Suriye krizi durumu daha da artırıyor. ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan edilecek olan 2018 yılı bizim için de öyle olacak. Mücadelenin ilk adımını attık. İlk toplantımızı gerçekleştirdik. Bundan sonra daha güçlü şekilde çocuk işçiliği ile mücadele edeceğiz” dedi.

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELEDE SİSTEM VE BİRİKİM OLARAK HAZIRIZ”

Çocuk işçiliği ile mücadelede sistem ve birikim olarak hazır olduklarını vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Çocuklar ve gençler toplumun olmazsa olmazlarıdır. İyi eğitimli, topluma yararlı çocukların olması ülkenin geleceği için çok önemlidir. TESK’in çocuk işçiliği ile mücadelede önemli bir birikimi ve çocuk işçiliği ile mücadelede işlevsel kılabileceği bir yapı olan İş yeri Denetleme ve Danışmanlık Grupları (İDDG) sistemi var. İşyeri temelli öz-denetim ve rehberlik sistemi olan İDDG’lerin güçlendirilmesi, KOBİ’lerde çocuk işçiliği konusunda işveren bilgi ve farkındalığının artırılması ve çıraklık sisteminin işveren ve öğrenci ayağının desteklenmesi TESK – UNICEF işbirliğinin temel noktaları” diye konuştu.

“2018 YILI BİZİM İÇİN DE ÇOCUK İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELE YILI OLACAK”

TESK – UNICEF işbirliği kapsamında ilk adımı attıklarını bildiren Palandöken şöyle devam etti:

“Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı ile TESK olarak UNICEF ile birlikte başlattığımız projede işverenlerin çocuk işçiliğini önlemeleri konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Bilgilendirme toplantıları sırasıyla 3-4 Temmuz 2017 tarihlerinde TESK Birlik ve Federasyon Başkanlarına; 11-12 Temmuz 2017 tarihlerinde ise TESK personeli, Birlik ve Federasyon Genel Sekreterlerine yönelik olarak Antalya’da yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncülüğünde hazırlanan ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı-Eylem Planı 2017-2023’ kapsamında 2018 yılı ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan edilecek. Bizim için de 2018 yılı Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı olacak. Bundan sonraki süreçte Türk esnaf ve sanatkârların geleceği olan çocukları birlikte destekleyip mesleki eğitime yönlendirilmeleri için daha güçlü çalışmalar yapacağız.”

"AİLELER ÇALIŞAN ÇOCUKLARIN KARŞILAŞABİLECEĞİ RİSKLERİ BİLMELİ”

İşbirliği kapsamında çocuk işçiliğini bitirmeyi hedeflediklerini belirten Palandöken,“Çocukların işyerlerinde karşılaşmaları muhtemel riskler konusunda ailelerin bilgilendirilmelidir. Çocuk ve genç çalışanlar mesleki eğitime yönlendirilmeli. Çalışan çocukların mesleki eğitime yönlendirilebilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılmalı. Hedeflerimiz arasında TESK içerisindeki çıraklara yönelik veri tabanı ve izleme sistemi kurmak da var” diye konuştu.DHA

Editör: Haber Merkezi