parti arasında sıkışmış kalmış. HDP ve AKP arasında sıkışmış. Üçüncü bir yol istiyorlar. Üçüncü yol olarak da CHP’nin iktidarını bekliyorlar.

Hakkari’de her seferinde aynı manzarayla karşılaştıklarını dile getiren Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak,” 30 yıldır Hakkari’yi ziyaret ediyorum. Dün Yüksekova ilçesindeydik. Doğunun en güzel ilçelerinden biri. Belediyesi bir milyon üzerinde borçlu. Bölge gelirinin en büyük kısmını da sınır ticareti oluşturuyor iken bugün sınır ticareti maalesef sıfıra kadar inmiş durumda. Yüksekova’nın lokomotifi olan sınır ticaretinin tekrar gelmesini talep ediyorlar. Bizde iktidara gelince sınır ticaretinin sözünü orada verdik.

İlçede 2 köy ziyaret ettik. En temel sorunları yine aynı hayat pahalılığı ve geçinememek. Tarım ve hayvancılığın bittiğini, tarlaya gübre atamadıklarını aktardılar. Ayrıca yasaklardan dolayı hayvancılığın bittiğini ve bu nedenle hayvanlarını sattıklarını söylediler. Terör bitti diyen iktidar niçin yaylaları yasaklamış. Hakkari bundan 25-30 yıl önce hayvancılıkta ülkenin gider kentiydi. O tarihlerde Irak’a hayvan ihracatı vardı. Şuan maalesef o hayvancılık bitme noktasına geldi. Bu insanlar neyle geçinecek. Sınır ticaretini, hayvancılığı ve tarımı ellerinden almışsınız”

İktidarın Hakkari’ye şaşı baktığını ifade eden Budak,” Ülkede de ekonomi çökmüş durumda. Asgari ücret açlık sınırının altında. Gençler yarı yarıya işsiz. Kendi memleketi zengin olan gençler batı illerine çalışmaya gidiyor. Burada çinko ve kurşun maden yatakları var. 20 yıldır ülkeyi yöneten iktidar Hakkari’ye şaşı gözle bakıyor. İşte bir gözünü kapatınca sonuç böyle oluyor. Dönemin bakanları çinko artıma fabrikalarını Hakkari’ye kuracağız diye söz vermişlerdi. Fabrikayı buradan alıp Cumhurbaşkanının eşinin memleketi Siirt’e götürdüler. Şimdi buradan maden çıkarıyorlar. Neden Siirt’e götürüyorlar. Buradaki gençlerin de işe ihtiyacı var”

Sabah esnaf ziyareti yaptık. Esnaf kan ağlıyor. 35 yıllık esnaf dükkanı kapatacağım. Anahtarı iktidara teslim edeceğim diyordu. Başka bir esnaf ise çerez reyonlarını gösterdi ve reyonu bomboştu. Esnaf; Türkiye’de herşey güllük gülistanlık, dünya lideriyiz diyen ekonomi bakanını getireceğim benim işyerimi o yönetsin, borçlarımı ödesin. Eğer dükkanımı çevirirse belki gider ülkenin ekonomisini de düzeltir diyor. Bizler gözlerindeki ışıltıyı göremiyoruz. Çünkü bizim gözlerimizin feri kaçmış durumda. Bir taksici mazot ve araç parçalarına gelen zamlarla perişan olduklarını söylüyor. İnsanların ekmek alacak gücünün kalmadığını bu nedenle taksiye binemediklerini söyledi.

Kentin mesire alanı olan Otluca köyüne ve Gupsi mevkiine gittik. Tugayın önüne kadar asfalt var. Sonrasında yollar taşlı ve tozlu. Birçok yolu güvenlik gerekçesiyle iş makineleri tarafından kapatılmış. Maden kayyum atadınız. Bu yollar neden onarılmıyor. Neden açılmıyor. Bizler bunların takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

Heyetin gün içinde Çukurca ilçesinde temaslarının devam edeceği öğrenildi.

Heyete CHP Hakkari İl Başkanı Nazım Demir, Merkez İlçe Başkanı Hurşit Taş, il ve ilçe yönetimi eşlik etti.

Editör: Haber Merkezi