HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Bölgesel İstişare Toplantısı’na katıldı.

Program, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Ruhsar Pekcan, Hakkari’de bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirdi. 

 

Bakan Pekcan: “Hakkari'yi layık olduğu yere getireceğiz”

Hakkari’nin kendileri için önemli bir yer olduğunu belirten Bakan Pekcan, “Bugün burada hem Hakkari'nin hem de ülkemizin ekonomik sorunları ile ilgili karşılıklı görüşmeler yapacağız. Hakkari bizim için çok önemli bir yer. 2 büyük ülke ile sınır komşumuz olan bu kadar çok gümrük kapısı olan başka bir ilimiz yok. Dolayısıyla bugün Hakkari potansiyelin çok altında bir ticari ekonomik rakamları var. İnşallah el birliği ile bizlerin destekleri, sizlerin gayretiyle bu rakamları Hakkari'nin layık ik olduğu yere getireceğiz. Gaziantep en başarılı illerimizden bir tanesi. Gaziantep şehrimizin yaptığını Hakkari neden yapmasın. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıldaki hedefi yüksek gelirli ülkeler düzeyine yükseltmek. Bizde bu amaçla Ticaret Bakanlığı olarak teknoloji, marka tasarımını destekliyoruz. İhracatımızı da tabana yaymayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda esnaflarımıza pazara giriş ve markalaşmayla ilgili eğitimler veriyoruz. Aynı zamanda e-ticaretle ilgili eğitimler verdik ve vermeye devam ediyoruz. Kadın ve genç girişimcilerin ekonomide daha fazla yararlanmaları için İhracat Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Kadın ve Genç Girişimciler Daire Başkanlığını kurduk. Bakanlık olarak şu an çok fazla etkin olamadığımız pazarlarda daha fazla etkin olabilmek için yeni yeni politikaları oluşturup stratejiler oluşturuyoruz." dedi.

dsc_3537.jpg

Bakan Pekcan: "Hakkari, verilen desteklerden yararlanmıyor"

2017, 2018  ve 2019 yılları arasında ihracata yönelik devlet desteklerine Hakkari’de hiçbir firmanın yararlanmadığını vurgulayan Bakan Pekcan, “Tüm desteklerimizi de ihracatçımızın daha etkin yararlanması için ve daha kolay ulaşılması için çalışıyoruz. Ben baktım Hakkari'de devlet desteklerinden ve ihracat desteklerinden 2017-2018-2019 yıllarına baktım yaralanmış bir tek firmamız bile yok. Devletimizin çok güzel destekleri var. Bana burada 2 kilo çay, 3 kilo şekerden bahsetmeyin. Ben size daha büyük imkanlar getirdim. Biz bunlarla Hakkari'nin bütün ilçelerimizin önünü nasıl açarız? Biz buradaki gümrük kapılarının nasıl daha verimli çalıştırabiliriz? Onu konuşalım. Esendere Sınır Kapısı çok güzel oldu. İnşallah şimdi Üzümlü Sınır Kapısı içinde çalışmalarımızı yapıyoruz. Üzümlü'de yaklaşık 60 dönüm bunun için tahsis ettirdik. Projesini yaptırdık, bir tanesinin de ihalesi bitti. Yıl sonuna kadar projesi bitecek. İnşallah Esendere gibi bir kapıyı da Üzümlü Sınır Kapısına da yapacağız. Burada çalışacak gümrük memurlarımız içim lojman satın aldık. Yeter ki bu bölgeye hizmet getirelim. Derecik için 12 dönüm tahsis yaptırdık. Prefabriklerde çalışıyor halen arkadaşlarımız. Ama karşı tarafta bir hareket yok. Yani gümrük kapıları biz bu tarafta saray yapsak ne olacak. Bu karşılıklı olmadığı zaman olmuyor. Alan Kapısı’nda İran kabul etmiyor. Mevcut kapılarımız yeter diyor. Dolayısıyla Alan’ı da aktifleştiremiyoruz.”

Bakan Pekcan: “Hepinizi ihracatçı yapalım, devlet imkanlarından yararlanın”

31 ilde ihracat destek ofisleri açtıkları vurgulayan Bakan Pekcan, “Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de böyle bir talep olmuş onu biz şuan değerlendiriyoruz. İhracatçılarımıza özellikle kobilerimize finansal açıdan destek olmayı hedefliyoruz. Biliyorsunuz esnaf ve sanatkarlarımıza TESKOMB aracıyla bir yıla kadar yüzde 7, bir yıldan fazla olanlara yüzde 8 ile kredi desteği veriyoruz. Daha önce bu oran 4 ve 5 idi. Hakkari'de 24 milyon TL bu krediyi iş adamlarımız var. Hakkari’nin dış ticaret rakamlarına baktım toplamda 93 milyon dolar bir dış ticareti var. 93 milyon dolar dış ticareti sadece 29 firma yapmış. Demek ki firmalarımız dış ticaret yapmaya odaklanmıyor. Orada bu 2 kilo çayda, şekerde kalmış. Bırakın biz size daha güzel imkânlar veriyoruz. Biz hepinizi ihracatçı yapalım, devlet imkanlarından yararlanın. " ifadelerini kullandı.

dsc_3494-001.jpg

Vali Akbıyık: “Hakkari Eylül ayında doğalgaza kavuşacak”

Toplantıda konuşan Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Bölgesel İstişare Toplantısı’na katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ve beraberindeki heyete teşekkür etti. Kentte yapılan hizmetler ve devam eden hizmetler hakkında bilgi veren Vali İdris Akbıyık, bu çalışmaların artarak ve yenileri eklenerek devam edeceğini kaydetti.

Vali Akbıyık, “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde Hakkâri İlimizin gelişmesi ve kalkınması için he alanda yatırımlar yapılmaktadır. Ayrıca ilimizde Doğal gaz boru hattı projesi tamamlanmıştır. İnşallah ilimiz Eylül ayı itibari ile doğal gaza kavuşacaktır. Bundan sonra Hakkari’miz terörle, gözyaşıyla değil doğal güzellikleri, yetenekli gençleri, yapılan etkinlikleri ile anılacaktır. Bunların yanı sıra İlimiz için planladığımız ve gelişmesinde büyümesinde çok önemli olacak projeler bulunmaktadır. Halkımıza daha iyi hizmetler verebilmek adına; Hakkari Futbol Sahasının programa alınması, sağlık alanında Hakkari Merkez ve Yüksekova’da Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin yapımı, Anjiyo Merkezimizin oluşturulması, Teşvik Bölgeleri olarak Hakkari’nin 6. bölgede değil ayrı değerlendirilmesi. Gümrük Kapılarının sınır ticaretinin canlandırılması adına Umurlu – Alan Sınır kapılarının açılması ve sınır ticaretinin başlatılması, Dağ Turizmi ve Doğa Turizminin canlandırılması adına cazip projeler bu çevreye çok fayda sağlayacaktır. Son olarak İlimiz çinko rezervi açısından Türkiye’nin en zengin bölgesidir. Ülkemizde maalesef bir izobe tesisi bulunmamaktadır. İran’a 200-250 dolara sattığımız madeni 2500-3000 dolara tekrar satın almaktayız. Bu duygu düşünceler ile Hakkâri’ ye her alanda öncelik tanıyan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bizden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Bakanımız ve tüm devlet erkânımıza buradan teşekkür etmek istiyorum.”

dsc_3485.jpg

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Zengin olmanın yolu ticarette, ticaretin yolu da huzurdan geçer”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Hakkari’nin geçmişte olumsuz bir imaja sahip olduğunu ama bunu artık geride bıraktığını ifade etti. Hakkari'de müthiş bir potansiyelin var olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Hakkari’nin yaylalarında, dağlarında halayların çekildiği, festivallerin, bilim şenliklerinin, fotoğraf sergilerinin yapıldığı, kış turizminin, doğa turizminin merkezi olma yolunda ilerlemektedir. Hakikaten de Hakkari’de müthiş bir potansiyel var. Biz de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak Hakkari'ye hep yeni eserler kazandırmanın gayreti içinde olduk. Önce çıraklık eğitim merkezi, kilim atölyesi ve bir okula destek sağlandı. Daha sonrasında 24 derslikli lise ve 320 kişilik öğrenci pansiyonu yaptırdık. Hakkari’yi Asya’ya bağlayan Esendere Gümrük Kapısı’nın Gümrük Bakanlığımızın modernizasyon yapma görevini vermesiyle beraber  Esendere Gümrük Kapısı modernizasyon yaptık. Esendere Hakkari için önemli bir fısat olarak görüyorum. Hakkari’yi zenginleştirmek için ticaretin önünü açmamızın da gerektiğini de biliyoruz. Ticaret olmadan zengin olmamızda mümkün değil. Dünyanın kuralı bu. Zengin olmanın yolu da ticaretten geçer. Ticarette önce huzur ister. Zengin olmak istiyorsan, ticaret yapacaksan ticaretin de ilacı huzurdur. Huzur olmadan da ticaret olmaz. Bizde diyoruz ki Hakkari zengin olsun. Zira Hakkari ne kadar zenginse Türkiye’de o kadar zengindir. Şimdi Hakkari’de bunun ışığı var. Valimiz Hakkari’nin kalkınması için sizlerle el ele vermiş durumda.”

Toplantıya; Ak Parti Hakkari Milletvekili Nusret Dinç, Bayburt Valiliği’ne atanan Cüneyt Epcim, Vali Yardımcıları Mustafa Pala ve Mustafa Duruk, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Diyarbakır, Van, Iğdır, Ağrı, Muş, Bitlis, Batman, Elazığ, Nevşehir, Trabzon, İzmir, Malatya ticaret ve sanayi odası başkanları, esnaf ve sanatkarlar odası başkanları, bakanlıktan gelen heyet, kurum müdürleri ve iş adamları katıldı.

dsc_3398.jpg

dsc_3433.jpg

dsc_3435.jpg

dsc_3441.jpg

dsc_3453.jpg

dsc_3546.jpg

Editör: Haber Merkezi