HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ
 
Kent merkezine 14 kilometre uzaklıktaki Otluca Köyü'ndeki 2 bin 700 rakımda bulunan Golan Yaylası’na kamyonlarla yaylaların yolunu tutan berivanlar yaz aylarının kavurucu sıcaklıklarına rağmen her gün yüzlerce koyun ve keçiyi sağarak aile bütçesine katkı için çalışıyor.  Sağım işleminin yapılacağı bölgeye ulaşan berivanlar, hazırlıklarını tamamladıktan sonra tel örgülerle oluşturulan alanda yüzlerce koyun ve keçi sağıyor.
 
Yayladaki bu uğraşın ardından süt bidonlarını sırtlarına alan berivanlar, evlerinin yolunu tutuyor. Evlere taşınan sütler, burada da süzgeçten geçirilip kaynatıldıktan sonra peynir, yoğurt, tereyağı ve kaymak olarak işleniyor. Aile reisleri ise yapılan ürünleri kent merkezindeki şarküterilere veya belirli yerlere satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

dsc_0093.jpg
 
Besicilerden Mahmut Aşkan, her yıl olduğu gibi bu yılda hayvanlarını yaylalara çıkardıklarını söyledi. Aşkan “ Doğu’da hayvancılık yaşam kaynağı. Bizlerinde yaşam kaynağımız. Burada kavurucu sıcaklıklara rağmen işimizi yapmaya çalışıyoruz. Hergün sabahın erken saatlerinde kalkarak, yaylamızın yolunu tutuyoruz. Araçlarla yaklaşık 1 saat süren yolculuğun ardından yaylaya ulaşıyoruz. Çobanlarımız ile birlikte hayvanları sağılacak bölgeye toplayarak berivanlarımız tarafından koyun ve keçilerimiz sağılmaya başlanıyor.  Elde ettiğimiz sütü süt ürünleri elde ederek satıyoruz. Yaşamımızı bu şekilde sağlıyoruz.”

dsc_0013.jpg
 
Berivanlar ise, yaptıkları işin çok zahmetli olduğunu büyük emekler verdiklerini dile getirdiler. Koyun ve keçi sağmak için sabah erken saatlerde yola koyulduklarınıanlatan berivanlar, sıcaklarda zorlu bir yolculuğun ardından hayvanların yanına ulaştıklarını belirterek; “ Burada sağım yaptıktan sonra bizler yeniden evimizin yolunu tutuyoruz. Elde ettiğimiz sütü peynir, yoğurt, tereyağı gibi ürünleri hazırlayarak satışa hazır hale getiriyoruz. Burada koyun ve keçilerimizi sağmakla işimiz bitmiyor. Asıl işimiz daha sonra elde ettiğimiz sütü değerlendirmemiz oluyor. Allah’a çok şükür bizler bu şekilde geçimizi sağlıyoruz.Allah bereketini arttırsın” 

dsc_0088.jpg

dsc_0104.jpg

Editör: Haber Merkezi