HABER: İRFAN TEMEŞ - HAKKARİ İLSESİ GAZETESİ

Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kursları ziyaret etti. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tahir Tekin’den faaliyetler hakkında bilgi alan Vali Akbıyık, burada eşi Sevim Akbıyık ile beraber açılan dikiş-nakış, resim, bilgisayar, el sanatları ve benzeri dallarda açılan kurslardaki kursiyerlerle bir araya geldi. Kursiyerlerle sohbet eden Vali Akbıyık ve eşi Sevim Akbıyık, kursiyerlerin ürettikleri eserleri yakından inceledi. 

Ziyaretlerine ilişkin gazetecilere açıklama yapan Vali İdris Akbıyık, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kursların önemine dikkat çekti. Meslek edindirmeye yönelik verilen kursların çok önemli olduğunu ifade eden Vali Akbıyık, Hakkari’de 547 kursun açıldığını ve 6 bin üzerinde vatandaşın kurslara katıldığını belirtti. 

“Meslek edindirmeye dönük kurslar açıyoruz”

Akbıyık, "Bugün Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ndeki kurslarımızı ziyaret ettik. Burada çeşitli kurslar açılıyor. Yaklaşık 547 kurs açılmış durumda ve bu kurslara 6 bin üzerinde çoğunluğu bayan olmak üzere kursiyerlerimiz bulunuyor.  Amaç örgün eğitimin dışında kalan nüfusa, istihdama dönük çeşitli yeteneklerle ortaya çıkardığımız meslek edindirmeye dönük kurslar açıyoruz ve bu hanımefendilerin yine kursa katılan vatandaşlarımızın hem bir kısmı fobi, bir kısmı meslek edinme, bir kısmı da gelir getirici etkiler doğuruyor. Bir milletin yarısını eğiterek, gelişmek kalkınmak mümkün değil. Biz kadınlarımızı da erkeklerimizi de çağın gerektirdiği en iyi şekilde eğitmemiz gerekiyor. Birinci hedefimiz esas meselemiz Hakkari’de eğitim diyoruz, kitap diyoruz. Tabi ki bu eğitim sadece örgün eğitimi, okullardaki eğitimi öğretimi kapsamıyor. Burada yaşayan bütün insanlarımızın hepsini, tamamını her anlamda arzu ettikleri eğitimi almalarını gerektiriyor. Halk Eğitim Merkezleri bu anlamda çok önemli bir görev yapıyor.” 

dsc_5396.jpg

vali-akbiyik.jpg"İl ve ilçelerde 12 bin vatandaşımız kurslardan faydalanıyor"

Hakkari merkez ve ilçelerinde açılan kurslarda 12 bin civarında vatandaşın kurslardan faydalandığını belirten Akbıyık, “Hakkari il merkezinde 6 bin üzerinde kursiyer bulunuyor. Bu sayı merkez ve ilçelerle beraber 12 bin civarında insanımız bu kurslardan faydalanıyor. Örnek olarak Reng-i Hakkari ekibimiz gerçekten çok güzel performans sergiliyorlar. Halk Eğitim olarak hem müzikte, hem tiyatroda ve diğer alanlarda çok çeşitli kurslarımız veriliyor. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile de "Yüzme Bilmeyen Çocuk Kalmasın" projemiz var. 3 ve 4. sınıfta okuyan yaklaşık 4 bin civarında çocuğumuz yüzme öğreniyor. Yine Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile kayak merkezimiz Merga Bütan’da bu yıl hedef 10 bin çocuğumuza kayak kursu vermeyi hedefliyoruz. Bunları tabi bunların kurumlar arası işbirliği de önemli. Gerekli her türlü ihtiyaçları diğer kurumlarımızın da desteğiyle karşılıyoruz. İl Özel İdaresi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız ve Belediyemizin de destekleriyle bu kursları gerçekleştiriyoruz.” 

“Eğitimde birinci hedefimiz Hakkari’yi son sıralardan kurtarmak”

Amaçlarının her alanda Hakkari’nin Türkiye standartlarını yakalaması olduğunu sözlerine ekleyen Vali Akbıyık, bunun için bir çok projelerinin olduğunu söyledi. Akbıyık, “Eğitim ile ilgili daha önce de hep vurguladığımız şey eğitimde birinci hedefimiz Hakkari’yi son sıralardan kurtarmak. "Bir Kitap Bir İnsan" gibi birçok projemiz var, yine SODES projelerimiz var, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın, sivil toplum örgütlerinin yaklaşık 20’in üzerinde projemiz 2017-2018 yılında gerçekleştirildi. Toplumun her kesimine de hitap etmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde de engellilerimiz ile ilgili Halk Eğitim Merkezimizin bu kardeşlerimize yönelik kursları olacak. Rehberlik ve Araştırma Merkezi de bunun çalışmasını yaptılar. 60 civarında engelli vatandaşımız da burada el sanatları kurslarına devam edecekler. Tabi bu kurslar küçükte olsa kadınlarımıza, engellilerimize gelir getirici katkı da yapıyor. O anlamda hepsi önemli. Biz Valilik olarak Halk Eğitim kurslarını önemsiyoruz. Çünkü burada bizim kadınlarımız, annelerimiz, teyzelerimiz, amcalarımız hepsi gönüllü olarak buraya geliyorlar ve bir meslek ediniyorlar. Daha başarılı oluyorlar, güzel ürünler ortaya koyuyorlar. Halk Eğitim Merkezi toplumun her alanda eğitilmesi yönünde önemli bir kuruluşumuz. İnşallah bundan sonra daha gelir getirici istihdama dönük Hakkari’de işsizliği azaltmaya katkı yapacak kursların olması için de Valilik olarak projelerin desteklenmesi amaçlayacağız. İlçelerde de kaymakamlıklarımız olarak gerekli destekleri sağlayacağız.”

Açıklamanın ardından İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Kahraman, Vali Akbıyık ve eşi Sevim Akbıyık’a kursiyerler tarafından üretilen çeşitli hediyeler takdim etti. 

dsc_5309.jpg

dsc_5313.jpg

dsc_5318.jpg

dsc_5325.jpg

dsc_5335.jpg

dsc_5337.jpg

dsc_5354.jpg

dsc_5364-001.jpgdsc_5369.jpg

dsc_5383.jpg

dsc_5398.jpg

dsc_5405.jpg

dsc_5417.jpg

Editör: Haber Merkezi